Ştiri   Summitul National privind Dezvoltarea Durabila - Dublin

Desfasurarea Summitului National privind Dezvoltarea Durabila la Dublin, 03 noiembrie 2015

La data de 3 noiembrie a.c., a avut loc la Centrul de conferinţe din cadrul stadionului Aviva din Dublin, Summitul Naţional privind Dezvoltarea Durabilă (National Sustainability Summit - NSS), cu tema „Asigurând viitorul Irlandei”.

Evenimentul, organizat în format conferinţă şi expoziţie, s-a bucurat de prezenţa a circa 3100 de delegaţi şi a peste 30 de firme expozante. De la tribuna celor 9 scene tematice au luat cuvântul peste 75 de manageri şi specialişti, reprezentanţi ai celor mai influente firme irlandeze şi internaţionale de reputaţie mondială, cu rezultate ecologice cuantificate în domenii ca: farmaceutic, produse alimentare, aviaţie, retail, ospitalitate, construcţii, producţie, IT, logistică şi lanţ furnizor, sectoare energetice. Vorbitorii au prezentat studii de cazuri de succes destinate a servi ca modele pentru crearea unor noi afaceri sau adaptarea celor existente.

Scopul urmărit de organizatori a fost acela de a crea un forum unde oamenii de afaceri, institutele de cercetare-inovare, organismele de reglementare şi instituţiile guvernamentale să poată examina atât oportunităţile de afaceri din economia ecologică emergentă, cât şi provocările pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă propuse. Evenimentul a fost destinat, totodată, reliefării progreselor înregistrate de industria irlandeză şi felul în care Irlanda poate asigura avantaje competitive.

Momentul organizării manifestării economice respective a fost special ales, în perioada premergătoare desfăşurării Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice - COP 21, ce va avea loc la Paris, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015, de la care Irlanda aşteaptă încheierea unui acord internaţional inovator privind emisiile, care pentru prima dată va acoperi toate naţiunile lumii. Având în vedere că un asemenea acord juridic obligatoriu și universal asupra climei nu se va putea implementa mai devreme de anul 2020, organizatorii NSS au dorit ca evenimentul de la Dublin să asigure platforma ideală de discuţii şi dezbateri privind modul în care acest acord va influenţa mediul de afaceri irlandez, organismele de reglementare şi instituţiile guvernamentale.

Subiectele cheie abordate pe parcursul prezentărilor au inclus domenii ca (toate puse sub semnul dezvoltării durabile): gestionarea apei, eficienţa energetică, energie, reciclare, reducerea deşeurilor, construcţii şi clădiri, hrană, producţie, IT&C, tehnologie, angajament de consum, ambalaje, logistică şi lanţ furnizor, reglementări şi politici, investiţii, probleme fiscale şi juridice,  transport etc.  Prezentările şi dezbaterile au evidenţiat faptul că „foaia de parcurs” pentru viitorul oricărei economii este sustenabilitatea, dezvoltarea durabilă, iar aceasta nu mai este o opţiune ci o necesitate care presupune o schimbare de atitudine. Firmele şi companiile trebuie să se asigure că lanţul lor furnizor este sigur şi sustenabil, pe măsură ce acţionarii şi consumatorii doresc din ce în ce mai mult să ştie provenienţa produselor de care beneficiază. Dezvoltarea durabilă devine şi o oportunitate economică majoră pe care trebuie să o ia în considerare atât ţările dezvoltate cât şi cele în curs de dezvoltare.

Organizatorii au urmărit, totodată, ca evenimentul să nu fie doar un „apel la o acţiune socială” ci un „apel de trezire” pentru mediul de afaceri irlandez, care va deveni mai aparent în eventualitatea convenirii acordului internaţional de la Paris. Ţintele de reducere a emisiilor impuse de UE au influenţat deja planificarea afacerilor în toate sectoarele economiei irlandeze, dar au impulsionat şi activităţile de inovare şi perfecţionare a competenţelor antreprenoriale. Se urmăreşte o abordare a dezvoltării durabile bazată pe colaborarea dintre toate părţile interesate în vederea atingerii obiectivelor ţintă propuse, inclusiv a celor fixate de UE.  

Data publicării: 06/11/2015
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share