Ştiri   India - actualitate economica in perioada 2 - 7 feb 2015

actualitatea economica din India, in perioada 02 - 07 februarie 2015

India, actualitatea economica in perioada 02 - 07 februarie 2015

 

Economie:

Indexul industrial “purchasing managers index” a scazut la 52,9 in luna ianuarie 2015 fiind la un nivel record in ultimii doi ani, fata de 54,5 in luna decembrie 2014. Imbunatatirea indicelui poate fi atribuita in parte, consolidarii cererii pentru produsele industriale, dar si scaderii pretului mondial la petrol. Este de asteptat ca cerere de produse industriale, atat din surse interne cat si internationale, sa continue sa creasca in perioada urmatoare, dar intr-un ritm mai lent. In general, scaderea inflatiei, marjele de profit mai mici, conditiile financiare favorabile si eforturile sporite de politica interna vin sa sprijine o revenire treptata in ciclul de crestere economica din acest an.

 

Indexul industrial pentru Servicii « services purchasing managers index » a crescut la 52,4 in luna ianuarie, de la 51,1 in decembrie, sugerand o expansiune solida in activitatea de afaceri cu servicii. Climatul de afaceri se situeaza la cea mai crescuta valoare din ultimele sapte luni, datorita anticiparii unor noi comenzi si a unor initiative comerciale. In luna ianuarie 2015 cea mai slaba performanta sectoriala a fost inregistrata insa de serviciile financiare, care au scazut cu 2.7% fata de luna precedenta

 

 

Politici economice

Reserve Bank of India (Banca Centrala a Indiei), a optat sa nu continue cu reducerea ratei dobanzii de referinta, care a avut loc in luna ianuarie si a preferat sa mentina constata aceasta rata la nivelul de 7,75%, pentru luna februarie 2015. In luna ianuarie RBI a decis o reducere cu 25 puncte procentuale a ratei dobanzii de referinta de la 8% la 7,75%. RBI afirma ca este in continuare optimista cu privire la perspectivele de crestere economica a tarii, sustinuta de conditiile financiare mai relaxate, preturile la petrol mai mici si eforturile autoritatilor pentru a obtine in Parlament aprobarea unor proiecte de legi precum achizitia de terenuri si cea a achizitiilor publice si considera ca pentru moment reducerea din ianuarie este suficienta, pentru o politica monetara precauta. Se are in vedere o noua reducere a ratei dobanzii de referinta in luna martie a.c., functie si de factorii conjucturali de piata, RBI isi mentine prognoza de crestere economica pentru anul financiar in curs 2014/2015 de 5,5% (an la an) si pentru anul fiscal urmator de 6,5%.

India a urcat un loc in clasamentul care se refera la indicele pentru drepturile de proprietate intelectuala (« global intelectual property index – GIPI») ocupand pozitia a 29-a din 30 de tari. Potrivit unui raport al Camerei de Comert din USA rezulta ca SUA, Marea Britanie, Germania, Franța si Singapore se afla in fruntea unei listei de 30 de tari privind robustetea sistemului de proprietate intelectuala, in timp ce Argentina, Indonezia, Vietnam, India si Thailanda se afla pe ultimele cinci locuri. In 2014, India a fost pe ultimul loc printre cele 25 de economii studiate. Raportul a concluzionat ca India nu este parte contractanta  la nici unul din tratatele internationale din acest domeniu si nici nu a incheiat vreun acord de liber schimb privind dispozitiile de proprietate intelectuala de la aderare sa la TRIPS (tratatul cu privire la comertul cu drepturile de proprietate intelectuala). Raportul mentioneaza ca cerințele de brevetare in India se afla in afara celor mai bune practici internaționale. Cu toate acestea pe o nota pozitiva raportul a recunoscut eforturile depuse de noul guvern de a face schimbari fundamentale in sectorul de PI al tarii.

 

In aceasta saptamana premierul Narendra Modi s-a intalnit cu lideri ai unor compani de top la nivel mondial si bancheri de investitii, pentru a discuta subiecte care au variat de la oportunitati de investitii in India, la modificarea unor reguli complexe care impiedica fluxurile de investitii straine directe in India. Liderii de afaceri care s-au intalnit cu Modi au fost printre altii : dl. Dieter Zetsche de la Daimler AG, dl. Feffrey Jaensubhakiji de la GIC AM, dl Anshu Jain de la Deutsche Bank AG, dl. Kurt Bock de la BASF, Heinrich Thyssen de la Krupp Biersinger si dl. Yngve Slyngstad de la Norgos. Companiile si-au exprimat interesul pentru a creste investitiile in India si au apreciat, eforturile de reforma economica ale guvernului. Aceasta vizita este, vazuta ca o baza de pregatire inaintea vizitei premierului Modi in Germania din luna aprilie, unde India va fi "tara partenera", la targul anual din Hannover din domeniul industriei, ingineriei si tehnologiei.

 

 

Evolutii sectoriale

Dispozitive medicale

Banca Centrala a Indiei (RBI) a notificat modificarile in politica privind investitiile straine directe la acest sector, permițand 100% investitii straine directe in segmentul dispozitivelor medicale. Relaxarea normelor pentru industria de dispozitive medicale este de asteptat sa incurajeze fluxurile de investitii straine in acest sector. Dispozitivele medicale includ orice instrument, aparat, echipament, implant, material sau alt articol, utilizate separat sau in combinatie, inclusiv software-ul conceput de producator pentru a fi utilizat pentru un anumit dispozitiv medical,

 

Industria de diamant

Pentru a accelera procesul de creare a unei zone speciale pentru comercializare de diamante brute in India, guvernul a trimis o echipa de inalti funcționari pentru a studia modelele comerciale din Belgia si Dubai, inainte de implementarea unei astfel de politici in India. Echipa a fost compusa din funcționari din ministerele de comert, finante, precum si din Consiliul de promovare a exporturilor de bijuterii si pietre pretioase. Zona speciala are drept scop eliminarea intermediarilor si incurajarea companiile miniere de diamante de pe glob, sa infiinteze oficii in locurile desemnate din tara destinate vanzarii de diamante brute direct catre prelucratorii indieni. Masura este important pentru ca, desi 90% din diamantele brute din lume sunt slefuite  in India, producatorii autohtoni de bijuterii trebuie sa se aprovizioneze cu marfa din locuri precum Anvers sau Dubai. Asociatile patronale sunt de parere ca furnizarea directa de diamante brute din țarile exportatoare, cum ar fi Rusia, este o necesitate pentru a face din India un centru comercial international. In timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin de anul trecut un numar de companii de diamante au incheiat un memorandum de ințelegere cu firma ruseasca de stat Alrosa, pentru importuri directe de diamante brute in valoare de 700 milioane dolari anual, pentru o perioada de trei ani.

 

industria de piele

Industria de piele din India a declarat ca un pact comercial cu China, precum si cu UE ar fi benefica pentru industria lor. Acest lucru este in contrast puternic cu perceptia industriala generala din India care afirma ca un Acord de liber schimb cu China respectiv UE ar agrava si mai mult deficitul comercial imens al tarii. Presedintele Consiliului pentru exporturile de piele a precizat ca atat China, cat si UE ar asigura o piata uriasa de desfacere pentru exporturile din piele din India si un acord de liber schimb ar putea impulsiona exporturile catre aceste regiuni. Guvernul este, de asemenea, interesat de cresterea exporturilor de piele pe care doreste sa le aduca la un nivel cu 25% mai ridicat in urmatorii 3 ani.

 

Relatii Internationale

India-China

In timpul vizitei sale in China, ministrul afacerilor externe indian dna Sushma Swaraj a propus o serie de domenii de consolidare a relatiilor indo-chineze. Ministrul indian Swaraj si premierul Modi au avut deja trei intalniri cu presedintele chinez Xi Jinping si cu premierul Li Keqiang, de la instaurarea guvernului indian, indicand importanta pe care India o acorda relațiilor sale comerciale cu China. India a cerut in discutiile cu partenerii chinezi, deschiderea pietei pentru produsele indiene in incercarea de a echilibra deficitul comercial urias cu China.

In contextul campaniei "make in India" partea indiana garanteaza ca va facilita afacerile care au ca obiect investitii chineze in India. Dna Swaraj a afirmat ca o zona noua importanta de colaborare ar putea include sectorul feroviar, unde cele doua tari urmeaza sa coopereze in domenii precum : transport greu pe cale ferata, linii de mare viteza, dezvoltarea garilor, extinderea retelei de cale ferata, consolidarea capacitatilor de productie locomotive si vagoane etc. Ea a adaugat ca turismul este un alt domeniu in care ambele tari au mare potential. Premierul Modi este preconizat sa viziteze Beijing, in luna mai in efortul de a consolida mai mult relatiile dintre cele doua state.

 

India-Franta

In conformitate cu inițiativa guvernului indian "make in India" premierul Modi a lansat o invitatie companiilor franceze sa vina si sa investeasca in India. Aceasta invitatie a fost facut in timpul vizitei ministrului francez de externe Laurent Fabius in India, din aceasta saptamana. Premierul Modi si ministrul francez de externe Fabius au abordat domenii cheie de cooperare bilaterala, inclusiv domenii precum : industria aerospatiala, industria de aparare, industria de cai ferate, « smart cities », turism, dezvoltare durabila, energie si schimbari climatice. Conform rapoartelor mass-media, Franța a precizat ca se va inspira din recenta ințelegere India-SUA privind rezolvarea problemei raspunderii in comertul cu produse nucleare civile, pentru a elimine propriile diferențe pe aceasta tema cu India. Premierul Modi are programata o vizita in Franta in luna aprilie a.c.

Data publicării: 11/02/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share