Ştiri   Informaţii economice de actualitate din Franţa

Date de actualitate privind situaţia economică în Franţa

1.       După doi ani de creştere economică nulă, economiştii francezi semnalează o reluare treptată a activităţii: previziunile a 17 institute de conjunctură consultate de publicaţia “Les Echos” mizează pe o creştere de 0,1% în acest an şi de 0,8% în 2014, previziuni relativ identice cu cele ale Guvernului francez (+0,1% pentru 2013 şi +0,9% pentru 2014). Creşterea PIB în trimestrul 2 şi ameliorarea rezultatelor anchetelor privind mediul de afaceri au dus la revizuirea în sens pozitiv a estimărilor de creştere pentru 2014 (+0,6% la debutul acestui an). Majoritatea economiştilor apreciază că avansul PIB anticipat pentru 2014 nu va genera foarte multe locuri de muncă, problema şomajului urmând să continue a fi o preocupare pentru guvern.

2.       Datoria publică a Franţei va atinge 95,1% din PIB la sfârşitul anului 2014, respectiv 1950 miliarde de Euro. Conform noii Legi a Finanţelor, datoria publică va creşte în 2014 la 95,1%, faţă de nivelul de 93,4% anticipat pentru 2013, ceea ce înseamnă cca. 30.000 de Euro pe locuitor. Este un “record” absolut, nivelul anticipat de Guvern fiind mai ridicat decât cel prognozat în programul de stabilitate remis Comisiei Europene în primăvara acestui an.   

3.       Cheltuielile publice ale statului francez vor atinge un nivel record de 57,1% din PIB la sfârşitul acestui an, înainte de a se diminua la 56,7% în 2014. Programul de stabilitate remis Comisiei Europene în primăvara acestui an miza pe un nivel al cheltuielilor publice de 56,9% la sfârşitul acestui an, după recordul de 56,8% atins în 2009. Cifrele recent anunţate în proiectul legii finanţelor plasează Franţa locul 2 în UE (după Danemarca) în privinţa nivelului ridicat al cheltuielilor publice. Prelevările obligatorii vor atinge 46% din PIB în acest an şi 46,1% în 2014, niveluri uşor inferioare celor anticipate, dar fără precedent pentru economia franceză. Deficitul public anticipat pentru acest an este de 4,1% (faţă de cel prevazut de 3,7%), iar cel pentru 2014 este estimat la 3,6%. 

4.       Ministrul francez al Comerţului Exterior a anunţat lansarea, până la sfârşitul lunii septembrie a.c., a unei misiuni de evaluare a efectelor şi costurilor unei eventuale fuziuni dintre UBIFRANCE (Agenţia pentru Dezvoltarea Internaţională a Întreprinderilor) şi AFII (Agenţia Franceză pentru Investiţii Străine). Evaluarea pe care o vor întreprinde experţi ai Ministerului Finanţelor vizează raţionalizarea costurilor şi punerea în comun a competenţelor existente. În cazul unui rezultat favorabil fuziunii, aceasta ar urma să fie discutată în cadrul următorului Consiliu Ministerial pentru modernizarea acţiunii publice (Cimap), prevăzut pentru luna noiembrie. Evaluarea va urmări şi posibilile sinergii dintre acţiunea celor două entităţi: AFII are 130 de agenţii în întreaga lume, iar UBIFRANCE are 80 de agenţii cu cca. 1400 de angajaţi. Intenţia este de a crea o agenţie « France International”, care să grupeze toate entităţile specializate pentru promovarea exportului. Un comitet operaţional alcătuit din reprezentanţii UBIFRANCE, AFII, autorităţilor vamale şi camerelor de comerţ internaţionale a fost deja creat cu scopul de a analiza implicaţiile reunirii tuturor acestor actori într-o singură entitate. O primă etapă este crearea, până la sfârşitul anului, a unui portal unic, ce va reuni site-urile UBIFRANCE, AFII, a CCI Internaţionale şi a unei reţele sociale a exportatorilor. Procesul de reformă pare să meargă mai repede în domeniul produselor agroalimentare, ministrul comerţului exterior şi cel al agriculturii convenind ca UBIFRANCE şi SOPEXA (Agenţia de Promovare la export a produselor agroalimentare) să prezinte propuneri pentru integrarea celor entităţi până la sfârşitul lunii septembrie.      

5.       Consiliul de Administraţie al Băncii Publice de Investiţii (Bpifrance) a aprobat constituirea unui fond comun de plasamente în valoare de 3 miliarde Euro, ETI 2020,  pentru întreprinderile de talie medie (ETI). Scopul este sprijinirea acestor actori economici, care au cel mai mare potenţial de inovare, dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă. Conform estimărilor Bpifrance, aceste întreprinderi (care au între 250 şi 5000 de angajaţi) reprezintă 3,3% din totalul întreprinderilor, dar contribuie în proporţie de cca. 30% la crearea de noi locuri de muncă şi de valoare adăugată în economie. Bpifrance şi-a fixat ca obiectiv să investească 9,2 miliarde de Euro în întreprinderi, în perioada 2013 – 2017, din care 7 miliarde de Euro vor fi destinate întreprinderilor mici şi mijlocii şi ETI. Din cele 3 miliarde de Euro anunţate recent, 2,14 miliarde Euro este suma efectivă ce va fi investită, restul de 860 milioane Euro reprezentând sumele deja investite de Fondul Strategic de Investiţii pentru dezvoltarea ETI. Suma de 2,14 miliarde Euro va fi alocată într-un ritm anual de 300 până la 500 milioane de Euro, pentru activităţi de cel puţin 10 milioane Euro din fonduri proprii, Bpifrance intervenind doar din postura de investitor minoritar. Banca a anunţat şi trei noi instrumente menite să încurajeze dezvoltarea acestui tip de intreprindere: un împrumut pentru dezvoltarea de activităţi în domeniul informatic, unul pentru dezvoltarea la export şi un imprumut pentru investiţiile în polii de competitivitate. Obiectivul acestor împrumuturi este de a sprijini activitatea firmelor aflate în momente-cheie ale dezvoltării lor, fie ca este vorba de lansarea industrială şi comercială a unei inovaţii, de informatizarea proceselor de activitate sau de dezvoltarea pentru export. Împrumuturile vor fi acordate pentru o perioadă de 7 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi fără garanţii din partea firmei sau a reprezentantului conducerii. Până în prezent, Bpifrance a acordat împrumuturi în valoare de 645 milioane Euro unui număr de cca. 8.300 de întreprinderi, sub forma de prefinanţare a creditului de impozit pentru competitivitate şi locuri de muncă, la care se adaugă cca. o mie de dosare în analiză pentru alte 220 de milioane de Euro. În paralel, Banca a garantat împrumuturi pentru alte 3400 de firme, permiţându-le astfel să obţină finanţări în valoare de 436 milioane Euro.

6.       Împrumutul pentru dezvoltare la export (PDE) lansat de Bpifrance este destinat finanţării activităţii întreprinderilor care vor să-şi dezvolte exporturile. PDE reprezintă fuziunea a trei produse anterioare: împrumutul pentru export, contractul pentru dezvoltare la internaţional şi contractul pentru dezvoltare participativă. Valoarea împrumutului va fi cuprinsă între 30.000 şi 3 milioane de Euro, pentru o perioadă de 7 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani. Pot beneficia de acest împrumut atât firmele care au deja o activtate de export, cât şi cele care doresc să se lanseze pentru prima dată pe piaţa internaţională.

Data publicării: 23/09/2013
BPCE Paris

Taguri: Franţa, ştiri, macroeconomie.Bookmark and Share