Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 21-31 decembrie 2015

1. Grupul irlandez Petroceltic International plc. poate fi scos la vânzare

Grupul irlandez de explorări și exploatări petroliere și gaze naturale Petroceltic International plc se confruntă, în prezent, cu dificultăți financiare grave datorate imposibilității de a-și plăti datoriile bancare. Într-un comunicat, dat publicității pe 23 decembrie 2015, Petroceltic a declarat că nu are "certitudinea asupra lichidităților de care dispune compania de la 1 ianuarie 2016", și a inițiat o "revizuire strategică", care ar putea duce la o vânzare de active sau chiar a întregii activități. În acest sens, compania irlandeză a angajat Bank of America Merrill Lynch și Davy Corporate Finance pentru a rula revizuirea strategică.

Petroceltic International plc are sediul în Dublin, cu birouri în Edinburgh, Londra, Alger, Varna, Cairo și Roma. Acțiunile Petroceltic sunt listate pe piața de investiții alternative (AIM) din London Stock Exchange și pe piața valorilor mobiliare Enterprise (ESM) din Irish Stock Exchange.

În prezent, compania este axată, în principal, pe explorări și exploatări petroliere în Africa de Nord și Italia, după ce a suferit pierderi financiare importante de-a lungul anului 2015. Prețul acțiunilor a scăzut cu 77% în ultimul an, fiind influențat puternic de scăderea prețului petrolului din ultimile 18 luni și de reducerea programelor de investiții de capital în raport cu activele societății în Egipt, Bulgaria și România, care au avut "un impact asupra disponibilității grupului privind facilitățile bancare acordate în anul 2015".

În România, Petroceltic plc a fost reprezentată de Petroceltic Romania BV Amsterdam - Sucursala București, care a obținut două licențe de explorare în sectorul românesc al Mării Negre, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2016, pentru perimetrul 27 Muridava, cu o participație finală de 80%, și perimetrul Est Cobălcescu, cu o participație finală de 70%. În fiecare din cele două perimetre, irlandezii au forat în perioada 2013 – 2014 câte o sondă, însă rezultatele testelor nu au indicat existența unor zăcăminte ce pot fi exploatate comercial astfel că sondele au fost abandonate. Petroceltic Romania BV a cumulat în perioada 2011 – 2015 cheltuieli de forare totale de peste 20 milioane USD, pierderi care l-au determinat pe acționarul principal al grupului, firma elvețiană Worldview Capital Management (care deține 28,14% din acțiuni) să renunțe, în iunie 2015, la operațiunile din România.

Dificultățile financiare prin care trece grupul irlandez în prezent au făcut imposibilă plata unor datorii bancare scadente și nerespectarea prevederilor contractelor de creditare, în mare parte garantate prin activele grupului. Creditorii companiei au acordat Petroceltic o derogare de la prevederile acestora până la 15 ianuarie 2016.

Principalul activ al grupului este proiectul ”Ain Tsila” din Algeria, care, conform declarațiilor Petroceltic, "a progresat corespunzător", în ciuda condițiilor de piață extrem de dificile din 2015, în special pentru companiile de petrol și gaze de talia Petroceltic, care nu au făcut posibilă obținerea finanțărilor necesare în condiții comerciale acceptabile.

Datoria principală a Petroceltic totalizează 217 milioane USD, în timp ce compania dispune de numerar în valoare de 28,1 milioane USD, din care echivalentul a 24 milioane USD este în moneda locală și deci nu pot fi accesat cu ușurință.

Davy și Bank of America Merrill Lynch vor evalua poziția Petroceltic pe piața internațională de profil și vor face recomandările necesare privind pașii care ar trebui urmați: o potențială vânzare oficială a grupului sau alte opțiuni, cum ar fi strângerea de fonduri.

Există riscul material ca sprijinul financiar din partea creditorilor să fie retras și/sau rambursarea imediată a tuturor datoriilor restante, pe care compania nu ar fi în măsură să le efectueze.

2. Federația irlandeza a Băuturilor Alcoolice salută hotărârea prin care stabilirea prețului minim în Irlanda pentru băuturile alcoolice ar putea fi considerată ilegală

Federația irlandeză a Băuturilor Alcoolice (ABFI) a salutat hotărârea Curții Europene de Justiție de a nu se institui un preț minim la băuturile alcoolice, deoarece această măsură ar încălca legislația UE în cazul în care ar putea fi introduse măsuri fiscale mai puțin restrictive. ABFI a precizat că este puțin probabil ca o asemenea măsură să fie implementabilă în Irlanda.

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a emis hotărârea respectivă ca urmare a intenției Guvernului Scoției de a introduce un preț minim la alcool. Judecătorii CEJ de la Luxemburg au concluzionat că măsura respectivă ar restricționa piața, ea putând fi evitată prin introducerea unor măsuri fiscale alternative destinate a crește prețul alcoolului.

ABFI a menționat că în cele din urmă este de competența instanței naționale a unui stat UE de a determina dacă alte măsuri ar fi la fel de eficace pentru atingerea scopului dorit, al menținerii sănătății publice. Asociația vrea să își aducă contribuția proprie în campania de combatere a abuzului de alcool și consideră că reintroducerea unei interdicții privind vânzarea sub costurile de producție ar fi un mijloc mult mai eficient de a se asigura că alcoolul nu este vândut în pierdere. Aceasta a menționat că acest lucru va îndepărta diferența exagerată de preț care distorsionează piața și a solicitat Ministerului Sănătății să colaboreze cu sectorul respectiv în vederea identificării cu prioritate a unei soluții eficiente care să prevină vânzarea de alcool ieftin, ca de exemplu reintroducerea interdicției de vânzare de alcool sub prețul de cost - care s-a dovedit a fi eficace pe piaţa irlandeză.

ABFI consideră că majorarea accizelor nu este o soluție viabilă în abordarea vânzării și abuzului de alcool. Prețul de vânzare al băuturilor alcoolice în Irlanda este deja cel mai ridicat din UE, datorită celor mai mari taxe pe alcool practicate pe piața comunitară.

 

3. Semnale pozitive privind revenirea la normalitate a sistemului bancar irlandez în 2015

Pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate mai multe semnale pozitive privind revenirea la normalitate a sistemului bancar irlandez. Încă de la începutul anului AIB, Bank of Ireland și Ulster Bank au anunțat revenirea la profitabilitate, la nivelul întregului an, pentru prima dată de la criza din 2008.

Cu două săptămâni în urmă, AIB a predat Guvernului un cec de 1,7 miliarde €, rambursarea primei tranșe din fondurile de ”bailout” de 21 de miliarde € acordate din banii contribuabililor în perioada crizei. AIB a redus, de asemenea, de două ori în acest an, rata standard variabilă a creditului ipotecar, ceea ce ar fi fost de neimaginat în urmă cu doar doi ani.

Permanent TSB a revenit la listarea pe piață după ce în luna aprilie a.c., urmare lansării ofertei publice inițiale (IPO), statul a încasat pe o parte din acțiunile sale 508,5 milioane €, reducându-și participația în bancă la 75%. În urmă cu o săptămână, PTSB a anunțat lansarea primului său pachet de noi produse bancare destinate creditării IMM-irilor, de la criza din 2008.

Vânzarea recentă de către Ulster Bank a portofoliului pe care-l deține în ”Project Clear” unui grup alcătuit din Cairn Homes și investitorul american Lone Star, înseamnă finalizarea în mare parte a vânzării împrumuturilor toxice imobiliare și comerciale, care au determinat apelarea la un plan de salvare de 15 miliarde £ de la banca mamă din Marea Britanie, Royal Bank of Scotland.

Pentru Bank of Ireland, recomandarea unei firme mediatoare terțe prevede creșteri de salariu de 2,2% în 2016 și 2,65 % în 2017, pentru personalul acesteia. Deși recomandarea respectivă va trebui aprobată prin vot la începutul lui 2016, ea va trece cu siguranță și va contribui la consolidarea puterii Asociației Irlandeze a Băncilor care va negocia și cu AIB o creștere a remunerației personalului acesteia.

 

4. Sectoarele public și privat din Irlanda sunt într-o continuă căutare de personal

Urmare încheierii moratoriului de recrutare personal, atât angajatorii din sectorul public, cât și cei din sectorul privat au pornit la vânătoare de angajați, vizând în primul rând membrii ai diasporei irlandeze. În timp ce sectorul public asigură stabilitate, sectorul privat poate contrabalansa prin avantajele pe care le poate oferi.

Lipsa de personal din sectorul sănătății este atât de acută încât Ministerul irlandez al Sănătății (HSE) a lansat, în vară, un program de recrutare pentru a atrage acasă 500 de asistente medicale și moașe care au părăsit Irlanda. Pachetul de relocare conține suma de 1.500 €, la care se adaugă fonduri pentru studii postuniversitare și acoperirea costurilor pentru înregistrarea asistentelor medicale. Campania de recrutare medici și asistente medicale specializate este foarte activă, ea fiind popularizată permanent pe site-ul ministerului. Se preconizează, de asemenea, lansarea unei campanii pentru atragerea absolvenților cursurilor de asistente medicale din Statele Unite în Irlanda. O serie de agenții de recrutare care operează în Marea Britanie și pe plan internațional vizează în mod special diaspora irlandeză.

Directorul executiv al Serviciului de Funcții Publice, care operează site-ul www.publicjobs.ie,  a declarat că și alte instituții și organisme cu caracter public sunt, de asemenea, în căutare de personal. "Este foarte încurajator să vedem volumul de cereri pe care le primim pentru fiecare nivel de calificare și calitatea lor. Există un deficit de personal calificat pentru sectorul nostru și pentru altele în economie. Persoanele cu specializare înaltă în domeniul IT, în special, sunt foarte greu de găsit și sunt scumpe, creând deja o problemă, deoarece politica de salarizare din sectorul public nu a ținut pasul cu evoluția pieței pentru a satisface lipsa de profesioniști". Cereri permanente de specialiști, în sectoare conexe IT, de conformitate, de risc sau de audit rămân în continuare nesatisfăcute.

Reprezentanțele din Irlanda ale celor 4 coloși din domeniul audit-ului financiar KPMG, PwC, Delloitte și EY și-au intensificat și ele eforturile de recrutare personal, încercând să atragă diaspora irlandeză care se întoarce acasă cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Astfel cei 4 și-au îndreptat atenția spre aeroportul din Dublin unde au înființat standuri care promovează oportunitățile de locuri de muncă oferite pentru expații care se întorc acasă din Marea Britanie, America de Nord, Australia și în alte locuri.

KPMG vizează ca în 2016 să atragă 250 de profesioniști cu experiență din domenii precum audit, fiscalitate, consiliere și consultanță și 300 de absolvenți de studii superioare.

PwC a afișat în ambele terminale ale aeroportului din Dublin oportunitățile de angajare oferite de companie, încercând să profite de numărul mare de irlandezi care vor să se întoarcă acasă.

Deloitte a vizat, de asemenea, irlandezii care s-au întors acasă de Crăciun, urmărind să angajeze atât absolvenți cât și personal cu experiență în activitatea pe profil pe care o desfășoară. Ea a oferit locuri de muncă în audit, consultanță de risc, fiscalitate internațională, strategie și operațiuni, tehnologie și capital uman, printre altele.

EY a organizat o manifestare, în birourile sale din Dublin, unde 42 de expați din Chicago, Toronto, Luxemburg, Londra și Melbourne au putut vorbi cu parteneri și directori din cadrul companiei despre oportunitățile de angajare oferite de aceasta. Organizatorii au fost încântați de interesul tot mai mare al expaților irlandezi privind revenirea la un potențial loc de muncă acasă. ”Aducerea înapoi a forței de muncă irlandeze de top este esențială pentru o redresare economică continuă, pentru atragerea investițiilor străine directe și pentru o creștere durabilă", a declarat un membru al echipei de conducere a EY din Dublin.

O campanie de "Bun venit acasă, stați acasă” a desfășurat firma Accenture, care vizează absolvenți și profesioniști. Campania este on-line, pe social media și radio și vizează recrutarea de personal pentru circa 1.800 de firme puternice din Irlanda.

Firma de recrutare Collins McNicholas găzduiește evenimentul ”HometoWork West”, în orașul Galway, pe data de 30 decembrie a.c., un târg deschis de recrutare și detalii privind oportunități.

Data publicării: 31/12/2015
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share