Ştiri   India - Buletin economic, per 30 noiembrie - 04 decembrie 2015

buletinul economic India , per 30 npv - 04 dec 2015

Buletin Economic – India,

30 noiembrie – 04 decembrie 2015

 

Economie:

Cresterea PIB-ului s-a accelerat in trimestrul II 2015/16

Cresterea PIB-ului a inregistrat elemente incurajatoare in al doilea trimestru al anului fiscal 2015/16 (iulie – septembrie 2015), atingand 7,4%, comparativ cu 7,0% in primul trimestru al 2015/16. Cresterea nominala a PIB-ului a inregistrat in schimb o crestere diminuata la 6% in trimestrul II, in comparatie cu 8,8% in trim I, datorita unei deflatii de 1,4%..Sectorul industrial a fost factorul cheie al cresterii PIB-ului in aceasta perioada accelerand la 6,8% in trim II 2015/16, comparativ cu 6,5% in trim I 2015/16. In cadrul sectorului industrial ramurile manufacturiere si energetice au condus in principal la aceasta accelerare, inregistrand  cresteri de 9,3% fata de 7,2% (in trim I) si respectiv 6,7% fata de 3,2% (in trim I). Sectorul constructiilor se situeaza la coada clasamentului cu o crestere de doar  2,6%,  fata de 6,9% in trm I 2015/16, reflectand  incetinirea in sectorul imobiliar. Segmentul serviciilor a ramas in mare parte constant, chiar daca pe anumite ramuri precum finante, administratie publica si real estate s-au inregistrat cresteri, acestea au fost anulate de decelerarile din alte sectoare precum comert, hoteluri, transport si comunicatii. Per total consumul final a crescut cu 6,5% in trim II 2015/16 comparativ cu 6,2% in trim I 2015/16, condus de cheltuielile guvernamentale. Consumul sectorului privat, cu toate acestea, a incetinit datorita stagnarii salariilor din mediul rural si a unui sezon musonic scazut in precipitatii. Ceea ce constituie un factor pozitiv pentru economia indiana este faptul ca cererea de investitii s-a intarit, investitiile brute fixe inregistrand o crestere de 6,8%, de la 4,9% in trim I 2015/16. Cifrele indica faptul ca exista un trend de crestere economica in curs de desfasurare,  dar anumite constrangeri privind utilizarea scazuta a capacitatilor industriale, datoriile mari ale sectorului privat si limitarea fiscala ar putea sa limiteze aceste cresteri, in perioada urmatoare.

 

Deficitul fiscal se afla in marginile estimate in bugetul pe anul 2015/16

India este in curs de a-si indeplini tinta de deficit fiscal pentru exercițiul financiar 2015 – 2016, deoarece pana la sfarsitul lunii octombrie, deficitul a atins doar 74% din bugetul estimat, potrivit datelor publicate in aceasta saptamana de Ministerul finantelor. Situatia fiscala din perioada aprilie-octombrie 2015 prezinta o ameliorare sensibila fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand deficitul inregistrase déjà 89,6% din bugetul estimat, fortand guvernul sa recurga la reduceri de cheltuieli pentru a ramane in limita bugetara. India a vizat pentru anul financiar 2015/16 un deficit fiscal la 3,9% din produsul intern brut (PIB).

 

Investitiile Straine Directe in crestere cu 13% in perioada aprilie-septembrie 2015

Fluxul de investitii straine directe in India a crescut cu 13%, inregistrand 16,63 mild USD in perioada aprilie-septembrie 2015, fata de 14,69 mild USD in perioada similara a anului 2014. conform unui raport publicat de Departamentul de Politica Industriala si Promovarea (DIPP). Topul tarilor de provenienta a investitiilor straine directe in India, In prima jumatate a anului financiar 2015/16, arata astfel : Singapore pe primul loc cu 6,96 mild USD, urmata de Mauritius cu 3,66 mild USD, Olanda 1,09 mild USD si Japonia cu 815 mil USD. Sectoarele care au atras cele mai multe din investitiile straine directe includ : software si hardware (3,05 mil USD), comert (2.30 mild USD), servicii si industria de automobile (1,46 mild USD fiecare) si telecomunicatii (659 mil USD). In raportul autoritatilor indiene se mentioneaza faptul ca investitiile straine directe in sectorul asigurarilor a atins 341.43 mil USD, dublu fata de perioada similara a anului fiscal precedent, indicand impactul pozitiv al deciziei de a majora pragul limita al investitiilor in acest sectror de la 26% la 49%.

Noiembrie - productia si serviciile indica o incetinire a cererii

Sectorul de productie a crescut intr-un ritm mult mai redus in luna noiembrie 2015, inregistrand cea mai scazuta crestere din ultimii doi ani, ceea ce denota o scadere in continuare a comenzilor noi. Indicele de productie « Nikkei Manufacturing Purchasing Managers Index – PMI » a scazut la 50,3 in noiembrie 2015, fata de 50,7 in octombrie 2015, ceea mai scazuta valoare din ultimele 25 luni. Inregistrarile care depasesc nivelul de 50 indica o crestere iar cele de sub 50 o contractie. Cererea scazuta de pe piata locala si presiunea competitiei globale au condus la scaderea de noi comenzi. De asemenea si sectorul serviciilor a inregistrat o stagnare in luna noiembrie 2015. Indicele « Nikkei Services Business Activity » a inregistrast 50,2 cea mai scazuta valoare din ultimele 5 luni, in comparatie cu 52,6 in luna octombrie 2015. Ca si in cazul productiei, cererea locala pentru sectorul serviciilor s-a diminuat mult, iar comenzile noi sunt din ce in ce mai scazute.

 

 

Politici economice

Reserve Bank of India (RBI) mentine neschimbata rata de referinta

La intrunirea lunara a Consiliului director al “Reserve Bank of India” (RBI) s-a decis pastrarea ratei dobanzii de referinta neschimbata, Astfel aceasta este in continuare 6,75%.stabilita in octombrie 2015. RBI a mentinut si previziunea privind inflatia de 5,8% pana in ianuarie 2016, existand totusi riscul ca aceasta sa aiba o usoara crestere. In cadrul acestei reuniuni s-a decis si pastrarea proiectiei de crestere a valorii adaugate brute (gross value added) la 7,4%. In conferinta de presa sustinuta cu aceasta ocazie, guvernatorul RBI a afirmat ca politica monetara ramane acomodativa si banca va urmari evolutia urmatoarelor elemente: 1) preturile materiilor prime (produse alimentare si petrol); 2) inflatia; 3) evolutiile economice externe si (4) tintele de deficit fiscal  Se urmareste ca deficitele fiscal sa fie in marja tintelor propuse de guvern si anume 3,9% din PIB pentru anul 2015/16 si 3,5% din PIB pentru 2016/2017, De asemenea tinta inflatiei ramane de 5% pentru martie 2017.

 

Evolutii sectoriale

Aviatie

Grupul francez Airbus preconizeaza o dezvoltare a afacerilor pe piata Indiana, datorita deciziei guvernului Indian de relaxare a normelor pentru investitiile straine directe si incurajarea realizarii de unitati de productie in tara. Conform afirmatiilor unui reprezentant din conducerea grupului, compania Airbus produce deja anumite echipamente in India si estimeaza un venit de peste 2 mild USD din fabricile instalate in India, pana in anul 2020, in ambele sectoare civil si aparare,  Airbus are deja colaborari cu companiile indiene Tata Advanced Systems si  Mahindra  pentru fabricarea de elicoptere. Este, de asemenea, in procesul de consolidare a prezentei sale in segmente precum : servicii, inginerie si mentenanta aviatica.

 

Constructia de nave

Pentru a promova industria constructiilor navale indigene, ca parte a campaniei "Make in India", guvernul a decis sa scuteasca  componentele si alte “input” utilizate in procesul de fabricatie/reparatie a navelor, de taxele vamale si accizele centrale. Inainte de aceasta decizie, reglementarile prevedeau ca navele importate in India sa plateasca taxe vamale si accize aproape neglijabile in timp de componentele si alte sisteme ce intrau in procesul de fabricatie al unei nave sa aibe taxe vamale si accize ridicate. Acest lucru a daunat mult industriei de constructii navale in India si a pus santerele navale intr-o situatie defavorabila.

 

Asigurare

Compania franceza de asigurari AXA a demarat activitati pe piata indiana, in baza unei societati mixte incheiate cu firma indiana Bharti Enterprises in care firma indiana are o participare de 49%. Aceast parteneriat a demarat ca urmare a deciziei guvernului indian de a ridica plafonul pentru investitiile straine directe in sectorul asigurarilor la 49% de la 26%.

 

Relatii Internationale

India - UE

Rapoartele mass-media susțin ca India este decisa sa se intoarca la masa negocierilor cu Uniunea Europeana, dupa suspendarea de catre India a discutiilor bilaterale din luna august, privind Acordul de Liber Schimb. Discuțiile au fost anulate de catre India pe motivul interzicerii la nivelul UE a vanzarii de 700 formulari generice (aproximativ 65 medicamente) testate la facilitatile de la laboratorul GVK Biosciences in Hyderabad. Ministrul Comertului si Industriei Nirmala Sitharaman a declarat ca datele pentru reluarea dialogului sunt discutate, iar guvernul incearca sa urgenteze adoptarea Acordului de Liber Schimb cu UE, dar si cu Australia si Canada. Dupa preluarea conducerii tarii in 2014, guvernul a solicitat o analiza a beneficiilor Acordurilor de Liber Schimb si doar recent a decis sa reia discutiile cu partenerii straini pentru convenirea unor astfel de noi acorduri.

 

India - OMC

In marja pregatirilor pentru intalnirea ministeriala OMC de la Nairobi  secretarul de stat indian pentru comert, dna Rita Teaotia a declarat public ca Agenda de Dezvoltare a rundei Doha nu ar trebui abandonata. In opinia demnitarului indian, inainte de a trece la dezbaterea unor arii noi, este nevoie de a finaliza unele dintre problemele care sunt deja in discutie. Dna Teaotia sustine ca  exista un sprijin puternic din partea tarilor  in curs de dezvoltare sa duca mai departe Runda de negocieri de la Doha si este in interesul acestora sa persiste in eforturile lor de a asigura un rezultat cu privire la aspectele abordate cu aceea ocazie. Partea indiana va insista pentru necesitatea de a pastra flexibilitatea in secotrul agricol pentru tarile in curs de dezvoltare, precum si pentru eliminarea subventiilor agricole vizate de tarile dezvoltate, asigurand in acelasi timp un mecanism special de salvgardare pentru tarile in curs de dezvoltare fata de fluctuatiile in tranzactionarea cu produse agricole. India va insista, de asemenea, pentru o solutie permanenta la problema stocarii publice pentru securitatea alimentara. Pentru moment exista o limita de doi ani in care sunt permise .subventiile in stocarile publice de produse agricole, dupa care acestea ar trebui eliminate.

Data publicării: 07/12/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share