Ştiri   India, Buletin economic 25-29 aprilie

actualitatea economica de pe spatiul indian in perioada 25-29 aprilie a.c.

Buletin Economic – India, 25 – 29 aprilie 2016

ECONOMIE: premise pentru dezvoltarea bilaterala

Exporturile indiene continua sa scada

Exporturile indiene au scazut in luna martie a.c. cu 5,5% (an/an) continuand scaderea din luna februarie a.c cand s-au contractat cu 5,7% (an/an). De altfel luna martie a fost a 16-a luna de scadere consecutiva a exporturilor indiene. In acelasi timp importurile  au inregistrat in martie o contractie majora de 21,6%, fata de doar 5% in februarie, datorita scaderii masive a importurilor de aur. In consecinta deficitul comercial a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimii 5 ani, si anume 5,1 mild USD fata de 6,5 mild USD in luna februarie a.c. In cadrul exporturilor, rata de contractie inregistrata de produsele petroliere s-a imbunatatit usor in martie (21,4% an/an) fata de februarie (28,3% an/an) datorita cresterii pretului la petrolul crud. Exporturile de produse non-petroliere au scazut cu 3,5% (an/an) in luna martie, fata de 2,7% (an/an) in luna februarie a.c.  De asemenea alte produse cheie la export precum textile, pielarie si bunuri ingineresti au cunoscut contractii de 11,3% (an/an) in martie a.c. Numai produsele farmaceutice, impreuna cu bijuteriile si pietrele pretioase au cunoscut cresteri la export in luna marite de 4,1% an/an (fata de 8,8% an/an in februarie) si respectiv 4,6% an/an (fata de 11,3% in februarie). Importurile de aur au inregistrat in martie doar 1 mild USD fata de 1,4 mild USD in februarie, datorata noilor norme prevazute in actualul buget care stipuleaza o crestere de 1% in taxele si accizele la importul de aur. Importurile de petrol au scazut cu 35,3% (an/an) in timp ce importurile altor produse (exceptand petrol si aur) au scazut cu 4,4%, dupa ce in luna februarie inregistrasera o crestere de 2,3%.

 

Indicele  preturilor en-gross (wholesale price index) ramane in teritoriul negativ

Indicele inflatiei care masoara preturile en-gross (WPI) ramane in teritoriul negativ pentru a 17-a luna consecutiv, inregistrand -0,85% in luna martie. Inflatia WPI ramane negativa chiar daca pretul la unele articole alimentare, in special cereal, a crescut. WPI in luna martie s-a majorat usor fata de luna februarie, cand a inregistrat -0,91%, WPI pentru produsele alimentare a crescut la 4% (an/an) in martie fata de 3,7% in februarie, datorita in principal majorarii preturilor la produsele animale precum lapte, oua, carnea si pestele. Preturile la legume si cereale a continuat sa scada la -3,8%, respectiv -2,7%. Pretul la combustibil a crescut cu 1,7% (luna/luna) din cauza majorarii pretului la barilul de petrol. Daca se raporteaza la preturile de anul trecut, la combustibil se constata o deflatie in martie de 8,3% (an/an) iar in februarie de 6,4%. Inflatia pentru produsele manufacturate (exceptand produsele alimentare procesate) a crescut la -1,1% (an/an) de la -1,6% (an/an) in februarie. Cresterile s-au inregistrat in special la produsele manufacturate din lemn, pielarie si echipamente de transport. Aceasta reflecta o crestere a preturilor la materiile prime, dar si o imbunatatire a cererii de pe piata locala.

 

India, in fata Chinei in topul tarilor care au atras cele mai multe investitii in 2015

India a inlocuit China in topul clasamentului tarilor care au atras cele mai multe investitii in 2015. Conform unui articol in Financial Times, valoarea investitiilor pentru proiecte in India a insumat 63 mild USD in anul 2015, iar numarul de proiecte a crescut cu 8%, totalized 697. Raportul afirma ca India a depasit SUA care a atras 59,6 mild USD si China care a atras 56,6 mild USD. In cadrul Indiei, statele care s-au clasat pe primele doua locuri sunt Gujarat (12,4 mild USD) si Maharashtra cu 8,3 mild USD.

 

 

Relatii Internationale

OMC

India a depus un dosar la OMC pentru a contesta decizia forumului international cu privire la

hotararea guvernului Indian de a impune utilizarea, in industria de energie regenerabila, a 30% din componente de provenienta locala. India a facut apel impotriva mai multor aspecte legate de interpretarile la articolul III, paragraf 8 care se refera la achizitiile publice si la articolul XX (d) si XX(j) exceptii generale la obligativitatea utilizarii de produse locale. Panelul care instrumenteaza cazul la OMC are la dispozitie 3 luni pentru a analiza cazul si a emite o hotarare. Surse din cadrul Ambasadei SUA la New Delhi afirma ca prelungirea deciziilor in acest caz nu este constructiva si nu ajuta la incurajarea firmelor americane care sunt dispuse sa investeasca in India in acest sector. Autoritatile indiene insista pe faptul ca masurile respective sunt menite sa incurajeze industria locala de echipamente si componente pentru productia de energie regenerabila.

 

India – Canada

O echipa de experti din Canda s-a deplasat in aceasta saptamana la New Delhi pentru a purta convorbiri pe tema negocierilor la Acordul de Liber Schimb Canada – India. Ultima intalnire bilaterala a expertilor s-a desfasurat in martie 2015, in timp ce o intrevedere la nivel ministerial a avut loc in iunie 2015. Negocierile sunt impartite in doua directii si anume una legata strict de accesul preferential al marfurilor si serviciilor pe cele doua piete, iar cealalta concetrata pe promovare si protejare reciproca a investitiilor. Ceea ce este de notat este faptul ca India a insistat pentru reluarea discutiilor si negocierilor cu Canada, lucru care nu s-a intamplat in cazul Acordului cu Uniunea Europeana. Se pare ca India este interesata in atragerea de investitii Canadiene in sectorul energiei, aparare si transporturi de aceea ar dori o finalizare a negocierilor. Echipa canadiana va dori sa certifice daca autoritatile indiene sunt dispuse intradevar pentru finalizarea cat mai repede a acestui acord. Detalii privind noua runda de negocieri nu au aparut inca.

 

India-Chile

Cabinetul unional de ministri a aprobat extinderea Acordului Preferential de Comert intre India si Chile. Pe baza acestui acord extins, Chile a oferit concesii pentru India la 1798 linii tarifare cu margini preferentiale in intervalul 30% - 100% iar India a oferit concesii pentru Chile la 1031 linii tarifare (la 8 digiti) cu margini preferentiale in intervalul 10% - 100%. In aceste conditii 86% din exporturile indiene catre Chile sunt acoperite de concesii, ceea ce va rezulta cel mai probabil in dublarea exporturilor indiene, in urmatorii 5 ani. Initial Acordul Preferential de Comert intre India si Chile a fost semnat in martie 2006 si a intrat in vigoare in august 2007.

 

Evolutii sectoriale

Aerospatiale

Organizatia Indiana de Cercetari Spatiale (ISRO) a indeplinit cu success, in data de 28 aprilie a.c., misiunea de lansare a celui de-al 7-lea statelit si ultimul, care completeaza sistemul Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS). Aceasta va da posibilitatea ultilizarii de catre India, in scop civil si militar, a propriului sistem de sateliti in cadrul “Global Positioning System – GPS”.  fara a mai fi dependenta de alte sisteme internationale sau de alti furnizori. Cu aceasta reusita, India se situeaza in cercul restrans de 5 tari (SUA, Rusia, China si UE) care detin propriul sistem de sateliti si sisteme de navigatie. IRNSS va deveni operational intr-o luna de zile, si va oferi servicii precum : navigatie terestra si maritima, management al dezastrelor, urmarirea vehiculelor, ajutor in cazul cataratorilor montani, navigatie vizuala pentru soferi, atat pe teritoriul Indiei cat si pe o suprafata de 1500 km in jurul tarii, acoperind zona SAARC. IRNSS va avea disponibile doua tipuri de servicii si anume Standard Positioning Services (SPS) pentru toti utilizatorii, cat si Restricted Services (RS) numai pentru utilizatorii autorizati. Primul ministru indian a denumit acest sistem indian « NAVIC » de la « Navigation with Indian Constellation ». Printre alte aplicatii, autoritatile indiene au declarat ca sistemul va fi utilizat si de catre pescarii indieni care vor putea sa cunoasca cand se apropie de linia care delimiteaza apele teritoriale de cele apele internationale, precum si locatia bancurilor de pesti. Unicitatea acestui sistem indian este ca opereaza prin intermediul a numai 7 sateliti, in timp ce celalalte tari au sisteme compuse din 28 pana la 35 sateliti.

 (Redactat Ionut Viziru, Secretar economic I)

Data publicării: 03/05/2016
BPCE New DelhiBookmark and Share