Ştiri   India , Buletinul Economic pentru perioada 14 - 18 dec 2015

Buletinul Economic saptamanal, pentru perioada 14 - 18 decembrie 2016

Buletin Economic – India,

14 – 18 decembrie 2015

 

Economie:

Productia industriala inregistreaza o revenire in luna octombrie 2015

Productia industriala in India a cunoscut o crestere consistenta de 9,8% in luna octombrie 2015, fata de 3,8% inregistrata in luna septembrie, cu castiguri repartizate in mai toate sectoarele industriale. La o prima analiza aceasta crestere se datoreaza unei cereri crescute pe piata locala dar si a stocurilor efectuate in pregatirea sezonului estival (in luna noiembrie, a avut loc principala sarbatoare Diwali). Sectorul manufacturier a cunoscut cresteri de 10,6% in octombrie 2015 (an la an) fata de 2,9% in septemebrie (an la an). De asemenea, sectorul auto a inregistrat cresteri apreciabile in octombrie de 7,5%, fata de 3,4% in septemebrie (an/an) la fel ca si sectorul minier care inregistreaza cresteri de 4,7%, fata de 3,2% in septembrie. Numai sectorul energetic a inregistrat o crestere moderata de 9%, fata de 11,4% in septembrie  Indicele care masoara productia industriala IIP (Index of Industrial Production) a inregistrat o medie anuala de 4,9% (aprilie – octombrie 2015) fata de 2,1% in aceeasi perioada a anului precedent.

 

Inflatia en-gross ramane in teritoriul negativ, iar inflatia la bunurile de consum in crestere.

Inflatia preturilor en-gross ramane in regimul negativ cu  -3,8% pentru a 12-a luna consecutiv. Acest efect  a fost in mare parte datorat scaderii in continuare a preturilor unor materii prime atat local, cat si pe piata internationala Pe de alta parte inflatia preturilor de consum a crescut marginal la 5,4% (an la an) in noiembrie, fata de 5% in octombrie 2015, datorata cresterii preturilor la produsele alimentare. Inflatia produselor alimentare a inregistrat o crestere de 6,1% de la 5,2% , in timp ce inflatia produselor principale (care nu includ combustibili) a ramas neschimbata la 5,4%, pentru a patra luna consecutiv.

 

Exporturile in scadere cu 24% in luna noiembrie 2015

Exporturile indiene de marfuri au scazut pentru a 12-a luna consecutiv in luna noiembrie 2015 cu 24,43% (an la an) la valoarea de 20,01 mild USD, fata de 26,48 mild USD in noiembrie 2014. Importurile de asemenea, au scazut semnificativ in luna noiembrie 2015 inregistrand 29,7 mild USD, adica o scadere de 30% fata de noiembrie 2014. Principala cauza a scaderii valorii importurilor o constituie diminuarea valorii importurilor la produsele petroliere. care au cunoscut o contractie de 45%., inregistrand 9,7 mild USD, Factura Importurilor petroliere are o contributie majora la totalul importurilor, indiene, acestea reprezentand aprox 34%..  Scaderea brusca a valorii importurilor a facut ca balanta comerciala sa fie in crestere fata de luna octombrie 2015, cu 6,5%. Contractia in exporturi se datoareaza atat preturilor scazute ale materiilor prime cat si unei cereri slabe pe plan international.

 

Politici economice

Noul Proiect de lege privind Taxele si Impozitele ramane blocat in Parlament

Guvernul indian este se afla din nou in postura de a nu pune in aplicare politica fiscala, bazata pe noua Lege a Taxelor si Impozitelor, deoarece aceasta este blocata in Parlament.  Principalul partid de opozitie (Congress Party) s-a opus aprobarii noi legi a taxelor si Impozitelor pe motiv ca nu ar corespunde realitatilor economice din India si ar afecta paturile sociale sarace. Ministrul de finante Arun Jaitley sustine ca aceasta lege ar da un semnal exterm pozitiv mediului de afaceri international, privind angajarea guvernului in reforme structurale. De asemenea aceasta lege ar crea un cadru economic stabil si predictibil , incurajand diminuarea circulatiei banilor negrii. In prezent se estimeaza ca doar 8-9 % din populatia Indiei ar plati taxe si impozite. Guvernul mai are timp pana pe 24 decembrie sa convinga Parlamentul ca aceata Lege este necesara economiei indiene, Parlamentul isi va relua activitate la inceptul lunii februarie 2016.

 

Cabinetul de ministri a aprobat modelul de text pentru Tratatele Bilaterale de Investitii.

In sedinta Cabinetului de ministri din aceasta saptamana s-a aprobat forma finala a modelului de Tratat Bilateral pentru Investitii care va inlocui  vechea forma a acestui tip de document. Conform unor afirmatii ale unor oficiali guvernamentali modelul actual va fi utilizat pentru re-negocierea Tratatelor existente, precum si a celor care se vor incheia in perioada urmatoare. De regula, aceste tratate fac parte din cadrul unor Acorduri mai ample precum « Acorduri Comprehensive de Cooperare Economica » « Acorduri de Parteneriat Economic » si « Acorduri de Liber Schimb ».. Caracteristicile esentiale ale noului model de tratat include definitia de baza a investitiei, clasificarea investitiilor, modalitatile de solutionare a litigiilor, referiri la definitia societatilor etc. Pe de alta parte, textul modelului exclude aspecte, cum ar fi achizitiile publice,, impozitarea, subventiile, licentele  obligatorii si securitatea nationala..Aceste excluderi s-ar putea sa nu fie privite pozitiv de catre investitorii straini.

 

Evolutii sectoriale

Industria de otel

Din anumite surse se afirma ca guvernul indian va stabili in curand un pret minim de import (PMI) pentru produse din otel, cu scopul protejarii industriei interne. Aceasta masura ar urma sa diminueze importurile masive de produse de otel, in special din China, Coreea de Sud, Rusia si Japonia. Ministerul Industriei de otel impreuna cu Ministerul Comertului iau in considerare un pret minim pentru cel putin 30 de produse de otel, In cazul in care pretul practicat ar fi sub acest plafon, importul nu va putea fi  permis. , Ministerul industriei de otel a solicitat un numar mai mare de produse (peste 40) incluzand fonta, produse semi-finite si bobine laminate la rece. Dar Ministerul Comerțului le-a cerut sa reduca lista la 30 produse. Industria interna de otel se confrunta cu o situatie foarte grea, companiile siderurgice, au luat imprumuturi uriase pentru extinderea capacitatilor, si in prezent se confrunta cu serioase dificultati deoarece piata a fost invadata de produse din import cu prêt scazut. Decizia guvernului de a impune preturi minime la importuri se va aplica suplimentar fata de unele masuri de salvgardare pentru anumite importuri de otel.

 

Relatii Internationale

India-Japonia

In timpul recentei vizite in India a primului ministru japonez Shinzo Abe ambele tari au  semnat mai multe Memorandumuri de cooperare economica, care se refera la proiecte economice din domeniul : transportului feroviar (tren de mare viteza), energiei nucleare si aparare. Semnarea Memorandumului privind cooperarea in domeniul energiei nucleare civile este primul de acest gen semnat de Japonia cu o tara care nu se afla in Tratatul de Neproliferare ceea ce reflecta increderea pe care o acorda indiei. India si Japonia au semnat de asemena doua tratate in domeniul apararii, unul privind productia de aparare comuna in India si altul privind transferul de tehnologie. Trei acorduri de cooperare feroviar au fost, de asemenea, semnate, inclusiv un imprumut pentru un tronson de tren de mare viteza care va lega Ahmedabad si Mumbai folosind tehnologia japoneza a trenurilor « Shinkansen ».

 

India - OMC

La discuțiile din cadrul OMC de la Nairobi, ministrul indian al comertului dna Nirmala Sitharaman a reiterat inca o data ca, fara finalizarea agendei din cadrul rundei Doha, ar fi dificila abordarea unor noi teme impuse in special de tarile dezvoltate, Demnitarul indian a afirmat ca inca nu exista consens cu privire la aspectele privind securitatea alimentara si mai multe tari impartasesc parerea tarii sale. India a obiectat puternic la proiectul de text privind  agricultura si a comentat ca unele tari pun presiune pentru un acord care sa prevada eliminarea treptata a subvențiilor la export, fara a lua in seama diferentele majore intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Guvernul indian si-a exprimat nemultumirea in legatura cu textul acordului cu referire speciala la stocarea din motive de securitate alimentara. India doreste o solutie permanenta cu privire la problema de stocare a rezervei publice, deoarece este cruciala pentru programul sau national de securitate alimentara.

Data publicării: 23/12/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, date economice.Bookmark and Share