Ştiri   Singapore- Buletin economic, ianuarie 2018

Actualitatea economica din Singapore, in luna ianuarie 2018

1)     Potrivit estimărilor preliminare, anunțate recent de Ministerul singaporez al Comerţului şi Industriei (MTI), creșterea PIB în trimestru IV 2017 a fost de 3,1%, comparativ cu trimestrul similar din anul anterior. Astfel, acest indicator a înregistrat creșteri în fiecare trimestru al anului 2017, comparativ cu trimestrul corespunzător din 2016, (+2,5% în trim. I; +3% în trim II; +5,4% în trim III), toate ritmurile fiind superioare evoluției PIB în ansamblul anului 2016 (+2,0%).

Evoluția PIB, comparativ cu trimestrul anterior, în anul 2017, a început cu o scădere în trim I (-2,1% față de trim IV 2016), în continuare înregistrându-se majorări (+2,6% în trim. II; +9,4% în trim III, față de trim. II, unul dintre cele mai înalte ritmuri trimestriale înregistrate pe plan mondial și +2,8% în trim. IV comparativ cu trim. III).

Majorarea PIB în trimestrul IV 2017 a fost determinată de sporirea producţiei manufacturiere, cu +6,2% față de trim. IV 2016, dar în recul față de trim. 3/2017 (- 11,5%).  

Sectorul serviciilor și-a continuat și în trimestrul IV 2017 tendința ascendentă, cu un ritm de + 3% față de trimestrul similar al anului anterior și +7,5 comparativ cu trim.3).

Sectorul construcțiilor, care a înregistrat în 2017, patru trimestre consecutive de scădere, a marcat și în ultimul trimestru al anului 2017 o diminuare cu 3,6%, față de trimestrul anterior, indicând însă o diminuare a trendului negativ din primele 3 trimestre (-17,5% în trim.I; -6,9% în trim. II; respectiv -5,5% în trim. III) Cele trei mari provocări cu care se confruntă sectorul construcțiilor sunt creșterea costurilor generate de adoptarea de noi tehnologii și materiale de construcții, reducerea forței de muncă în special a celei străine (se estimează că numărul total al lucrătorilor străini se va diminua cu circa 20-25% până în anul 2020) și respectiv amânarea demarării unor proiecte publice majore de infrastructură (ca de exemplu coridorul de infrastructură rutieră între partea de Nord și Sud a insulei, care include construcția unui tunel rutier, a mai multor poduri, stații de autobuz).

Prognoza actualizată a MTI pentru întreg anul 2017 este de înregistrate a unui ritm de creștere al PIB de 3,5%, față de estimările inițiale de 2-3%.

În opinia analiștilor de piață și a unor leaderi din mediul de afaceri, explozia industriei manufacturiere, bazată pe sub-sectorul semiconductorilor electrici, va conduce la o performanță economică neașteptată în anul 2017 (cea mai bună din ultimii patru ani), dar acest optimism se va tempera în 2018 datorită influenței atât a factorilor interni (contracția sectorului de construcții, ritmul slab de creștere al sectorului de servicii și posibilele efecte ale politicilor fiscale și monetare guvernamentale de majorare a taxelor începând cu anul 2018), cât și a factorilor externi (perspective moderate de creștere economică globală și regională). În consecință, se așteaptă ca economia singaporeză să înregistreze în anul 2018 un ritm de creștere a PIB de 2,8%, în ușoară scădere față de prognoza de 3,5% pentru anul 2017. 

2)     Conform statisticii singaporeze, schimburile comerciale totale cu bunuri ale Republicii Singapore s-au cifrat în primele 11 luni 2017, la 628,86 miliarde USD (în creştere cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent), din care exportul a fost de 319,15 miliarde USD (+0,5% faţă de 11 luni 2016), iar importul de 309,71 miliarde USD (+13,2% faţă de 11 luni 2016). În aceste condiţii, balanţa comercială cu bunuri a Republicii Singapore a marcat în primele 11 luni 2017 un excedent de 9,44 miliarde USD, fiind cu 8 miliarde USD mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Principalele bunuri exportate de Republica Singapore în perioada ianuarie-noiembrie 2017 au fost echipamentele electrice şi părţi ale acestora (cu o pondere de aproape 29% în totalul exportului), produsele petroliere (12,4%), calculatoare şi părţi ale acestora (5,1%), tancuri petroliere (4,7%), produse chimice organice (4%), articole diverse manufacturate (3,6%) şi echipamente de telecomunicaţii, reproducere a sunetului şi de înregistrare (3,5%). Principalele pieţe de desfacere le-au reprezentat, în primele 11 luni 2017, China, Hong Kong, Malaezia, Indonezia şi SUA, ponderea lor cumulată în totalul exportului cifrându-se la 51,2%.

În ceea ce priveşte importul de bunuri al Republicii Singapore, acesta a fost dominat de aceleaşi grupe de produse ca şi în cazul exportului şi anume: echipamente electrice şi părţi ale acestora (24% din total import), produse petroliere (20,7%), calculatoare şi părţi ale acestora (4,6%), echipamente de telecomunicaţii, reproducere a sunetului şi de înregistrare (3,7%) şi articole diverse manufacturate (3%), principalele ţări de origine fiind China (a cărei pondere în totalul importului s-a cifrat la 13,7%), Malaezia (11,9%), SUA (11%), Taiwan (8,3%) şi Japonia (6,2%).

Este de evidențiat faptul că, în primele 11 luni 2017, ponderea re-exportului în total export s-a cifrat la 55,6%, iar structura schimburilor comerciale este aproape identică (dominată de două mari grupe de mărfuri – echipamente electrice și părți ale acestora și respectiv produse petroliere, a căror pondere cumulată în totalul exportului și a importului variază între 41-45%), ceea ce justifică pe deplin statutul Republicii Singapore de hub comercial în regiunea Asiei de Sud Est.

3)     Singapore și Malaezia vor semna un acord bilateral privind construcția liniei de tranzit feroviar rapid (Rapid Transit System – RTS), ce va lega regiunea Johor Baru din Malaezia de regiunea Woodlands din Singapore, având ca termen de finalizare anul 2024. Semnarea acordului are loc cu prilejul celei de-a opta vizite oficiale a Prim Ministrului malezian, Datuk Seri Najib Tun Razak, în Singapore, în perioada 15-16 ianuarie 2018, la invitația omologului său singaporez Lee Hsien Loong. Proiectul liniei RTS este unul suplimentar celui de tren de mare viteză (Kuala Lumpur – Singapore High Speed Rail – HSR), ale cărui lucrări vor demara abia în anul 2026. Operatorul singaporez de transport feroviar SMRT și cel de transport public malaezian – Prasarana Malaysia vor crea un joint-venture în vederea derulării proiectului RTS pe o perioadă inițială de 30 de ani de concesiune.

4)     Singapore a preluat, de la Filipine, președinția Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în 2018, fiind prima dată după anul 2007 când va conduce acest bloc economic regional format din zece țări membre. Ministrul singaporez de externe, dr. Vivian Balakrishnan, a declarat recent că, găzduirea de către Republica Singapore a întâlnirilor-cheie, cum ar fi Summit-ul ASEAN și Summit-ul Asiei de Est, reprezintă o oportunitate de a prezenta lumii și de a promova interesele Singapore și ale ASEAN. "ASEAN rămâne o piatră de temelie a politicii externe a Singapore, asigurând fundamentul necesar construcției acestei regiuni ca una stabilă, pașnică și prosperă", a mai declarat dr. Balakrishnan. El a adăugat de asemenea că Singapore va continua să participe în mod activ la sporirea integrării ASEAN în arhitectura regională și la aprofundarea relațiilor ASEAN cu partenerii săi externi. Inițiativele regionale, cum ar fi AEC (ASEAN Economic Community), Acordul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP) și parteneriatele economice regionale cuprinzătoare (RCEP) vor deschide noi oportunități de comerț și investiții pentru companiile singaporeze, iar Singapore va continua să își extindă relațiile politice și economice pe noile piețe emergente din Africa, Asia Centrală, America Latină, Orientul Mijlociu, Rusia și Turcia.

Data publicării: 16/01/2018
BPCE Singapore

Taguri: Singapore, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share