Ştiri   India, buletin economic 4-8 aprilie 16

buletinul economica care prezinta evolutii economice de pe spatiul indian in perioada 4-8 aprilie 16

Buletin Economic – India,

 04 - 08 aprilie 2016

 

ECONOMIE:

Deficitul de cont curent a inregistrat 1,3% din PIB, in per octombrie-decembrie 2015

Deficitul de cont curent al Indiei a scazut la 7,1 mild USD inregistrand 1,3% din PIB in trimestrul al III-lea 2015/16 (octombrie – decembrie 2015) de la 8,7 mild USD in trimestrul al II-lea (iulie – septembrie 2015). Contractia deficitului de cont curent in trim al III-lea se datoreaza scaderii deficitului comercial, care a inregistrat in aceasta perioada 34 mild USD, fata de 37,4 mild USD in trimestrul al II-lea si 38,6 mild USD in trim al III-a al anului precedent (2014/2015). Cumulat, in cele trei trimestre ale 2015/16 (aprilie – decembrie 2015) deficitul de cont curent a scazut la 1,4% din PIB, de la 1,7% din PIB in perioada similara a anului precedent. Contractii s-au inregistrat si in sectorul serviciilor, astfel transporturile si sectorul financiar au inregistrat scaderi in perioada aprilie-decembrie 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Investitiile straine directe in India au inregistrat in trimestrul al III-lea o revenire, atingand 10,8 mild USD, fata de doar 7,3 mild USD in trim al II-lea. Remiterile cetatenilor indieni in strainatate au inregistrat insa scaderi la 15,8 mil USD, fata de 18,6 mil USD in trimestrul al II-lea. In timp ce pretul scazut la materiile prime, in special petrol, au condus la o reducere a deficitului comercial, se observa totodata si un impact in reducerea cererii pentru servicii si scaderea remiterilor valutare. Conform statisticii indiene se observa ca in perioada octombrie-decembrie 2015 rezervele valutare au crescut la 4,1 mild USD, fata de 3,7 mild USD in trimestrul precedent.

 

Evolutii economice

Guvernul indian a reinfiintat Consilul de Comert

Guvernul a reinfiintat Consiliul de Comert (Board of Trade – BoT) un instrument consultativ format din reprezentanti ai industriei, comertului si mediului academic. Consiliul, care este condus de ministrul comertului, a fost infiintat ca urmare a prevederilor din politica comerciala trasata de guvern pentru perioada 2015-2020. Prima intrunire a Consiliului este prevazuta pentru data de 11 aprilie a.c. pe agenda discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a comertului exterior indian. Februarie 2016 este cea de-a 15-a luna consecutiva in care se inregistreaza contractii ale exporturilor indiene, iar Consiliul de Comert isi propune sa vina cu solutii pentru remedierea acestei situatii delicate. Conform statutului, Consiliul va recomanda guvernului masuri comerciale si reforme structurale care vor avea drept obiectiv revigorarea exportului si implicit a comertului in general. Consiliul este compus din : 19 membri reprezentanti ai industriei si mediului academic, 31 membri din conducerea Asociatiilor si Patronatelor industriale si de afaceri si 20 de membri din structuri ale guvernului, in care sunt inclusi 13 secretari de stat, impreuna cu guvernatorul adjunct la Bancii Centrale, presedintele Consiliului din Industria de Cai Ferate si presedintele Autoritatii Nationale a Drumurilor. Directorul general al Departamentului de Comert Exterior este numit secretarul Consiliului. Din partea reprezentantiilor industriei fac parte directori generali, manageri si directori executivi a unor largi grupuri sau companii locale. In ceea ce priveste impartirea pe sectoare este de notat faptul ca industria auto si transport este cel mai bine reprezentata, urmata de industria farmaceutica si biotehnologie. In trecut, a existat un Consiliu de Comert care insa nu a contribuit prea mult la imbunatatirea directiilor de politica comerciala, dar in conjunctura actuala, guvernul va implica probabil mai mult acest organ consultativ in formularea de reforme in sectorul comercial. Mediul industrial asteapta masuri care sa stimuleze exportul indian si in general care sa aduca imbunatatiri in politica comerciala a Indiei

 

Relatii Internationale

Uniunea Europeana – India :

In marja celei de a 13-a editie a Summitului UE-India desfasurat la Bruxelles la 30 martie 2016, ambele parti si-au reconfirmat interesul pentru Acordul cuprinzator de Liber Schimb intre UE si India, ale carei negocieri au demarat in 2007 si nu au fost finalizate. Cu toate ca nu s-au inregistrat progrese privind acest Acord, in cadrul Summitului, s-a stabilit insa ca subiectul sa fie din nou discutat la nivel inalt, in cadrul Reuniunii G-20 de la Hangzhou (3-4 septembrie 2016), iar in prealabil sa aiba loc intalniri intre experti, structurate pe sectoare de activitate. Pentru unul din sectoarele sensibile (autovehicule si componente auto) s-a infiintat un Grup Mixt de Lucru care are sarcina sa caute solutii convenabile ambelor parti. Cu ocazia Summitului, autoritatile indiene au afirmat ca va fi implementat un mecanism de facilitare a investitiilor provenite din UE, fara insa a se comunica mai multe detalii.

Un element important in ceea ce priveste consolidarea relatiei economice bilaterale, l-a constituit anuntul presedintelului Bancii Europene de Investitii (EIB), dl Werner Hoyer, privind alocarea unui fond de investitii in valoare de 450 milioane USD, care are drept obiectiv constructia primei linii de metrou in orasul Lucknow, capitala statului Uttar Pradesh. Aceasta ar fi cea mai mare investitie a Bancii europene in India si confirma intentiile pentru o prezenta tot mai accentuata a Bancii in aceasta parte a lumii. De altfel, conducerea EIB a reafirmat intentia de a deschide un Birou Regional pentru Asia de Sud, la New Delhi, pana la sfarsitul acestui an. Reamintim ca la Summitul UE-India a participat si primul mnistru indian Narendra Modi, care a co-prezidat acest eveniment, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cu aceasta ocazie demnitarul indian a avut intrevederi si cu oficiali ai guvernului belgian, inclusiv cu primul-ministru belgian, Charles Michel.

 

OMC:-India

India poate fi  implicata intr-o noua investigatie din partea OMC, ca urmare a unor interogari adresate de UE, Canada, Asutralia si Thailanda  privind schema de asigurari a recoltelor agricole pentru fermierii indieni, anuntata prin noul buget Indian pe anul 2016/2017. Conform acestei scheme, guvernul furnizeaza asigurari si sprijin financiar fermierilor, in cazul unor calamitati naturale, a bolilor si daunatorilor care afecteaza recoltele de cereale. Tarile respective au solicitat examinarea schemei indiene, de catre OMC, datorita posibilei incidente in distorsiuni comerciale sau subventii (“amber-box subsidy”). India ar putea notifica schema la OMC, ca fiind permisibila si fara plafon de subventie (green box), numai daca se stabileste ca mai mult de 30% din recolta totala este distrusa si este declarata calamitatea naturala. Totusi aceste conditii sunt destul de greu de demonstrat.

 

Comet international

Otel:

Guvernul Indian a extins taxa de salvgardare pentru unele importuri de otel, pana in luna martie 2018, in intentia de a proteja industria locala de importurile ieftine provenite din China. Aceasta decizie se alatura si altor masuri de restrictionare a importurilor de otel, precum impunerea unor preturi minimale la import, pe o perioada de 6 luni. Totusi taxa de salvgardare va fi micsorata treptat la 10%, in trepte, in urmatorii doi ani. Taxa de salvgardare va fi 20% pana in septembrie 2016, urmand a fi redusa la 18% pana in martie 2017, apoi 15% pana in septembrie 2017 si 10% in martie 2018.Producatorii indieni de otel au solicitat guvernului impunerea si a unei taxe anti-dumping pentru anumite categorii de produse din otel.

 

Industria militara:

Conform unui raport al “Stockholm International Peace Research Institute” India a ocupat in 2015, locul al 6-lea in randul tarilor cu cele mai mari cheltuieli in sectorul militar, depasind tari ca Franta, Germania si Israel care se numara printre furnizorii sai. India a cheltuit 51,3 mild USD pentru produse militare, in timp ce in lume cheltuielile pe domeniul militar s-au cifrat la 1.676 mild USD. India a avansat un loc fata de anul trecut, cheltuielile sale reprezentand 3,1% in totalul cheltuielilor militare pe glob. De lungul a 10 ani (2006-2015) cheltuielile militare ale Indiei au crescut cu 43%. Cheltuielile militare la nivel global au crescut cu 1% in anul 2015 fata de anul precedent, cele mai semnificative cresteri avand loc in zona Asia-Oceania, Europa Centrala si de Est si unele state din Orientul Mijlociu.

Pe primul loc in topul cheltuielilor militare se numara SUA cu 596 mil USD, urmata de China, Arabia Saudita, Rusia si Marea Britanie. Cheltuielile Chinei in sectorul militar au crescut cu 7,4% in ultimul an, la valoarea de 215 mild USD.

 (Redactat Ionut Viziru, Secretar economic I)

Data publicării: 11/04/2016
BPCE New Delhi

Taguri: India, actualitatea economica.Bookmark and Share