Ţară Asia Asia de Sud-Est
Singapore

Singapore

Factori importanţi

  • Fus orar: UTC +8
  • Limba oficială: Engleza, Malaeza, Chineza, Tamila,
  • Monedă: Dolar singaporez (SGD)
  • Prefix telefonic: +65
  • :

Introducere

  • Cu o suprafață mică, fără resurse naturale, această insulă/oraș/stat a reușit, multumiță în parte amplasării geografice în cadrul culoarelor maritime și aeriene din Asia, cu doar 5,6 milioane de locuitori, în cei peste 52 de ani de la independență, să devină unul dintre cele mai importante hub-uri comerciale, financiare și tehnologice din Asia de Sud-Est. Cu o economie de piață puternic dezvoltată, Singapore are unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume, este cel de al patrulea centru financiar și a șasea economie la nivel global în materie de inovare.

Date generale

Suprafață: 719,2 km2, incluzând insula principală (Ujong, cunoscută şi ca Singapore Island sau Mainland Singapore) și alte 62 insule, dintre care cele mai importante sunt: Jurong, Tekong, Ubin, Bukom și Sentosa.
Populație: 5.612.300 (2017), din care 61% sunt cetățeni singaporezi, restul fiind rezidenți permananți și lucrători străini.
Capitala: Singapore
Zi națională: 9 august
Forma de guvernământ: Republică
Preşedinte: Halimah Yacob (singurul candidat declarant eligibil la alegerile prezidențiale din 13 septembrie 2017, fiind prima femeie președinte din istoria țării).

Date economice (2017)
GDP:                                 292,7 miliarde USD
GDP/locuitor:                     51.855 USD
Creştere GDP:                    4,1 %
Şomaj:                               2,2 %
Inflaţie:                              0,6 %

Resurse naturale: inexistente.
Agricultura: pondere în formarea PIB de sub 0,5%.
Industria prelucrătoare: ponderea în formarea PIB de sub 20%. Industria prelucrătoare înglobează sub-sectoarele producătoare de echipamente electronice - electrice şi componente ale acestora, produse petroliere, articole din metal, produse chimice şi farmaceutice, echipamente de transport (în principal, reparaţii de aeronave/întreţinere, instalaţii de construcţii navale/reparaţii şi platforme petroliere), produse alimentare şi băuturi, echipamente optice şi fotografice, articole din material plastic, echipamente de măsură şi control.
Sectorul serviciilor: pondere în formarea PIB este de peste 70%. În categoria serviciilor cea mai mare pondere o dețin serviciile de comercializare cu amănuntul și en-gros (15,6%), urmate de serviciile pentru afaceri (15,5%), serviciile financiare și de asigurări (12,6%), serviciile pentru sectorul industrial (12%), serviciile de transport și depozitare (7,4%), serviciile IT&C (4,3%) și respectiv serviciile hoteliere și de alimentație (4%).
Comerţ exterior: Potrivit Institutului singaporez de statistică (SINGSTAT), valoarea totală a schimburilor comerciale externe cu bunuri ale Republica Singapore s-a cifrat, în anul 2016, la 604,3 miliarde USD, în scădere cu 4,3% față de anul 2015. Exportul total de bunuri s-a redus în anul 2016 cu 4,4% față de anul anterior, cifrându-se la 325,2 miliarde USD. Importul total de bunuri a atins în anul 2016 valoarea de 279,1 miliarde USD, marcând o scădere cu 4,2%. Cu toate că tendința de reducere s-a manifestat atât la nivelul exportului, cât și al importului, soldul balanței comerciale cu bunuri a Republicii Singapore s-a menținut pozitiv, la 46,2 miliarde USD (față de 48,9 miliarde USD în 2015).
Principalii parteneri comerciali la export ai Republicii Singapore în anul 2016 au fost: China, Hong Kong, Malaezia, UE28, Indonezia, SUA, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam și India. Exporturile au constat în: mașini electrice și părți ale acestora, produse petroliere, aparate de prelucrare automată a datelor, aparate de prelucrare a sunetului, aparate de măsură și control, materiale plastice în forme primare, uleiuri esențiale, rezinoide, articole de cosmetică și de toaletă, produse piscicole, legume și fructe.
Principalii parteneri comerciali la import ai Republicii Singapore în anul 2016 au fost: China, UE28, Malaiezia, SUA, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Arabia Saudită și Thailanda. Importurile au constat în:
aeronave, ţiţei şi produse petroliere, componente electronice, receptoare radio şi televiziune, piese de schimb, autovehicule, produse chimice, produse alimentare și băuturi, fier și oţel, generatoare de energie electrică.
Oportunități de afaceri:
Export: produse metalurgice, rulmenti, părți și componente de nave și aeronave, produse chimice, părți și componente auto, materiale de construcții, produse din metale, componente electrice și electronice, produse alimentare, cherestea etc, precum și bunuri și servicii ITC.
Import: echipamente electrice și electronice şi părţi ale acestora, instrumente si aparate optice.

Bookmark and Share