Ştiri   India - Buletin Economic perioada 21-26 dec 2015

Buletinul Economic privind evolutiile economice pe piata indiana in perioada 21-26 dec 2015

Buletin Economic – India,

21 – 26 decembrie 2015

 

ECONOMIE: premise pentru dezvoltarea bilaterala

Economia indiana va inregistra o crestere de 7%-7,5% in anul 2016

Surse din cadrul Bancii Mondiale au afirmat ca estimarea de crestere economica pentru India este in continuare ridicata, fiind prognozata o evolutie in anul 2016, care se va incadra in intervalul 7% - 7,5%. Aceasta afirmatie a fost facuta in marja lansarii primului Raport al Bancii Mondiale pe anul 2016, care va avea loc cel mai probabil pe 8 ianuarie. Cu toate ca cifrele ar fi un pic mai mici, fata de estimarile facute in a doua jumatate a anului 2015, India va fi in continuare leader in topul economiilor tarilor cu economie emergenta. In luna octombrie 2015, estimarile Bancii Mondiale pentru India erau de 7,5% pentru anul financiar 2015/16, 7,8% pentru 2016/17 si 7,9% pentru 2017/18.  In ceea ce priveste exporturile indiene recomandarile Bancii Mondiale sunt ca India sa se concentreze mai mult pe produsele manufacturate, in detrimentul materiilor prime, avand in vedere ca in tara vecina, China, salariile medii au inceput sa creasca si pe termen mediu, situatia exporturilor indiene ar putea castiga competitia cu cele chineze.  Aceleasi estimari de crestere a economiei Indiei de peste 7% pentru urmatorii ani, au fost facute de majoritatea institutiilor internationale financiare, ceea ce denota faptul ca reformele promise de guvernul indian sunt apreciate si vor  situa India pe o panta ascedenta de crestere economica durabila. Incepand cu 2015 India va depasi China, in termeni de crestere economica. Aceasta situatie s-ar putea reflecta si in dezvoltarea relatiei economice bilaterale romano-indiene, in contextul in care mediul de afaceri roman ar profita de conjunctura economica prezenta si ar fi mai agresiva si mai increzatoare in piata indiana.

 

 

Comertul exterior al Indiei si cel bilateral cu Romania

India si-a propus pentru anul 2015/16 o tinta a exporturilor de 325 miliarde USD pe care insa, cel mai probabil nu va fi in masura sa o atinga. Exporturile indiene au inregistrat in continuare un regres, fiind al doilea an consecutiv de scadere, datorita conjuncturii economice globale si a scaderii preturilor la materiile prime. Conform ultimelor estimari ale Ministerului indian al Comertului, valoarea exporturilor pe anul in curs ar putea sa atinga cel mult 300 mild USD. La o analiza mai atenta, se observa ca nu numai exporturile de materii prime si petroliere au scazut, dar si produsele din sectoarele industriale si agricole,au inregistrat contractii, fiind in scadere cu 9,5% in perioada aprilie – noiembrie 2015, fata de aceeasi perioada a anulu precedent.  Exporturile per total au cunoscut un regres de 18,46% in perioada aprilie – noiembrie 2015, fata de perioada similara a anului trecut.

Aceeasi situatie se inregistreaza si la importuri, acestea au inregistrat scaderi de 17,21% in perioada aprilie-noiembrie 2015 Factura Importurilor petroliere are o contributie majora la totalul importurilor, indiene, acestea reprezentand aprox 34%.. 

Fata de aceste valori negative ale comertului exterior al Indiei, schimburile comerciale cu Romania inregistreaza insa progrese. Astfel, pe primele 10 luni ale anului 2015,, exporturile romanesti au inregistrat valoarea de 212 mil USD, adica o crestere de 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, balanta comerciala s-a imbunatatit, considerabil, aceasta fiind mult mai echilibrata, avand o valoare -11,6 mil USD in 2015, fata de - 53 mil USD in 2014. Principalele produse care au compus exporturile romanesti au fost : masini unelte, aparate electrice, componente auto, produse chimice, produse minerale materiale plastice, instrumente optice, metale si articole din metal etc.

 

Politici economice

Programul « Digital India » – de interes pentru mediul de afaceri roman

Recent autoritatile indiene au anuntat ca extind programul « Digital India » prin noi initiative si obiective, pentru a face cat mai facil accesul la « revolutia digitala » de catre marea masa a populatiei indiene.  Au fost lansate 22 de initiative in cadrul programului « Digital India » care includ proiecte precum : dezvoltare infrastructura digitala, crestere viteza internet, accesare numar marit de benzi, facilitare de servici guvernamentale electronice, plati electronice, servicii de retail on-line etc.

Programul « Digital India », alaturi de « Make in India », « Clean India », « Skill India »  fac parte din planurile guvernului pe termen mediu si lung pentru a transforma India intr-o economie dezvoltata, stabila si durabila. « Digital India » isi propune sa furnizeze servici guvernamentale on-line, sa dezvolte reteau de internet in zonele urbane si rurale, sa dezvolte comunicatiile si sa incurajeze productia de articole electronice si electrice. Noile initiative inculd plati electronice pentru servicii guvernamentale, un sistem de informare geografica, servicii private de « cloud »,, realizarea de laboratoare on-line pentru experimente virtuale,, 10 proiecte de « chip-to-system design » si dezvoltarea de sisteme de operare care sa faciliteze tehnologia « text-to-speech » pentru noua limbi regionale.  Guvernul a anuntat de asemenea infiintarea unui nou centru de date pentru « National Informatic Centre » in Odisha care va beneficia de fonduri guvernamentale de 1890 mil rupee si 8 parcuri industriale noi pentru dezvoltarea de tehnologii de software cu investitii de 780mil rupee. Noile centre vor creste numarul parcurilor IT in India la 62.  Ministerul comunicatiilor a anuntat ca guvernul indian are in plan sub egida « Digital India » si un concept de « Digital Villages » adica zone rurale care vor beneficia de facilitati electronice precum zone de « Wi-Fi », « telemedicina »,  « cursuri de formare virtuale » precum si « energie solara ». De asemenea, se doreste implementarea de sucursale ale Postei Indiene  in zone rurale, unde va fi accesibil « internet banking » si « plati on-line ».

Aceste proiecte pot fi avute in vedere de firmele romanesti din domeniul IT& C prin incheierea unor parteneriate cu firme locale private sau de stat, pentru furnizarea de expertiza, servicii si echipamente, in cadrul programului « Digital India ».

 

Investitii Straine Directe in India, permise prin aprobare automata.

Guvernul indian are in intentie permiterea de Investitii Straine Directe in India pe baza de aprobare automata, in peste 98% din sectoare, avand drept scop reducerea birocratiei si a timpilor de asteptare. Aceasta initiativa este de asteptat sa dea un imbold pozitiv pentru atragerea de noi investitii straine in tara, in sectoare care nu erau foarte atragatoare pentru investitorii straini, precum IT, autovehicule, energie regenerabila, petrol si gaze etc. Se doreste in paralel si simplificarea procedurilor de desfasurare a afacerilor (“easy of doing business »)  in scopul transformarii Indiei intr-o destinatie atractiva pentru investitii si afaceri. Conform politicii actuale, investitorii straini pot efectua investitii in India fie prin aprobare automata, in cazul sectoarelor unde nu exista restrictii sau valorile investitiilor sunt mici, fie prin aprobarea expresa a Ministerului de Finante si a Departamentului pentru Promovarea Politicilor Industriale. De asemenea pentru anumite sectoare exista o limita a investitiilor de pana la 49% cum ar fi in aparare, asigurari, industrie farmaceutica, etc, ceea ce face ca firmele straine sa fie reticente in angajarea de afaceri, in aceste sectoare.

Aceasta preconizata liberalizare a investitiilor in India si dorinta guvernului de a implementa masuri si reforme care sa faciliteze si incurajeze afacerile, ar putea fi de interes pentru firmele romanesti care isi propun sa aiba o expansiune in exterior si care proiecteaza o strategie de dezvoltare a afacerii pe termen mediu si lung.

 

Evolutii sectoriale

Aviaţie

India va deveni a treia piata ca marime in domeniul aviatiei pana in 2026 conform prognozei Asociatiei Internationale a Transportatorilor Internationali (IATA). Conform unui raport al acestei Asociatii traficul aerian de pasageri in India este estimat sa creasca  la 378 mil pasageri pana in 2034, fata de 103 mil pasageri in prezent.. India va fi a treia piata in termeni de crestere anuala a numarului de pasageri dupa, China si America.  Avand in vedere aceasta perspectiva, TAROM ar putea sa priveasca cu mai multa atentie piata indiana si sa ia in calcul recomandarile pentru reluarea zborurilor directe in India.

Data publicării: 31/12/2015
BPCE New Delhi

Taguri: India, stiri economice.Bookmark and Share