Ştiri   Irlanda - Buletin Economic

Actualitatea economica din Irlanda, decembrie 2017

1. Într-un comunicat emis de Banca Centrală a Irlandei, după recentul acord convenit între UE și Marea Britanie privind Brexit, se menționează că deși acordul dă asigurări că reglementările vamale rămân aceleași de ambele părți ale frontierei irlandeze, ieșirea Regatului Unit din UE reprezintă, încă, un risc major pentru economia irlandeză. Dat fiind că orice înțelegere finală este supusă în continuare negocierilor, care vor fi atât semnificative, cât și complexe, este prudent să se evalueze potențialele riscuri, mai ales în sectoarele vulnerabile, cum ar fi cel al produselor agroalimentare și cel al bunurilor manufacturate, care depind foarte mult de comerțul cu Marea Britanie.
Banca Centrală a remarcat că o încetinire a creșterii economice a Marii Britanii, datorată Brexit, ar putea avea un impact negativ asupra profitabilității pe termen lung a băncilor de retail din Irlanda, având în vedere expunerea lor semnificativă pe piața Regatului Unit.
Potențiala mutare a unor firme în Irlanda este posibil să sporească presiunea pe piața imobiliară din Dublin, atât rezidențială, cât și comercială.
Banca a confirmat că, până în prezent, principalul impact al Brexit a fost fluctuația cursului de schimb, în ​​special slăbirea lirei sterline, o mișcare care a exercitat o presiune de scădere a inflației prețurilor bunurilor.
Avertizările au fost reiterate și în cea de-a doua ediție a Revizuirii Macro-Financiare 2017 (MFR), editată de Banca Centrală, în care aceasta a afirmat că evaluarea sa continuă să scoată în evidență pericolul supraîncălzirii economiei, pe măsură ce Irlanda se apropie de gradul de ocupare integrală a forței de muncă. Banca a îndemnat, totodată, la prudență în cheltuielile publice și la o alocare rezonabilă a veniturilor excedentare între un ”fond pentru zile negre” și reducerea continuă a datoriei publice. La aproape 10 ani de la criza financiară, este important să se conștientizeze riscurile asociate cu preluarea de noi datorii. Banca Centrală este pregătită să ajusteze măsurile ipotecare și alte instrumente, cum ar fi tamponul anticiclic de capital care impune băncilor deținerea de rezerve suplimentare, pentru protejarea stabilității financiare.
Sectorul imobiliar a devenit cea mai acută problemă politică, prețurile locuințelor rezidențiale la nivel național crescând cu 12,1%. Cele mai recente date arată că, în primele zece luni ale acestui an, prețurile locuințelor la nivel național au crescut cu 11,6%, în timp ce apartamentele din Dublin au crescut cu 12,1%, în aceeași perioadă.
Prețurile proprietăților din afara Dublinului au fost cu 12,8% mai mari, la sfârșitul lunii octombrie a.c., prețurile caselor au crescut cu 12,5%, iar prețurile apartamentelor s-au mărit cu 15,9%.
Per ansamblu, indicele național este cu 23,7% mai mic decât cel mai înalt nivel atins în 2007. Prețurile proprietăților rezidențiale din Dublin sunt cu 24,7% mai mici decât cele din luna februarie 2007, în timp ce prețurile proprietăților rezidențiale din restul Irlandei sunt cu 29,6% mai mici decât cele din luna mai 2007.
Cu toate acestea, de la cel mai scăzut nivel înregistrat la începutul anului 2013, prețurile la nivel național au crescut cu 70,2%, iar prețurile proprietăților rezidențiale din Dublin s-au mărit cu 86,4%, în timp ce proprietățile rezidențiale din restul Irlandei au crescut cu 61,9%.
Se apreciază o continuare a creșterii prețurilor locuințelor, pentru acest an și pentru 2018, cu o rată anuală de creștere de două cifre.

2. Conform firmei de consultanță și investiții financiare Investec, cu birouri la Londra și Dublin, în luna noiembrie 2017 s-a înregistrat cea mai scăzută rată de extindere a sectorului serviciilor din Irlanda din ultimele 12 luni, ca urmare a reducerii cererii interne. Astfel, indicele elaborat de Investec (PMI), urmare consultării managerilor din domeniul furnizării serviciilor, a scăzut la 56,0, în luna noiembrie a.c., de la 57,5, ​​cu o lună mai devreme. Indicele s-a menținut, totuși, peste pragul de 50, care separă creșterea de contracție, din luna august 2012, când Irlanda se afla la jumătatea programului de trei ani de salvare financiară (bailout).
Ca și economia în ansamblu, companiile de servicii s-au dovedit până acum rezistente la votul britanic de părăsire a UE. Cu toate acestea, în timp ce noile comenzi de export au rămas ferme în noiembrie, creșterea volumului comenzilor per global a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
În ciuda ritmului ușor mai lent al creșterii actuale, indicat de PMI, în opinia Investec, firmele irlandeze de servicii rămân optimiste în privința perspectivelor sectorului. Având în vedere contextul internațional îmbunătățit, se apreciază că noile comenzi de export vor reprezenta un factor-cheie al creșterii în 2018.

3. Un procent de 14% din IMM-urile irlandeze consideră conexiunile la Internet ca fiind de calitate slabă sau foarte slabă, procentajul ajungând la 25% în provinciile Connacht și Ulster, potrivit unui sondaj realizat de Digital Health Index. Din această cauză, una din cinci companii irlandeze nu are o prezență online, deși mai mult de jumătate dintre acestea spun că nu consideră că este nevoie.
Cu toate acestea, aproape 70% din consumatori au afirmat că este "frustrant" ca o firmă să nu aibă un site web și aproape 30% spun că nu ar avea încredere într-o companie care nu are un website.
Compania non-profit IEDR gestionează și menține domeniul de țară al Irlandei, inclusiv adresa așa-numită ".ie", utilizată de companii și instituții.
IEDR afirmă că apetitul puternic al companiilor pentru abilitățile digitale susține necesitatea lansării programului național de competențe digitale. Conform IEDR, IMM-urile irlandeze care au un website câștigă, în medie, un plus de 26.825 euro/an.
Programul ar viza micro-întreprinderile care și-au început drumul digital și au nevoie de ajutor pentru a accesa piața de e-commerce, precum și de un birou local care funcționează într-un sistem tip cooperativă ("buddy system"), pentru ca firmele aflate în aceeași zonă să poată beneficia de experții digitali din aria lor de localizare.
Potrivit Digital Health Index, două treimi din IMM-urile irlandeze au un website, iar numărul celor care utilizează rețelele de socializare și site-urile conținând analize de date este și mai mare. Cota Irlandei pe piața europeană de e-commerce este de 9 miliarde euro și se preconizează că ea va crește la 14 miliarde euro până în 2021. Cu toate acestea, majoritatea cheltuielilor sunt destinate comercianților cu amănuntul străini care oferă servicii online mai complete.
Numai 40% din IMM-urile care au un website pot procesa comenzile de vânzări prin intermediul acestuia, procentajul reprezentând, totuși, o creștere cu o treime față de trimestrul anterior, ceea ce demonstrează o accelerare a comerțului online.

4. Cea mai mare companie irlandeză CRH, numărul trei mondial, ca valoare de piață, în topul celor mai mari furnizori de materiale de construcții, cu importante investiții și în România, va fi vulnerabilă, în următorii doi ani, la un ”downgrade", a avertizat una din cele trei mari agenții de rating, Standard & Poor's.
S & P și-a redus perspectiva ratingurilor asupra CRH, de la "stabil" la "negativ", pe ceea ce a spus ca fiind "statistici extinse de credit" (stretched credit metrics) ale gigantului materialelor de construcții.
Revizuirea perspectivei a venit ca urmare a unei recente evaluări privind activitatea grupului pentru anul viitor, făcută de Albert Manifold, directorul executiv al CRH, care a menționat că 2018 va fi un an de stabilizare a companiei, focalizat pe integrarea noilor achiziții și stabilirea unor sinergii.
CRH a semnalat, la începutul anului 2017, că dispune de 5 miliarde euro destinați pentru achiziții în următoarele 18-24 luni, din care deja urmează a achiziționa, pentru 3,5 miliarde USD (circa 3 miliarde euro) Ash Grove Cement, a cincea dintre cele mai mari companii americane producătoare de ciment, care se preconizează că va genera un profit de două cifre în 2019. Urmează o altă achiziție de pe piața americană, Suwannee America Cement, din Florida, pentru 750 milioane USD.
În 2017, CRH a mai plătit 1,34 miliarde euro pentru 27 de achiziții sau tranzacții de investiții. Achizițiile mai mici urmăresc consolidarea afacerii de bază, în vederea reducerii nivelului datoriei grupului. În august a.c., CRH a acceptat să vândă Allied, divizia sa de distribuție din America, pentru suma de 2,6 miliarde USD (2,2 miliarde euro) către Beacon Roofing Supply.
În 2015, CRH a finalizat achiziționarea de active în valoare de 6,5 miliarde euro de la rivalii Lafarge și Holcim din România, în urma fuziunii celor două companii. În același an, CRH a fost de acord să plătească 1,3 miliarde USD pentru a cumpăra o firmă de sticlă din SUA.
Conform directorului executiv al CRH, în următoarea perioadă, compania va stopa achizițiile oricăror noi oferte majore.
Acțiunile CRH la bursa din Dublin cu crescut cu 1,5%, pe fondul zvonurilor că președintele american Donald Trump va mări cheltuielile alocate pentru infrastructură, propunerea sa urmând a fi lansată la începutul lunii ianuarie 2018. CRH pare să beneficieze de această măsură, cu aproximativ 3 milioane de acțiuni tranzacționate.
S & P consideră că nivelul mare al cheltuielilor pentru achiziții, în ciuda disponibilizării afacerii sale de distribuție americane, lasă grupul din domeniul materialelor de construcții vulnerabil la orice potențială slăbire a pieței. S & P va continua să evalueze profilul de risc al companiei CRH ca puternic.

Data publicării: 12/12/2017
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share