Ştiri   India, Buletin economic, per 26-29 ian 2016

Buletin economic privind evolutiile economice de pe spatiul indian in perioada 25-29 ian 2016

Buletin Economic – India,

25 - 29 ianuarie 2016

 

ECONOMIE: premise pentru dezvoltarea bilaterala

Banca Centrala a Indiei va pastra dobanda de referinta neschimbata la 6,75%.

Banca Centrala a Indiei (RBI) va organiza saptamana viitoare intalnirea lunara a Consiliului Director al bancii, in care se stabilesc masuri de politica monetara pentru perioada urmatoare. Conform unei declaratii a guvernatorului bancii, dl Raghuram Rajan, este foarte probabil ca in aceasta sesiune, dobanda de referinta stabilita de Banca Centrala sa ramana neschimbata, datorita unor factori de presiune asupra inflatiei. Ultima ajustare in jos a dobanzii cheie a fost efectuata in luna septembrie 2015, cu 50 puncte procentuale, pana la nivelul de 6,75%.  In anul 2015, inflatia a cunoscut o reducere constanta ceea ce a permis Bancii Centrale sa scada dobanda de referinta pe parcursul a patru ajustari, astfel ca de la inceptul anului 2015 cand inregistra 8%, a scazut la 6,75%. Presiunea asupra inflatiei a fost mai mare in ultímele doua luni, cu majorari vizibile ale preturilor la produsele alimentare, astfel ca decizia Consiliului director al Bancii din viitoarea sesiune, va tine seama de acest aspect si nu va interveni in modificarea dobanzii de referinta. De altfel, analistii economici estimeaza pentru anul 2016, doar o singura interventie in scaderea a acestei dobanzi si atunci doar cu 25 puncte procentuale. Banca Centrala a Indiei si-a propus o inflatie de 5% pana in luna martie 2017, dar luna decembrie 2015 a  fost a cincea luna consecutiv in care s-a inregistrat o crestere a inflatiei, iar prognoza este de crestere in continuare a inflatiei. Produsele alimentare sunt cele mai expuse cresterii preturilor, ca urmare a unei ierni calde, lipsite de precipitatii care va avea implicatii in recoltele de cereale si legume. Previziunile de crestere a preturilor la produsele alimentare sunt de 6% in 2015/2016 si 6,3% in 2016/2017. In plus, dezvoltarea económica a Indiei nu a cunoscut o ascensiune precum era preconizata, ceea ce va pune presiune pe politicile monetare ale RBI. Guvernul a revizuit in jos previziunile de crestere a economiei pentru anul fiscal curent si cel urmator, astfel pentru 2015/2016 cresterea este estimata la 7%, fata de 7,3% anuntata la inceptul anului 2015, iar pentru 2016/2017 estimarea a fost redusa la 7,5%, de la 7,8%. In acest an, guvernul ia in calcul masuri de majorare a salariilor angajatiilor la stat cu aproape 25%, precum si revizuirea deficitul bugetar, ambele in scopul stimularii consumului, ceea ce va pune presiune pe inflatie.

 

Raport al Natiunilor Unite: exporturile indiene vor avea rezultate pozitive in 2016

In ultimul raport pe anul 2015 al Natiuni Unite privind comertul si investitiile pentru spatiul Asia-Pacific, se mentioneaza ca exporturile indiene in anul 2016 sunt estimate sa creasca datorita concentrarii acestora catre piata europeana si cea americana. Comertul regional si fluxul de investitii in Asia si Pacific sunt asteptate sa descreasca ca urmare a decelerarii economiilor tarilor din aceasta zona, in special a economiei Chinei. In raport, se afirma ca India a inregistrat performante relativ bune in anul ce s-a incheiat, in ceea ce priveste climatul economic, dar reformele incepute trebuie continuate intr-un ritm mai alert, dinamica schimbarilor fiind prea lenta fata de asteptarile mediului de afaceri international. India mai are un drum lung de parcurs pana cand sa detina un rol in regiune, la fel de important precum China. Succesul Indiei depinde de abilitatea de a urgenta implementarea reformelor structurale necesare, pentru  a imbunatati climatul de afaceri si cel investitional.

 

 

 

 

 

Investitiile straine directe au crescut cu 13% in prima jumatate a anului fiscal 2015/2016

Conform ultimelor statisticii a Ministerului indian al Finantelor, investitiile straine directe au crescut cu 13%, inregistrand 16,63 mild USD in perioada aprilie – septembrie 2015. In prima jumatate a anului financiar in curs India a atras cele mai multe investitii din Singapore, in valoare de 6,69 mild USD, fiind urmata de Mauritius cu 3,66 mild USD, Olanda cu 1,09 mild USD si Japonia cu 815  mil USD. Sectoarele care au atras cele mai multe investitii in India, in perioada respectiva au inclus: computer software si hardware (3,05 mild USD), comert (2,30 mild USD), servicii si automobile (1.46 mild USD fiecare) si telecomunicatii (659 milioane USD). Investitiile straine in servicii au crescut cu 20%, inregistrand 1,46 mild USD fiind concentrate in sectoare precum : banking, asigurari, reasigurari, outsourcing, cercetare si dezvoltare, curierat si tehnologii de testare.

 

India locul 22 in clasamentul economiilor tarilor lumii

Conform unei clasificari care s-a bazat pe analiza sustenabilitatii economiei, influenta culturala, antreprenoriat si  divertisment, efectuat pe un grup de 16.200 de oameni de afaceri, India a ocupat locul al 22-lea din 60 de tari luate in calcul. Acest top a fost dat publicitatii cu ocazia World Economic Forum 2016, organizat la Davos, unde s-a intalnit elita mediului de afaceri mondial. Pe primul loc in top s-a situat Germania, urmata de Canada, Marea Britanie, SUA si Suedia. Raportul a fost condus de firma de consultanta americana BAV Consulting in parteneriat cu Wharton School of Business. Referitor la India raportul face referire la provocarile cu care se confrunta tara, aprecind insa evolutia economica si procesul de reforme care a fost initiat de guvernul indian. Acestea au condus la inregistrarea unei cresteri economice consistente, care se numara printre cele mai mari in lume, cu toate acestea aflandu-se inca printre tarile cu cea mai saraca populatie de pe glob. In raport se evidentiaza faptul ca agricultura creaza cele mai multe locuri de munca in India, iar serviciile reprezinta sursa principala a cresterii economiei. India a devenit un important centru al serviciilor de IT, business outsourcing si software. In topul respectiv, China ocupa locul 17, iar Romania ocupa locul 50, dupa Bulgaria care ocupa locul 48.

 

India intentioneaza sa creeze un model de Acord de Liber Schimb care sa nu includa taxe zero

Pentru a contracara efectele acordului TPP (Trans-Pacific Partnership) incheiat la sfarsitul anului 2015, dupa 7 ani de negocieri, India isi propune sa lanseze un model de Acord de Liber Schimb, in care partenerii sa nu fie obligatii sa impuna taxe zero. Conform modelului indian, cea mai mica taxa permisa ar fi de 5 %. Ministerul indian al Comertului considera ca impunerea unei reduceri a taxelor la nivelul zero, ar fi periculoasa pentru producatorii, comerciantii si industria locala. Pentru ca pe viitor Acordul TPP sa nu fie generalizat catre toate Acordurile de Liber Schimb, India doreste sa prezinte si un alt format de Acord, care are la baza modelul SAFTA (South Asian Free Trade Agreement). Conform acestui acord partenerii trebuie sa scada tarifele vamale si celalalte taxe treptat, pana la nivelul minim de 5%.  In perspectiva India isi propune incheierea de Acorduri de Liber Schimb in special cu tari in curs de dezvoltare din Asia, America Latina si de Sud, fara a exclude tarile dezvoltate, cu care insa isi propune sa aiba in vedere previziuni specifice.

India a incheiat Acorduri de Liber Schimb cu tari dezvoltate precum Japonia si Coreea de Sud si se afla in negociere cu Uniunea Europeana, Canada, Australia si Noua Zeelanda fara insa a exista un consens cu aceste state, dupa mai multi ani de negociere.

Pentru moment modelul care prevede reducerea taxelor pana la 5% este la faza de proiect si nu se cunoaste daca va fi propus si tarilor cu care se afla déjà in negocieri. De mentionat ca negocierile cu tarile dezvoltate pentru incheierea Acordurilor de Liber Schimb au fost practic inghetate pe perioada ultimilor 2 ani, existand insa perspective de reluare a negocierilor in perioada urmatoare. Ingrijorarile autoritatilor indiene se refera la faptul ca, beneficiile unui astfel de acord incheiat cu tarile dezvoltate vor fi in avantajul partenerilor si nu al Indiei. Invazia produselor si serviciilor importate in India, in urma acestui Acord, ar putea periclita productia locala. Statistica Indiana arata faptul ca in relatia Indiei cu tarile  cu care are incheiate astfel de acorduri, importurile au crescut mult mai mult decat exporturile. In acest context este de urmarit evolutia discutiilor cu reprezentantii UE pe tema reluarii negocierilor asupra Acordului de Liber Schimb intre India si UE. O intalnire mai mult informala intre cele doua parti a avut loc la mijlocul lunii ianuarie, urmand a se decide cand va ava loc reuniunea sefilor negociatori pentru a stabili un calandar al negocierilor.

 

Relatii Internationale

India-Franta

Presedintele francez Francois Hollande a efectuat o vizita de trei zile in India, cu intentia declarata de a intari parteneriatul strategic dintre cele doua tari. Presedintele francez a fost invitat de onoare la celebrarea celei de a 67-a Zile a Republici indiene, (26 ianuarie) care a fost marcata prin organizarea unei defilari militare si civile. Presedintele francez a fost insotit de un grup de oameni de afaceri si manageri ai unor importante firme franceze. Pe ordine de zi au fost incluse mai multe subiecte ce vizeaza incheierea unor acorduri in sectoare precum : militar - achizitionarea a 36 avioane de vanatoare Rafale, orase inteligente - transformarea a trei orase indiene Chandigarth  Pondicherry si Nagpur in orase inteligente ; cai ferate si metrou – constructia a 50 de statii de metrou, energie regenerabila si energie nucleara – contributie la realizarea a 6 reactoare nucleare etc. In cadrul  Forumului de afaceri organizat cu acest prilej, primul ministru indian a incurajat firmele franceze sa investeasca in India, sa creeze unitati de productie si sa contribuie cu transfer de tehnologie, deoarece India va deveni cea mai mare piata din lume, in urmatorii 10 ani. Reformele pe care guvernul indian s-a angajat ca le va intreprinde, vor face din India o tara cu un climat de afaceri stabil, predictibil si transparent, transformand piata indiana intr-o importanta destinatie pentru capitalul strain. Prezenta presedintelui francez denota important pe care Franta o acorda Indiei, in perspectiva dezvoltarii economice sustinute a acestei tari.

 

Evolutii sectoriale

Metalurigie

Corea de Sud si Japonia au facut lobby pe langa guvernul indian pentru a retrage masurile de salvgardare impuse la importul de otel, datorita efectelor negative pe care le pot avea asupra investitiilor efectuate de companiile acestor tari, in India. Companii precum Posco, Honda, Toyota si Suzuki au declarat ca vor fi afectate de masurile de salvgardare sau de impunerea unui pret minim obligatoriu la unele categorii de otel. India are incheiate Acorduri de Liber Schimb cu Japonia si Corea De Sud pe baza carora acestea beneficiaza de taxe reduse la exportul de otel catre India. Incepand cu luna octombrie 2015 guvernul a impus o taxa de salvgardare de 20% pe durata a 200 de zile, la importul produselor roluite la cald, precum si la unele produse din otel aliat in bobine de grosime de min 600mm. Decizia a fost luata pe baza recomandarilor Directoratului General de Salvgardare ca urmare a plangerilor efectuate de industria de otel indiana. Aceasta masura nu se aplica si altor tari precum Romania, ale caror exporturi in India sunt mici (sub 3%) si nu aduc un prejudiciu serios industriei locale. 

 

Retail

Recent conglomeratul American din industria de retail, Walmart a anuntat ca va avea o abordare precauta pe piata Indiana si isi propune sa deschida urmatorul magazin in anul 2017, in statul Punjab. Compania a deschis in decembrie al 21-lea magazin din India, afla in orasul Agra, dupa o pauza de peste 2 ani. Compania Americana si-a anuntat intentia de a deschide in total 50 de magazine de retail in India, pe o perioada de 10 ani. Walmart a stopat operatiunile sale in India, in anul 2012 aflandu-se sub investigatie pentru faptul ca ar fi incalcat  US Foreign Corrupt Practices Act”. In anul 2013 a desfacut parteneriatul pe care il avea cu firma indiana Bharat Enterprises si a decis sa opereze independent magazinele cash&carry din India.

 

Data publicării: 01/02/2016
BPCE New Delhi

Taguri: India, actualitate economica.Bookmark and Share