Ştiri   Kazahstan - buletin informativ - decembrie 2015

Kazahstan - buletin informativ - decembrie 2015

Buletin informativ - Kazahstan - decembrie 2015

1. Fondul suveran "Samruk-Kazyna" va trece la sistemul internațional de achizitii, în baza obligatiilor asumate de Kazahstan prin aderarea la OMC. Achizitiile publice nu vor diferi de achizitiile organizatiilor (ex Banca Mondiala) sau a companiilor internaționale. Sistemul va include trei elemente de baza: selecția furnizorilor, categorizarea și centralizarea. Etapa de selecție include precalificarea si licitatia în doua etape (tehnic și comercial). În cadrul precalificarii, se realizeaza o lista scurta de furnizori cu reputație și referinte. Categorizarea înseamnă achizitii ale aceluiasi produs sau serviciu de la un singur furnizor, pe baza selectiei competitive, nu de la multipli furnizori și la preturi diferite așa cum se facea pana în prezent. Din declaratiile oficialilor, rezulta ca vor exista totuși instrumente de favorizare a furnizorilor locali, prin folosirea contractelor pe termen lung. În cadrul achizitiilor din anul 2014, 63% din acestea au fost făcute de la furnizori locali, iar în 2015 proportia a fost de 71%.

2. Planul anit-criza elaborat de Guvern și Banca Centrala are doua sectiuni: formarea unei noi structuri a economiei și acțiuni rapide de stimulare a creșterii și a imprumuturilor către economie. O alta cale este noua poltica de atragere a investitiilor, care se va materializa în cadrul unui program în primul trimestru al anului viitor (2016), în conformitate cu standardele OECD. Planul va fi segmentat pe șase macro-regiuni (Sud, Nord, Central, Est, Vest, Alma Ata și Astana) și va include și dezvoltarea de mini-clustere.

Pana în luna martie 2016 se va reduce nivelul de împrumut al Guvernului prin simplificarea procedurilor de acordare a garantiilor de stat. Stabilizarea sectorului financiar și optimizarea politicii fiscale rămân directii importante. Înainte de luna aprilie 2016, va fi elaborat un nou concept de formare și utilizare a fondurilor bugetare, inclusiv a legii bugetului. Va fi realizata o evaluare completă la nivel republican și regional a bugetului pentru anii 2017-2019, în vederea optimizarii cheltuielilor și eliminarii cheltuielilor ineficiente care pot fi finantate de sectorul privat. Finantarea proiectelor de investitii locale se va face din bugetele locale. Pana în luna septembrie 2016, va fi trsnsmis la Parlament pentru aprobare legile codulurilor fiscal și vamal, inclusiv inlocuirea taxei pe valoare adaugata cu taxa pe vanzari, optimizarea taxelor pe trei nivele, anularea taxelor și a stimulentelor fiscale ineficiente.

În cadrul noii legi pentru achizitiile publice, sunt prevazute contractele pe termen lung de trei sau mai mulți ani. Începând cu luna martie 2016 va fi activat planul de introducere a proiectelor de tip PPP. Diversificarea economica va pune accent pe sectoarele furnizore de servicii pentru industrie și inovare industriala.

In domeniul energie, în anul 2016 va reîncepe productia comerciala a campului Kashagan, în luna aprilie 2016 va fi finalizata extinderea capacitatii „Caspian Pipeline”, implementarea proiectului de extindere a "Tengizchevroil" LLP, iar în luna decembrie 2016 va fi incheiata constructia conductei de gaz „Beineu-Shymkent-Bozoi”.

Pana în luna septembrie 2016, vor fi elaborate și gata de aplicare reglementarile pentru recunoasterea și stergerea tuturor creditelor neperformante. Stabilizarea sectorului financiar, va avea ca obiectiv reducerea inflatiei la 6-8% în perioada 2016-2017, 5-7% în 2019 și 3-4% în 2020.

Pana în luna martie 2016, vor fi reevaluate activitățile fondului de pensii, astfel încât pana în luna iulie să fie dezvoltat un mecanism de transfer a activelor sub management privat kazah și al companiilor străine. În anul 2016, Banca Centrala va adopta masuri pentru de-dolarizarea economei, inclusiv dezvoltarea pietei valorilor mobiliare corporative și stimularea instrumentelor de tranzactionare valutara în moneda naționala (KZT), obligativitatea afisarii și tranzactionarii în KZT, măsuri de aprobare a legii privind platilor și a sistemelor de plata.

4. În cadrul programului de privatizare (a cerei lista de active nu a fost încă publicata), pentru anii 2016-2018, sunt vizate 65 companii de stat naționale, ("Samruk-Kazyna", JSC "Baiterek" JSC și "KazAgro"); subsidiare și filiale, companii din subordinea JSC "National Welfare Fund" Samruk-Kazyna ", 173 de companii, 545 de organizatii. In luna ianuarie 2016, Guvernul va infiinta un birou special pentru asistenta format din consultanti internationali care sa sprijine și sa monitorizeze procesul de privatizare, precum și procesul de transformare a fondului suveran "Samruk-Kazyna", "Baiterek" și "KazAgro" în holdinguri.

5. Camera Natioanala a Antreprenorilor, a avut recent o întâlnire cu reprezentanti ai comunității oamenilor de afaceri, în cadrul careia a fost prezent raportul anual al Camerei, măsurile adoptate pentru eliminarea barierelor administrative în mediul de afaceri, dezvoltarea antreprenoriatului, sprijinirea IMM, dezvoltarea resurselor umane, sprijinul nefinanciar pentru firme, protecția drepturilor oamenilor de afaceri, dezvoltarea infrastructurii în Zonele Economice Speciale. Intre alte măsuri, se număra și realizarea de planuri de afaceri și strategii de marketing, rapoarte financiare și statistice, realizări de baze de date online, pregătire/educatie ("Business School", "Business Advisor", "Business Growth"). Camera va elabora un plan strategic pentru anul 2016 pentru a răspunde provocarilor și dorintelor mediului de afaceri local.

BPCE Astana

Data publicării: 05/01/2016
BPCE Astana

Taguri: Kazahstan.Bookmark and Share