Ştiri   India, actualitatea economica in perioada 5 - 10 octombrie 2015

India, actualitatea economica in perioada 5 - 10 octombrie 2015

India, actualitatea economica in perioada 5-10 octombrie 2015

Economie:

Productia si serviciile au inregistrat o incetinire in luna septembrie 2015

Atat activitatea de productie cat si cea a serviciilor au inregistrat incetiniri in luna septembrie, dand semne de slabiciune. Indicatorul de productie (PMI) a scazut la 51,2 unitati in septembrie, fata de 52,3 unitati in luna august a.c,, datorita, in special, reducerilor comenzilor la export. In timp ce scaderea preturilor de intrare a continuat sa sustina marjele de profit, cele mai multe sub-indici au subliniat incetinirea in activitatea de productie. Indicele de servicii (PMI), de asemenea, s-a moderat la 51,3 unitati, in luna septembrie de la 51,8 unitati in luna august, prin prisma faptului ca estimarile ce indicau intrarea de noi afaceri si activitati, nu au fost confirmate. Atat prețurile de intrare cat si preturile practicate ale serviciilor au scazut sub 50 unitati, similar cu cele din productie. Cu toate acestea, media PMI pentru trimestrul al II-lea (iulie-septembrie) atat in productie cat si in servicii arata o imbunatațire, fata de trimestrul precedent. Dar moderarea din luna septembrie reprezinta un motiv de ingrijorare.

 

Estimare FMI: India va inregistra cea mai rapida crestere economica in 2016

FMI vede India ca tara cu cea mai rapida creștere economic in anul viitor. Conform ultimului Raport privind Economia Mondiala publicat de FMI, Indiei este estimata sa consolideze cresterea economica de la 7,3% inregistrata in acest an, la 7,5% in 2016. Pe de alta parte, cresterea din China este de asteptat sa scada de la 6,8% in acest an, la 6,3% in 2016. Cu toate acestea, Thomas Richardson, reprezentantul rezident al FMI in India, a declarat ca, desi India ramane in continuare atractiva, aceasta se datoreaza celorlalte piete emergente care nu mai sunt la fel de atractive, ca pana in prezent. De cand a fost afectata de turbulențele de pe pietele emergente in 2013, India a reusit sa reduca inflatia in limite rezonabile si sa reduca deficitele externe. Deoarece guvernul apeleaza la imprumuturi externe foarte mari, FMI recomanda reformarea grabnica a impozitelor si taxelor, precum si taierea subventiilor, pentru a restrange deficitul bugetar. FMI a cerut, de asemenea, guvernului indian accelerarea reformelor structurale si relaxarea constrangerilor de aprovizionare in sectorul energiei si mineritului. Intr-un raport al Bancii Mondiale,de asemenea se estimeaza cresterea Indiei la 7,5% in 2016, dar scade perspectiva de crestere pentru anul 2016/2017 de la 7,9 la 7,8%. Dar, la fel ca si FMI, Banca Mondiala a avertizatIndia impotriva intarzierilor in punerea in aplicare a masurilor de reforma cheie.

 

Politica economica

Consiliile de export solicita interventia guvernului pentru a contracara scaderea exporturilor

Consiliile de export au cerut sprijinul guvernului pentru contracararea scaderilor la export prin acordarea de stimulente marite pentru export, credite preferentiale mai ieftine, rambursari mai rapide a taxelor si costuri de tranzactie mai mici, Intr-o reuniune prezidata de secretarul pentru comert dna Rita Teaotia,  la care au luat parte 27 de organizatii/consilii de export, exportatorii au insistat ca guvernul sa vina in ajutorul lor. Mai multe organizatii de export au subliniat faptul ca sistemul de subvenție a dobanzii pentru exporturi, ar trebui sa fie pus in aplicare fara intarziere. Ministerul de Finanțe a introdus o dispozitie pentru extinderea subventiei la dobanda creditelor pentru export - un sistem care permite imprumuturi pentru exportatori la o rata mai mica a dobanzii,  aproximativ 3% - dar care asteapta inca sa fie puse in aplicare. Mai mult, exportatorii s-au plans ca bancile comerciale, nu au trecut la aplicarea avantajelor ce rezulta din reducerile recente ale ratei de referinta anunțate de RBI, si in continuare obtin credite cu rate ridicate ale dobanzii de 13-14%.

 

Relatii Internationale

India-Germania

Vizita cancelarului german Angela Merkel din aceasta saptamana a culminat cu semnarea a 18 Acorduri / Memorandumuri de intelegere in diverse domenii, inclusiv invatamantul superior, aviatia civila, caile ferate si siguranta alimentelor. Germania a oferit 2 miliarde de euro guvernului indian pentru a dezvolta proiecte de energie solare si un coridor de energie curata, Aceasta perspectiva vine inaintea discuțiilor cruciale din cadrul ONU privind schimbarile climatice care va avea loc la Paris, in decembrie a.c. Mai mult, Germania a fost de acord sa imprumute India o parte din expertiza invațamantului profesional, care a transformat-o intr-un hub de productie si inginerie, cu muncitori calificati, ceea ce ar da un avant puternic campaniei initiate de primul-ministru Modi "Make in India". Cu toate acestea, companiile germane raman preocupate de "prea multa birocratie, infrastructura saraca, coruptie, lipsa fortei de munca calificata si  litigiile fiscale" din India. In acest context, Merkel a salutat acordul privind « fast track system » prin care se asigura companiilor germane un singur punct de contact cu guvernul indian, pentru a evita nivelurile mari de birocratie. Sistemul rapid de aprobari pentru companiile germane, va fi luat in coordonare de catre Departamentul de Politica Industriala si Promovare (DIPP) si va deveni operațional pana in luna martie 2016. PM Modi si cancelarul Merkel au subliniat, de asemenea, necesitatea de a revigora negocierile pentru lung asteptatul Acord comercial UE-India (Acord de Liber Schimb) Cu aceasta ocazie, Modi a cerut cancelarului german utilizarea influentei ei in grup, pentru eliminarea obstacolelor aflate in discutie, astfel incat negocierile sa poata fi reluate, iar acordul sa poata fi semnat intr-un viitor apropiat.

 

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP)

Pana in prezent nu au existat comentarii majore din partea guvernului indian cu privire la semnarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) intre 12 tari riverane oceanului Pacific, inclusiv Statele Unite ale Americii. Dar, conform unui raport mass-media, un oficial din Ministerul Comertului a declarat ca exporturile Indiei nu vor inregistra cresteri semnificative sau nu vor fi influentate de pactul TPP deoarece India are déjà incheiate acorduri comerciale bilaterale si regionale cu mai multi membrii ai grupului, iar   cateva acorduri sunt in perspectiva. In cazul in care India ar fi fost semnatara a Pactului efectele ar fi fost mai mult negative pentru India, decat pozitive. Oficialul a susținut ca "normele de proprietate intelectuala in cadrul Pactului ar fi condus la cresterea preturilor pentru unele medicamente esentiale produse local, iar regulile privind disputele din domeniul investitiilor ar fi afectat politica actuala a tarii.

Data publicării: 15/10/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share