Ştiri   Irlanda - Buletin economic

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 14-19 decembrie 2015

1. Irlanda va renunța complet la combustibilii fosili până la sfârșitul secolului XXI

Conform celor declarate de ministrul irlandez al comunicațiilor și energiei, Alex White, în Cartea albă a energiei, publicată recent de ministerul de resort irlandez, Irlanda nu va mai folosi nici un fel de combustibili fosili, până la sfârșitul acestui secol. Decizia respectivă are la bază prevederile Acordului de la Paris privind schimbările climatice la nivel mondial, ratificat oficial la sfârșitul săptămânii trecute.

Lucrarea stabilește obiectivele pe termen lung pentru consumul de energie în Irlanda. În prezent, combustibilii fosili asigură 92% din energia necesară la nivelul întregii țări. Se dorește ca, până în 2050, ponderea surselor regenerabile și a celor non-carbon să fie de 80-95%, urmând ca în următorii 50 de ani Irlanda să renunțe în întregime la combustibilii fosili. Cartea albă a energiei stabilește o gamă largă de soluții pentru înlocuirea combustibililor fosili ca surse primare de energie.

2. Guvernul irlandez urmează să privatizeze AIB, una din cele mai importante bănci irlandeze

Bernard Byrne, directorul executiv al AIB (Allied Irish Bank) a declarat că banca este gata să fie cotată pe piețele publice și așteaptă o decizie cât mai rapidă din partea guvernului privind calendarul ofertei publice inițiale (IPO). Byrne a menționat, totodată, că în prezent ”sentimentul de piață în Irlanda este foarte prietenos", dar el se poate schimba rapid și a admis că privatizarea băncii poate dura și 10 ani.

Decizia de privatizare survine unei aprobări a acționarilor AIB privind planul de reorganizare a capitalului, care prevede rambursarea primei tranșe din fondurile de ”bailout” de 21 de miliarde € acordate de guvern în perioada crizei, când banca a fost naționalizată. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), în care guvernul deține 99,8% din acțiuni, a fost de acord să sprijine planul de reorganizare al băncii propus de creditor, care va însemna plata a 1,7 miliarde € statului, rambursarea parțială a contravalorii acțiunilor preferențiale emise de guvern în 2009.

În afară de planul de rambursare, acționarii au aprobat, de asemenea, consolidarea acțiunilor AIB. Astfel, o acțiune nouă va înlocui 250 de acțiuni vechi. Președintele Richard Pym a declarat că reorganizarea reprezintă un pas crucial în acțiunea de recuperare a băncii.

3. Multinaționalele americane vor crea încă 14.000 noi locuri de muncă în Irlanda în următorii 2 ani

Conform unor previziuni ale Camerei de Comerț Americane din Irlanda (AmCham), prezentate în cadrul manifestării economice ”World of Talent”, ce a avut loc pe 16 decembrie 2015, la Dublin, multinaționalele SUA care operează pe piața irlandeză vor crea, în următoarele 24 de luni, un număr de 14.000 noi locuri de muncă. Estimările au fost făcute pe baza planurilor de angajare ale companiilor americane cu activități pe piața Irlandei, ele deținând deja un număr de aproximativ 140.000 de angajați.

AmCham sprijină acțiunile guvernului irlandez destinate a prezenta oportunitățile de carieră existente în prezent în Irlanda, cu scopul de a atrage înapoi acasă emigranții irlandezi sau de a determina resortisanți non-irlandezi să se mute aici.

La manifestarea respectivă, organizată la sediul grupului de software ”Workday in Smithfield”, au luat parte primul ministru irlandez (Taoiseach) Enda Kenny și reprezentanți ai companiilor multinaționale din SUA, incluzând Intel, Microsoft, Twitter, LinkedIn și Paypal.

"Când ne întâlnim cu clienții și îi întrebăm care sunt prioritățile lor când dezvoltă afaceri în Irlanda, talentul este întotdeauna în partea de sus a listei", a declarat Martin Shanahan, directorul executiv al IDA (Ireland Development Agency).

"Nici o afacere nu poate avea succes fără talent și această inițiativă va face ca diaspora noastră să conștientizeze oportunitățile care există în cadrul companiilor localizate în Irlanda", a adăugat el.

4. Irlanda rămâne a patra țară din lume în care se pot face afaceri

Conform ultimului clasament anual alcătuit de Forbes, Irlanda își menține poziția a patra în topul mondial al țărilor în ceea ce privește ușurința cu care se pot face afaceri. Primele trei locuri sunt ocupate de Danemarca, care-și menține poziția de leader, urmată de Noua Zeelandă și Norvegia.

Forbes elaborează raportul său anual ”Cele mai bune țări pentru afaceri” pe baza a 7 surse de informare și a 11 criterii de clasificare care includ: inovarea, fiscalitatea, drepturile de proprietate, tehnologia și performanțele pieții de capital din 146 de țări.

Irlanda a ocupat în 2013 primul loc în lume în privința ușurinței de a face afaceri, dar a retrogradat trei locuri anul trecut.

În ceea ce privește sub-clasamentele, Irlanda și-a menținut în mare măsură pozițiile pe care le-a avut anul trecut, primul loc în categoria "libertate personală," locul 9 pentru "libertatea comerțului" și 17 pentru "corupție". A scăzut două locuri la "protecția investitorilor" (8) și la "inovație" (21) și cinci locuri la "birocrația" cu care se confruntă în afaceri (24). De asemenea, Irlanda s-a clasat pe locul 6 la ”povara fiscală”, locul 9 pentru ”libertatea monetară”, locul 11 pentru ”tehnologie” și ”performanța pieței”.

Țările europene reprezintă două treimi din primele 25 de țări în 2015. Declinul cel mai important în clasament l-au avut Statele Unite, care au coborât 4 locuri, ocupând în acest an poziția 22. Trendul descendent al SUA continuă de 6 ani, începând cu anul 2009, când acestea ocupau locul 2 pe ansamblu.

Marea Britanie și Japonia au urcat ambele trei locuri pe poziția 10, respectiv 23. Germania și-a îmbunătățit poziționarea urcând 2 locuri (18). China a crescut de pe locul 97 pe 94, fiind trasă în urmă de scorurile mici la ”libertatea personală”, ”libertatea monetară”, ”protecția investitorilor” și ”birocrație”.

Partea de jos a clasamentului include un număr de piețe emergente imobilizate de un nivel ridicat al ”corupției” și de un nivel redus al ”libertății personale”. Ciad înlocuiește Guineea pe ultimul loc, după 3 ani în care aceasta a ocupat ultima poziție a clasamentului. Ultimele 5 clasate sunt: Myanmar, Haiti, Libia, Guineea și Ciad.

5. Compania aeriana irlandeză CityJet va fi vândută pentru a doua oară în doi ani

Compania aeriană irlandeză CityJet, operator de transport pentru distanțe scurte și navetiști, este în negocieri pentru atragerea unui nou investitor, urmare deciziei actualului proprietar, firma Intro Aviation, de a-și vinde afacerea.

Potențialul proprietar nu este o companie aeriană, ci un investitor cu o pregătire și o experiență în afaceri în domeniul aviației. Potrivit declarațiilor acestuia, discuțiile sunt în curs, dar afacerea nu este încă încheiată.

Proprietarul actual, firma germană Intro Aviation, a cumpărat compania aeriană irlandeză la începutul anului 2014 de la Air France – KLM, în urma unei campanii de scoatere la vânzare începută în 2012. După achiziție, Intro Aviation a desființat un număr de rute neprofitabile.

Cifrele publicate recent arată că CityJet și-a redus anul trecut pierderile fiscale cu 21%, la 30,5 milioane €, într-o perioadă în care societatea a încetat să fie deținută de Air France - KLM. Cifra de afaceri realizată în 2014 a fost de 177,3 milioane €, în scădere de la 220,5 €, în 2013.

În octombrie a.c., compania aeriană a plasat comenzi pentru 25 de aeronave noi, într-o tranzacție de 900 de milioane €, susținută de finanțatorul Falko. Comanda este fermă pentru 15 aeronave, cu o opțiune pentru încă 10. Primele patru vor fi livrate în 2016 și celelalte 11 în 2017.

 

Data publicării: 19/12/2015
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share