Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economică din Irlanda, în perioada 11 - 15 aprilie 2016

1. Conform Indicelui de Control al Achizițiilor în Construcții (PMI), publicat recent de Ulster Bank, în primul trimestru al acestui an inflația în sectorul construcțiilor a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Activitatea în construcții a continuat să crească puternic și în luna martie, deși a înregistrat o scădere față de nivelul maxim istoric atins în luna februarie a.c. Astfel, indicele a atins, în martie, un nivel de 62,3, cu mult peste pragul de 50 care separă creșterea de contracție, dar sub cifra de 68,8, nivelul maxim atins în luna februarie.

Activitatea în construcții a crescut constant în fiecare din ultimele 31 de luni, înregistrându-se un număr tot mai mare de cereri raportate în cursul ultimei luni, o creștere a numărului angajaților și a solicitărilor de cumpărare.

Conform economistului șef al Ulster Bank, peste 60% dintre firme anticipează o continuare a îmbunătățirii activității în următoarele 12 luni, reflectând parțial așteptările pozitive în ceea ce privește perspectivele unei creșteri mai puternice a economiei irlandeze. Totodată, un Indice PMI de 62,3 continuă să arate o expansiune foarte puternică. Este o situație similară la nivelul fiecăreia dintre cele mai importante sub-sectoare, cu o relaxare a creșterii, care rămâne totuși robustă în domenii precum comercial, locuințe și inginerie civilă.

Șase firme irlandeze din zece se așteaptă, în continuare, la o îmbunătățire pe parcursul anului viitor.

 

2. Potrivit celor mai recente date publicate de Biroul Central de Statistică (CSO) irlandez, volumul exporturilor Irlandei, în luna februarie 2016, a scăzut cu 7% față de nivelul atins în luna ianuarie a.c. (-616 milioane Euro), atingând 8,75 miliarde Euro.

În același timp, importurile au crescut cu 409 milioane Euro, adică 9%, față de prima luna a anului, însumând 4,98 miliarde Euro. Aceasta a dus la o scădere cu 21% a excedentului comercial până la valoare de 3,77 miliarde Euro.

Comparativ cu luna februarie 2015, exporturile au scăzut cu 208 milioane Euro, circa 2%, cea mai mare diminuare cunoscând-o exporturile de produse medicale și farmaceutice, care au scăzut cu 6% (133 de milioane Euro), până la volumul de 2,18 miliarde Euro. Cu toate acestea, exporturile de echipamente și aparate electrice au înregistrat o creștere de 345 milioane Euro, circa 155%, atingând valoarea de 568 milioane Euro, cele de produse alimentare și animale vii au crescut cu 5% (35 milioane Euro), ajungând la 778 milioane Euro, raportate la perioada similară a anului trecut.

Importurile au scăzut cu 64 milioane Euro, adică 1%, față de luna februarie 2015, deși importurile de produse chimice organice au înregistrat o creștere de 47% (115 milioane Euro), totalizând 362 milioane Euro, cele de vehicule au crescut cu 30% (95 milioane Euro), însumând 410 milioane Euro. Totuși, importurile care au cunoscut scăderi, față de perioada similară a anului trecut, au fost cele de benzină care s-au diminuat cu 32% (99 milioane Euro), atingând valoarea de 212 milioane Euro.

UE a reprezentat 55%, sau 4,6 miliarde Euro, din totalul exporturilor irlandeze în luna februarie 2016, în timp ce SUA au fost principala destinație din afara UE, reprezentând 2,06 miliarde Euro, sau 25% din totalul exporturilor. UE a reprezentat, de asemenea, principala sursă pentru majoritatea importurilor irlandeze.

 

3. Gigantul supermarket, Tesco a raportat un profit înainte de impozitare de 162 milioane lire sterline pentru primele trei luni ale acestui an, primul trimestru în care se înregistrează o creștere a vânzărilor din anul 2012, comparativ cu pierderile de 6,3 miliarde lire sterline, înregistrate în anul precedent. Conform declarațiilor făcute de Dave Lewis, directorul executiv al Tesco, pentru Irlanda, performanțele pozitive din vânzări au apărut încă din trimestrul IV 2015, înregistrându-se progrese semnificative în raport cu prioritățile pe care le-a stabilit în octombrie 2014, în ciuda unei piețe dificile, deflaționiste și nesigure. Cu un bilanț mai puternic și realizarea unor progrese importante în reconstruirea încrederii în investiția Tesco, procesul de transformare al companiei a generat pe scară largă un impuls pozitiv atât în Marea Britanie cât și pe plan internațional. Reconstruirea profitabilității s-a făcut având permanent în vedere reinvestirea în oferta adresată clienților pentru a-i determina pe aceștia să cumpere mai mult și mai des de la Tesco. Se apreciază că investițiile efectuate vor conduce la îmbunătățiri durabile pentru clienți, creând în același timp valoare pe termen lung pentru acționari.

 

4. Health Servise Executive (HSE), autoritatea irlandeză care asigură serviciile de sănătate publică din spitalele și comunitățile irlandeze, subordonată Ministerului Sănătății, a introdus recent cerințe mai stricte de competență în limba engleză pentru toți medicii stagiari și secundari (NCHDs), deoarece "abilitatea de a comunica în mod clar cu pacienții și colegii este o cerință esențială pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății". Noua măsură prevede aplicarea, începând cu data de 9 martie 2016, a testului academic: Sistemul Internațional de Testare a Limbii Engleze (IELTS) pentru toți NCHDs - chiar și pentru candidații din alte țări ale UE - cu excepția doar a acelora care au studiat în Irlanda și în alte cinci țări.

Cu toate acestea, noua directivă reduce scorul testului necesar cu 0,5 puncte la ambele nivele, superior și inferior.

Un caz concret, pentru a explica introducerea noii măsuri, a fost cel în care cel puțin doi medici din România, angajați în 2013 pentru a lucra într-un spital din Irlanda, au fost nevoiți să se întoarcă în țara lor de origine, după doar câteva săptămâni de lucru, datorită competențelor reduse de limbă engleză care i-au împiedicat să comunice eficient cu pacienții. Deși, în decembrie 2012, HSE introdusese cerințe mai drastice privind competențele în limba engleză, la vremea respectivă acestea nu se aplicau cetățenilor statelor membre UE. În conformitate cu noile directive, care înlocuiesc prevederile măsurilor introduse în decembrie 2012, cerințele de limbă engleză pentru NCHDs sunt universal aplicabile, neexistând nici o distincție între stagii de formare profesională, non-formare, intern sau orice altă categorie sau grupare. În acest context, toți NCHDs care au un loc de muncă în cadrul HSE și nu au fost înregistrați de către Consiliul Medical Irlandez într-una din secțiile Registrului Medicilor Practicanți înainte de 1 ianuarie 2015, sau care nu au absolvit în întregime studiile medicale universitare în Republica Irlanda, trebuie să îndeplinească una din următoarele două condiții:

- să dovedească faptul că au dobândit un certificat IELTS, cu un scor total de 7,0 și un scor minim de 6,5 la fiecare din cele patru domenii: citire, scriere, ascultare și vorbire;

- sau că au absolvit studii medicale universitare în Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă sau Statele Unite ale Americii.

Anterior, toți NCHDs trebuiau să dovedească că au absolvit (în totalitate) o instituție de învățământ superior cu profil medical într-o țară în care limba engleză era limba străină vorbită de marea majoritate a oamenilor din această țară, sau să posede un certificat IELTS, cu un scor total de 7,5 și un scor minim de 7,0 la fiecare dintre cele patru domenii de test.

Conform celor declarate de Direcția Resurse Umane a HSE: ”Capacitatea de a comunica în mod clar cu pacienții și colegii este o cerință esențială pentru toți profesioniștii din domeniul sănătății. Competența în limba engleză este, prin urmare, o cerință de bază pentru NCHDs care lucrează în serviciul irlandez de sănătate publică. În cazul în care NCHD nu este în măsură, în orice moment, să demonstreze nivelul necesar de cunoaștere al limbii engleze, stabilit în secțiunea 6 a Contractului NCHD 2010, angajatorul poate lua în considerare măsuri de reziliere a contractului de muncă, în conformitate cu prevederile acestuia. "

Data publicării: 18/04/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share