Ştiri   Măsuri de apărare comercială Brazilia

Brazilia a recurs la adoptarea unui număr record de măsuri de apărare comercială în 2012 pentru stimularea producţiei industriale interne

In contextul unor dificultati in crestere inregistrate la nivelul industriei nationale, in pierderea de competititivitate fata de concurenta produselor importate, indeosebi de origine asiatica, Brazilia a recurs in anul 2012 la adoptarea unui numar record de masuri de aparare comerciala, in afara instrumentelor folosite pentru stimularea productiei industriale interne (facilitati fiscale, credite in conditii avantajoase, impunerea de bariere netarifare, etc).

 

In anul 2012 autoritatile braziliene au initiat 72 investigatii de aparare comerciala, ceea ce reprezinta un record, depasindu-se cu mult nivelul din anul 2010 (40 de investigatii), considerat la momentul respectiv un an atipic, din cauza dificultatilor majore create de varful crizei financiare mondiale.

Daca se are in vedere faptul ca in 2011 au fost deschise numai 25 de investigatii pe linia apararii comerciale, rezulta si mai clar faptul ca in anul 2012 autoritatile braziliene au intensificat recurgerea la masuri de aparare comerciala, cu un caracter preponderent protectionist.

 

Daca analiza se refera la masurile cu caracter definitiv adoptate de Brazilia in 2012, in domeniul apararii comerciale, se constata ca au fost 19 in total, din care 14 drepturi antidumping (numar comparabil cu cele din anii 2009 si 2010, dar mai mare decat in 2011).

 

Ca o dovada a faptului ca autoritatile de la Brasilia manifesta tendinta de a recurge cu o mai mare frecventa la actiuni de aparare comerciala este si cresterea numarului de specialisti angajati in cadrul Departamentului de Aparare Comerciala, al Ministerului Dezvoltarii, Industriei si Comertului.

Se are in vedere atat posibilitatea cresterii numarului de investigatii declansate, cat si aceea a reducerii termenelor proceselor de analiza si evaluare, si adoptarea mai rapida a deciziei finale. In 2012, termenul mediu de investigare in cazul proceselor antidumping a fost de 15 luni, pentru subventii - de 12 luni, iar pentru masuri de salvgardare - de 7 luni.

 

Consolidarea Departamentului de Aparare Comerciala constituie un obiectiv important al programului guvernului brazilian, intitulat „Planul Brasil Maior”, destinat sa sprijine dezvoltarea industriei nationale, competitivitatea exporturilor si implicit cresterea participarii Braziliei in fluxurile comerciale internationale.

 

Cu toate ca parteneri comerciali importanti ai Braziliei manifesta o nemultumire in crestere fata de tendinta sa de a recurge la masuri de aparare comerciala, cu scopul evident de a proteja industria nationala prin politici care nu corespund reglementarilor OMC, autoritatile de la Brasilia vor continua si in 2013 sa actioneze pentru sprijinirea producatorilor nationali; aceasta se va realiza fie prin facilitati fiscale si de creditare, fie prin deschiderea de investigatii impotriva unor produse semnalate de catre patronatul national, ca ar afecta grav interesele companiilor industriale braziliene.

 

Data publicării: 09/01/2013
BPCE Sao Paulo

Taguri: Brazilia, ştiri, macroeconomie.Bookmark and Share