Ştiri   India, actualitatea economica in perioada 21 - 25 septembrie 2015

India, actualitatea economica in perioada 21 - 25 septembrie 2015

India, actualitatea economica in perioada 21 - 25 septembrie 2015

Economie:

Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) a redus estimarea de crestere economica a Indiei pentru 2015/16 cu 0,4%, ca urmare a încetinirii cresterii economice în tările puternic industrializate, dar si a unui muson slab in ploi si stagnarea reformelor structurale. Într-o actualizare a raportului “Asian Development Outlook” publicat pe 22 septembrie , ADB a redus proiectia de crestere a Indiei la 7,4% pentru 2015 /16, de la 7,8% prevazuta anterior. Economia Indiei a crescut la 7,3% în 2014/15, iar Guvernul, în proiectia sa economică în 2015, a estimat o crestere de 8,1% - 8,5% pentru anul financiar 2015/16. In ultima perioada si oficiali guvernamentali au afirmat ca o astfel de crestere economica, intr-un timp asa de scurt, este putin probabil sa se intample.

Pe acelasi subiect, Cheif Economic Advisor dl Arvind Subramanian a declarat că India nu are nevoie de noi stimulente fiscale pentru a revigora economia, în ciuda incetinirii cresterii economice din ultima perioada si a cresterii inflatiei.

 

Investitii Straine Directe

Secretarul de stat pentru afaceri economice dl. Shaktikanta Das a declarat, că guvernul va lua măsuri în următoarele săptămâni / luni pentru liberalizarea în continuare a limitelor in anumite sectoare pentru investitii straine directe, ca remediu pentru activele neperformante dîn sectorul bancar si pentru aprofundarea obligatiunile corporative si a pietelor bursiere. Cu sectorul bancar în conditii de stres din cauza cresterii bruste a activelor neperformante, dl Das a declarat ca, măsuri vor fi luate de catre guvern in perioada urmatoare pentru a solutiona problemele legate de companiile de distributie a energiei, care contribuie cel mai mult la astfel de active neperformante. Guvernul a anuntat recent, abordarea unor masuri pentru recapitalizarea băncilor din sectorul public, astfel incat sa le permite să îndeplinească cerintele de capital, în functie de risc. Dl Das, de asemenea, a afirmat că guvernul ia in  considerare masuri de liberalizare a limitelor pentru investitii străine directe in anumite sectoare, care ar putea da un imbold esential pentru productie. De asemenea pe agenda guvernului sunt in discutie masuri pentru usurarea derularii afacerilor si consolidarea inițiativei « Make in India ».

 

Evolutii sectoriale

Servicii de telecomunicatii

Guvernul are în vedere o propunere de a ridica limitele de investitii străine directe până la 100% in broadcasting si servicii de telecomunicatii, inclusiv in infrastructura « direct-to-home » (DTH)  si retele de cablu. Aceste capitole vizează atragerea de investitii straine a marilor grupuri internationale. Un comitet inter-ministerial are în vedere propunerile de liberalizare a investitiilor straine directe la 100%, de la 74%, inclusiv pentru retele de cablu, televiziune mobilă, HITS (headend–in-the sky-broadcasting service) si teleporturi, În cazul serviciilor de continut in radiodifuziune, (uplink of news and current affairs tv channels) propunerea în discuție este aceea de a ridica limita la 49% de la 26% in prezent. Aceste propuneri au fost sugerate de Autoritatea de Reglementare Telecom din India (Trai) înca din 2013.

 

Farmaceutice

Comisia instituita de guvernul indian să analizeze cazul GVK Biosciences privind  falsificarea datelor si testelor la  anumite formule si medicamente, nu a gasit nici o incalcare la o prima vedere. Comisia care a inspectat saptamana aceasta facilitatile GVK Bio, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului cu UE în decembrie anul trecut, trebuie sa finalizeze raportul si sa-l prezinte Guvernului. Laboratorul GVK Bio a intrat in atentia autoritatilor europene dupa ce un laborator francez ANSM a gasi nereguli in datele pe care le furniza firma indiana. Dupa aceasta si European Medicines Agency a suspendat vanzarile si distributia de medicamente provenite de la acest laborator, pe intregul spatiu al UE. (700 de medicamente generice) cu efect de la 21 august 2015.

 

Relatii Internationale

OMC

Expertii economici afirma că la urmatoarea reuniune ministeriala a Organizației Mondiale a Comerțului din decembrie, India va ratifica, cel mai probabil, acordul privind facilitarea comertului, astfel încât să poată negocia de pe o poziție de fortă, atunci când se iau în discutie probleme, cum ar fi subventiile alimentare, Guvernul a început simplificarea procedurilor legate de comert si clasificarea lor in conformitate cu normele OMC, deoarece intentionează să ratifice Acordul de Facilitare a Comertului până în luna noiembrie. India a refuzat mai devreme semnarea protocolului pentru  accelerarea comerțul mondial, pana cand nu erau îndeplinite solicitarile sale privind stocurile publice de alimente în scopul securitătii alimentare. Ulterior, s-a convenit ca membrii OMC sa nu conteste astfel de programe a tarilor in  curs de dezvoltare până la adoptarea unei solutii permanente.

 

India-SUA

Prima sesiune a « Dialogului strategic si comercial India - US» desfasurat la Washington pe 22 septembrie,  a fost inaugurat de cuvantarile unor personalitati de rang inalt precum vice-președintele Joe Biden, secretarul de stat John Kerry, ministrul Afacerilor Externe Sushma Swaraj si ministrul pentru Comert Nirmala Sitharaman. Mesajul principal al dialogului se refera la cresterea legăturilor comerciale si consolidarea securității regionale. Ca parte a dialogului s-a desprins si recomandarea vice-presedintelui Joe Biden pentru continuarea reformelor economice,  urgentarea procesului de inlesnire a afacerilor si demararea actiunilor pentru protejarea proprietatii intelectuale.

In paralel,  relatia SUA-India s-a amplificat ca urmare a deciziei cabinetului de ministri pentru a aproba afacerea de 2,5 miliarde $ ce consta in achizitionarea de catre India a elicopterelor americane de atac Apache. Aceasta decizie a fost luata in pre-ziua vizitei primului-ministru Modi in SUA, din perioada 23-29 sept. Vizita are ca scop pariticparea la Adunarea Generala a ONU.

Data publicării: 02/10/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share