Ştiri   India, buletinul economic 7- 12 dec 2015

Buletinul economic - India, pentru perioada 7 - 12 dec 2015

Buletin Economic – India,

07 – 12 decembrie 2015

 

Economie:

Compania Fitch pastreaza ratingul de tara pentru India la "BBB" -  stabil

Compania americana de consultanta Fitch a mentinut rating-ul suveran de tara pentru India neschimbat la "BBB" confirmand o perspectiva stabila in perioada urmatoare, pe baza concluziei ca riscurile privnd crestere economica sunt echilibrate. Totusi agentia americana avertizeaza ca ratingul ar putea fi modificat, negativ in cazul in care guvernul va devia de la traiectoria sa de consolidare fiscala. Se atrage atentia ca relaxarea politicii macroeconomice care sa conduca la mentinerea unui nivel persistent crescut al inflatiei si majorarea deficitului de cont curent, vor creste riscurile finantarilor exterioare ceea ce va avea un impact negativ asupra economiei si implicit asupra estimarilor viitoare. Se recomanda in continuare, mentinerea reformelor de consolidare fiscala,, care vor avea influenta in inlaturarea presiunii asupra datoriei guvernului. Imbunatatirea mediului de afaceri ca rezultat al implementarii reformelor si a mentinerii inflatiei sub control, vor atrage cu siguranta investitii marite si o crestere economica consolidata.

 

Investitiile indiene in exterior au cunoscut o revigorare in ultimele trei luni.

Investitiile indiene in exterior au cunoscut o revenire in ultimele trei luni, prin decizia unor companii indiene de IT de a prelua companii din SUA, dar si prin investitiile din sectorul auto, turism si sanatate. Astfel compania indiana HCL Techologie (a patra companie din domeniul IT din India) a achizitionat compania americana cu sediul in Minneapolis “CRM –Power Objects” pentru 46 mil USD dar si divizia de IT a Volvo pentru 138 mil USD. De asemenea,  compania Indiana Infosys, cea de-a doua companie IT din India, a preluat compania americana Noah Consulting LLC pentru 70 mil USD, Aceasta ar fi cea de-a treia achizitie a Infosys pe anul 2015, dupa cele ale companiilor americane Panaya Inc (200 mil USD) si Kallidus (120 mil USD). Se remarca decizia companiei Jaguar- LandRover detinuta de firma Indiana Tata Motors de a realize o fabrica de asamblare autovehicule in Slovacia, investitie preconizata la 1,5 mild USD. (decizie anuntata de primul ministru al Slovaciei). In sectorul sanatatii, compania Aster DM Healthcare controlata de miliardarul Indian Azad Moopen cu sediul la Dubai a preluat majoritatea actiunilor la spitalul Sanad Hospital din Arabia Saudita pentru 200 mil USD, fiind una din cele mai mari tranzactii din acest sector , in Asia de Vest. In domeniul turismului compania indiana Cox&Kings a achizitionat website-ul LateRooms.com detinut de compania germane TUI Group pentru 13 mil USD, Site-lul cuprinde pentru 54.800 locatii pe tot globule, iar rezervarile se pot efectua si cu un an in avans. .

 

Politici economice

Panelul ministerial prezinta un raport cu privire la noua legislatie fiscala, Legea Taxelor si Impozitelor

In aceasta saptamana panelul ministerial care are in analiza proiectul pentru noua lege a taxelor si impozitelor,format din reprezentanti ai unor ministere si institutii economice condus de « chief economic adviser » dl, Arvind Subramanian, a facut recomandari specifice, care contureaza structura viitoare a noi legi a taxelor si impozitelor, reprezentand baza reformei fiscale, promisa de primul ministru N. Modi. In timp ce ratele finale ce privesc taxele si impozitele vor fi aprobate de Consiliul de Taxe si Impozite prevazut pentru finalul anului financiar 2015/16, recomandarile panelului ministerial vor deveni, cel mai probabil, puncte de referinta pentru discutiile din Parlament cu privire la aceasta lege esentiala. Raportul recomanda o rata medie pe venit denumita « Revenue Neutral Rate – RNR de 15 % cu trei aplicatii de taxe si anume 1). Rata standard – aplicata pentru servicii si majoritatea bunurilor-  de 17-18%, 2) rata inalta  - pentru produse de lux, tutun, alcol etc . de 40%, si  3) rata scazuta - pentru bunuri esentiale de 12%. Panelul a recomandat, de asemenea,, eliminarea taxei suplimentare inter-statala de 1%. Impactul general asupra inflatiei ar putea fi marginal in ideea ca mai multe bunuri vor trece sub incidenta scazuta a rate mici ceea ce va compensa intr-o oarecare masura propunerea de majorare a taxei pe servicii. Taxa de impozitare pe servicii este in prezent de 14,5% si ar urma sa creasca la 18% conform noilor prevederi. Cu toate acestea, rata standard pentru bunuri de 18% prevazuta in noua lege este mai mica decat cumulul taxelor din accize si TVA, (TVA in prezent este de  12%,, respectiv, 12,5% pentru bunuri generale) pe care le-ar inlocui. Expertii financiari sunt de parere ca impactul noului regim al taxelor si impozitelor va fi vizibil doar peste 1-3 ani deoarece companiile beneficiaza de o crestere graduala a taxelor, pana la unificarea national a regimului fiscal. Pana in prezent guvernul central impunea anumite reguli fiscale, dar guvernele statale aveau fiecare independenta sa introduca/reduca anumite taxe fiscale precum TVA, accize etc.

 

India ramane reticenta pentru incheierea de noi Acorduri de Liber Schimb

Rapoartele mass-media sustin ca guvernul indian are in vedere indepartarea de la modelul "taxe-zero" asa cum este prevazut in Acordurile de Liber Schimb nefiind confortabil cu eliminarea in totalitate a tarifelor vamale. Inca de la preluarea guvernarii in mai 2014, autoritatile au pus in « stand-by » negocierile privind Acrodurile de Liber Schimb,, pe care India le avea la data respectiva,. pana la o analiza detaliata a profitabilitatii si utilitatii acestor acorduri. Conform unor susre ale ministerului de finante, tranzactiile Indiei cu tarile cu care detine déjà Acorduri de Liber Schimb nu sunt favorabile Indiei. In prezent India se afla in negocieri pentru convenirea de Acorduri de Liber Schimb cu Uniunea Europeana, Rusia Canada, Peru, Chile, Iran, Noua Zeelanda si Australia. Totusi guvernul indian a afirmat ca nu va denunta Acordurile de Liber Schimb déjà incheiate, dintre care se numara cele convenite cu Japonia, Coreea de Sud, Sri Lanka, Nepal sau cele regionale SAFTA (South Asia Free Trade Agreement) APTA (Asia – Pacific Trade Agreement) etc. Acordurile mai recent incheiate cu Japonia si Coreea de Sud prevad ca pe o durata de 10 ani sa fie eleminiate peste 70% din liniile tarifare. In acest context este de vazut cum se vor concluziona negocierile pentru Acordul de Liber Schimb intre India si UE. Negocierile au fost inghetate in ultimii doi ani, autoritatile indiene afirmand insa ca este posibil o reluare a acestora la inceputul anului 2016.

 

Evolutii sectoriale

Caile Ferate

Japonia a castigat competitia cu China la licitatia organizata pentru realizarea primului tronson de tren de mare viteza din India, care va lega orasul Mumbai de Ahmedabad (statul Gujarat). Traseul va avea o lungime de aprox 500 km si va costa in jur de 98.000 crore rupee) apox 14,5 mild USD. Este in discutie si .un tronson de tren de mare viteza care va lega New Delhi si Mumbai, care probabil va fi realizat de catre China. Acest tronson avand o distanta de 1400 km. Anuntul oficila de realizare a proiectului Mumbai Ahmedabad a fost facut cu ocazia vizitei primului ministru japonez Shinzo Abe in perioada 16-19 dec 2015. Cu acest prilej are loc si summitul anual India – Japonia pe agenda caruia se afla si discutarea unui Acord in domeniul energiei nucleare civile.

 

Relatii Internationale

India – UE : Reluarea negocierilor pentru Acordul de Liber Schimb

Cel mai probabil discutii privind reluarea negocierilor asupra Acordului de Liber Schimb intre India si  Uniunea Europeana, vor avea loc cel mai probabil in luna ianuarie 2016 cu ocazia unei intalniri a celor doi sefi negociatori. Conform declaratiei secretarului de stat pentru comert dna Rita Teaotia intalnirea va avea loc dupa o absenta de 30 de luni, dar nu va consta in negocieri propriu-zise ci mai degraba in stabilirea unui calendar al negocierilor si reafirmarea dorintei pentru finalizarea acestui document.

India - OMC

Cu ocazia intalniri ministerialei OMC de la Nairobi  India a declarat ca doreste ca agenda convenita in cursul rundei Bali 2013 sa fie implementata, urmand ca dupa aceea sa se angajeze la alte obligatii. Societatea civile a solicitat guvernului sa nu se implice in alte angajamente fara o consultare si dezbatere atat publica cat si parlamentara. Conform declaratiei ministrului indian al comertului dna N. Sitharaman, India a venit la ministeriala din Nairobi cu patru elemente si anume : o solutie permanenta pentru stocurile de securitate alimentara, discutarea mecanismelor de salvgardare in cazul cresterii neasteptate a importurilor sau a scaderii bruste a preturilor unor marfuri, obtinerea de tratament nediferentia pentru India fata de alte tari in curs de dezvoltare si includerea clauzei de pace in declaratia finala a ministerialei.

Data publicării: 18/12/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share