Ştiri   Ungaria - Noul sistem de control al tranzitului în vămile din Ungaria (EKAER)

Noul sistem de control al tranzitului în vămile din Ungaria (EKAER)

Noul sistem de control al tranzitului în vămile din Ungaria (EKAER)

 

Noul sistem de control al tranzitului în vămile din Ungaria (EKAER) a fost implementat în paşi multipli începând cu data de 1 ianuarie 2015 până pe 28 februarie 2015, pentru drumurile publice de tranzit din Ungaria. Sistemul a fost creat pentru a minimiza posibilitatea de fraudă cu TVA.

 

Mai jos vă prezentăm operaţiunile de transport care sunt supuse obligativităţii declaraţiei:

 

1)      importul dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene pe teritoriul Ungariei a mărfurilor achiziţionate sau introduse în alte scopuri;

 

2)      comercializarea de produse de pe teritoriul Ungariei spre alt stat membru al Uniunii Europene sau exportul destinat altor scopuri; respectiv

 

3)      prima comercializare, dar nu către utilizatorul final, în circuitul comercial autohton, a produsului supus obligativităţii taxelor, în măsura în care transportul acestuia este efectuat cu un autovehicul supus regimului taxei de drum (adică autovehicul cu masa totală maxim admisă de peste 3,5 tone).

 

În cazul transportului de produse care prezintă factor de risc, în anumite cazuri obligativitatea depunerii declaraţiei persistă, chiar dacă acestea nu sunt transportate cu autovehicule supuse regimului taxei de drum (vehicule cu masa totală mai mică de 3,5 tone).

 

Obligativitatea depunerii declaraţiei, atât în cazul transportului rutier efectuat cu un vehicul supus regimului taxei de drum, cât în cazul transportului cu un vehicul care nu se supune regimului taxei de drum, în cazul depăşirii anumitor limite cantitative şi valorice îi revine:

 

·         în cazul de la punctul    1) destinatarului, respectiv părţii care preia marfa;

·         în cazul de la punctul    2) expeditorului sau părţii care încarcă marfa;

·         în cazul de la punctul    3) expeditorului.

 

Numărul EKAER identifică unitatea de produs transportată cu un autovehiculul, respectiv numărul EKAER marchează acea unitate de produs (încărcătură), care:

 

·         este transportată cu acelaşi autovehicul;

·         către un punct de preluare definit;

·         către un singur beneficiar (dacă are loc mutarea propriilor mărfurilor, atunci proprietarul produsului, iar dacă are loc prin contractare de servicii, atunci destinatarul);

·         în cursul rulării autovehiculului pentru o singură cursă pe acest traseu.

 

Unui număr EKAER îi pot aparţine tipuri de produse identificate cu mai multe coduri tarifare vamale. 

Pe durata valabilităţii de 15 zile a numărului de identificare EKAER, anumite date pot fi modificate în multiple rânduri, însă în cursul controlului efectuat de autoritatea de impozitare şi vamală a statului ungar (NAV) la numărul de identificare EKAER în cauză trebuie să figureze date reale, fapt ce intră în responsabilitatea părţii supuse depunerii declaraţiei.

 

Numărul EKAER trebuie pus la dispoziţia părţii care efectuează transportul sau părţii care organizează transportul pentru ca, în cursul controlului efectuat de autorităţi, şi această persoană să dispună de număr de identificare. „Punerea la dispoziţie” nu are o regulă impusă, aceasta putând fi realizată prin comunicarea – prin orice mijloace – către transportator.

 

În cazul neîndeplinirii obligativităţii depunerii declaraţiei ce rezultă din activitatea de transport rutier, respectiv îndeplinirea obligativităţii depunerii declaraţiei în mod eronat, cu date false sau cu lipsuri, au drept consecinţă legală faptul că produsul nedeclarat se califică a fi fără origine dovedită, iar NAV poate dispune amendă pentru omisiune în valoare de până la 40% din valoarea produsului nedeclarat.

 

În cazul neîndeplinirii obligativităţii depunerii declaraţiei, respectiv îndeplinirea obligativităţii depunerii declaraţiei în mod eronat, cu date false sau cu lipsuri, în ceea ce priveşte sancţiunea amenzii pentru omisiune – cu excepţia cazurilor privind mărfurile perisabile şi animalele vii – marfa cu origine nedovedită poate fi pusă sub sechestru până în limita sumei amenzii dispuse.

În primele două luni ale anului, în cazul erorilor de înregistrare sau de sistem, nu s-au aplicat sancţiunile de mai sus.

 

Nu se va aplica taxa EKAER în cazul transportul poştal, medicamentelor, bunurilor care se află în sechestrul autorităţii vamale, precum şi în cazul produselor duty free.

Data publicării: 18/03/2015
BPCE Budapesta

Taguri: Ungaria, stiri, acces pe piete.Bookmark and Share