Ştiri   India, Buletin Economic perioada 15-20 feb 2016

Actualitate economica din India, in perioada 15 - 20 feb 2016

Buletin Economic – India,

15 - 20 februarie 2016

 

 

ECONOMIE: premise pentru dezvoltarea bilaterala

Cresteri ale inflatiei in luna ianuarie 2016

Indicele preturilor de consum (Consumer Price Index - CPI) a inregistrat cresteri destul de neasteptate in luna ianuarie 2016, cu toate ca previziunile Bancii Centrale a Indiei erau de descrestere. Conform ultimelor date statistice ale Ministerului indian de Finante, inflatia CPI s-a majorat la 5,7% (an/an) în luna ianuarie 2016, fata de 5,6% în luna decembrie 2015, condusa in mare parte de majorarea preturilor la alimente. Inflatia preturilor la alimente a crescut la 6,8% (an/an) în ianuarie 2016, fata de 6,4% în luna decembrie 2015, fiind cea mai mare crestere din ultimele 11 luni. Dintre alimente, cea mai abrupta crestere a preturilor a fost inregistrata de legume, cu 6.4% in ianuarie, fata de 4,4% in luna decembrie 2015, precum si de cresterea secventială a preturilor la unele produse ​​animale (ouă, carne, peste, lapte). In acelasi timp, inflatia pentru produsele de baza (exceptand alimente, benzina si motorina) s-a moderat la 5,2% (an/an) în luna ianuarie, de la 5,4% în luna decembrie. Indicele preturilor cu amanuntul (Wholesale Price Index) s-a contrtactat la -0.9% an/an în luna ianuarie, de la -0.7% în luna decembrie. Inflatia WPI pentru preturile la alimente ( sector primar + sector de productie) s-a moderat la 5,0% (an/an) în luna ianuarie, de la 6,2% an/an în luna decembrie. Secvential, a existat o scădere sezonieră a preturilor unor fructe, uleiuri alimentare si anumite legume. Intre timp, presiunea asupra preturilor, ramane moderata la produse de provenienta animala, cum ar fi ouă, carne si peste (0,2% in ianuarie, fata de 3,3% în decembrie), ceea ce sugerează ca majorarea indicelui preturilor de consum (CPI)  la aceste alimente ar putea fi tranzitorie.

 

Productia industriala in scadere:

Indicele care inregistreaza cresterea productiei industriale s-a contractat la 1,3%  continuand scaderea de 3,4% din luna decembrie. Analistii economici preconizau o contractie a productiei industriale, ca urmare a efectelor inundatiilor din luna noimebrie, din zona Tamil Nadu care a afecat regiunea industriala a orasului Chennai. Totusi contractia atat pentru bunurile de consum cu durata mica de utilizare cat si pentru bunurile de capital, a fost mai mult decat cea preconizata. Inregistrarile din sectorul industrial de la sfarsitul anului 2015 denota o incetinire a economiei indiene  in care sunt incluse si performantele mai slabe ale investitiilor directe.

 

Exporturile indiene raman in continuare la cote scazute

Exporturile indiene continua scaderea, inregistrand valori sub asteptari. In luna ianuarie 2016 exporturile au scăzut cu 13,6% (an/an) dupa ce in decembrie 2015 inregistrasera scaderi de 14,7%. In acelasi timp contractia la import s-a adâncit la -11% (an/an) de la -3.9% în decembrie, datorita in primul rand preturilor la petrol si aur, care continua sa fie scazute pe piata mondiala. Ca urmare, deficitul comercial s-a redus la 7,6 mild USD în luna ianuarie, de la 11.7 mild USD în decembrie. Surpriza negativa a exporturilor a provenit in principal din exportul de produse non-petroliere. În timp ce contractia exporturilor la produsele din petrol s-a redus la 35,2%  fata de 47.7% în decembrie, exporturile de produse non-petroliere a scăzut cu 10,5% (an/an), mai rau decât scăderea de 7,9% din luna decembrie. Exporturile în mai multe sectoare cheie precum produse industriale, textile si pielarie, au continuat să se contracte în luna ianuarie. Numai exportul de produse farmaceutice a crescut la 12,9% (an/an). Autoritatile indiene explica contractiile la export si import prin prisma scaderii preturilor pietelor internationale la materiile prime, in special petrol si aur, dar daca se ia in considerare faptul ca exporturile la produse non-petroliere au scazut, rezulta de fapt ca cererea globala a jucat un rol negativ in rezultatele comertului indian, fiind in continua scadere

 

"Make in India Week"

In aceasta saptamana s-a desfasurat la Mumbai, evenimentul « Make in India Week » initativa a primului ministru indian Narendra Modi, care promoveaza India ca destinatie pentru investitiile straine directe, in incercarea de a transforma tara intr-un centru de productie mondiala. Infiintarea de unitati productie are de fapt in perspectiva crearea de noi locuri de munca, India avand nevoie lunar de sute de mii de noi locuri de munca.  Evenimentul « Make in India Week » organizat in Mumbai s-a concentrat in special pe statul Maharashtra, care este unul din cele mai bogate state din India, cu o contributie de 25% la productia industriala a tarii si peste 23,2% participarea la PIB-ul tarii. In general, evenimentul a fost considerat un succes datorita promisiunilor de investitii facute de firmele internationale si de delegatiile oficiale straine, care conform autoritatilor indiene, au cumulat o valoare de 222 miliarde USD. Printre investitiile semnalate în ultima saptamana se numara si angajamentul celor de la Oracle Corp care au promis 400 milioane USD pentru a configura un numar de nouă centre de incubare de afaceri. Un eveniment similar a avut loc anul trecut in orasul Ahmedabad in care regiunea promovata a fost statul Gujarat, ocazie cu care  s-au vehiculat investitii straine in India de ordinal a 275 mild USD, dar care s-a soldat cu investitii concrete de pana la 1 mild USD. Ramane de vazut daca evenimentul din Mumbai va reusi sa translateze intentiile si declaratiile de investitii ale firmelor straine, in proiecte concrete si reale. La eveniment au participat cateva delegatii oficiale straine, dintre care se evidentiaza cea suedeza condusa la nivel de prim-ministru si cea finlandeza condusa de asemenea la nivel de prim-ministru. Din partea Romaniei isi anuntasera participarea trei firme private dar, in final, acestea au anulat deplasarea.

 

Politica comerciala

Acordurile de liber schimb sub analiza autoritatilor

Ministerul de Finante a infiintat un consiliu independent de lucru, pentru a examina impactul pe care Acordurile de Liber Schimb incheiate de India cu diverse tari sau regiuni, il are asupra evolutiei relatiei bilaterale. Acest consiliu condus de economistul sef Arvind Subramanian va pregati un material care va fi inaintat ministrului de finante si in care se vor face recomandari privind oportunitatea incheierii de Acorduri de Liber Schimb, in perioada viitoare. Aceasta decizie cu privire la analiza impactului Acordurilor de Liber Schimb are la baza sentimentul autoritatilor ca aceste Acorduri au adus un plus de valoare partenerilor cu care s-au incheiat aceste acorduri si mai putin Indiei. India are incheiate Acorduri de Liber Schimb cu parteneri bilaterali precum Japonia, Coreea de Sud, Nepal, Bhutan, Sri Lanka precum si parteneri regionali SAFTA, ASEAN, APTA, MERCOSUR etc. Exista de asemenea Acorduri aflate in negociere printre care se numara si cel cu Uniunea Europeana, si in care sunt incerte prerspectivele care privesc finalizarea negocierilor.  In data de 22 februarie 2016 este programata o intalnire a sefilor negociatori ai Acordului India – UE, in care se vor lua in discutie continuarea negocierilor pentru finalizarea acestui Acord cat si in cazul unei abordari pozitive, un calendar al acestora. Din partea indiana, seful negociator este ministrul adjunct pentru comert (commerce secretary) dna Rita Teaotia, care inainte de a se deplasa la Bruxelles, unde va avea loc intalnirea, a afirmat ca s-a consultat cu industria auto locala, pentru a cunoaste parerile cu privire la reducerea taxelor pentru automobile si componente auto. Mesajul industriei auto locale a fost acela de a nu ceda la propunerile de reducere a taxelor vamale pentru autovehicule si componente, care ar conduce la distrugerea industriei locale. Sectorul auto ocupa un loc important in negocierea acestui document, fiind unul din punctele unde cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un compromis. Finalizarea Acordului ar avea un impact pozitiv pentru Romania, datorita structurii exporturilor romanesti catre India, care constau in principal din produse industriale cu valoare adaugata mare, din care componente auto si CKD-uri ocupa un loc important.

 

Evolutii sectoriale

Textile

Se prefigureaza finalizarea si publicarea unei noi politici in domeniul industriei textile care va avea ca obiect asigurarea dezvoltarii si consolidarii sectorului pentru urmatorii ani. Ministrul indian pentru industria textila a afirmat ca sunt in curs de desfasurare consultari, cu toate partile interesate din domeniul textil si cel mai probabil noul text va fi publicat pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. Documentul prevede majorarea consistenta a exporturilor de textile si imbracaminte care sunt prognozate sa atinga 300 mild USD pana in anul 2024/25, comparativ cu doar 41 mild USD inregistrate in anul fiscal curent. Se vor avea in vedere masuri pentru incurajarea exporturilor de produse finite si mai putin exporturi de materii prime. De asemenea, sunt prognozate cresteri ale vanzarilor de textile pe piata interna  pana la 350 mild USD pentru anul 2024/25, fata de aprox 100 mild USD in prezent. Industria textila din Romania se aprovizioneaza intr-o buna masura cu materii prime care provin din India, importurile din aceasta tara ridicandu-se la 22 mil USD (2015). Aceste materii sunt apoi prelucrate in Romania si exportate sau vandute pe piata locala, sub forma de produse finite cu indice de prelucrare mare. In cazul in care materiile prime vor fi mai greu accesibile in India, operatorii economici romani din domeniu vor trebui sa se re-orienteze catre alte piete precum Bangladesh, Sri Lanka sau China.

 

Relatii Internationale

OMC

La aproape doi ani după încheierea acordului de la Bali, Guvernul indian a aprobat în această săptămână Acordul OMC cu privire la Facilitarea Comertului (Trade Facilitation Agreement - TFA), care urmăreste să faciliteze procedurile vamale in vederea stimularii comertului. Pentru a implementa Acordul, două treimi din totalul membrilor OMC, adica 107 țări, trebuie să-l aprobe. Prevederile din cadrul TFA sunt clasificate în trei clase. Categoria A – se refera la reglementarile pe care o tara le are deja în vigoare. categoria B – se refera la dispozitii care trebuie puse în aplicare, după o perioadă de tranzitie. categoria C – se refera la reglementari care necesită asistentă din partea unor terte tari, pentru a deveni aplicabile. Conform ministrului comertului Nirmala Sitharaman cele mai multe dintre angajamentele Indiei se află în categoria B, cateva in categoria A si nici unul în categoria C. Autoritatile indiene declara ca multe din prevederile incluse in TFA au fost sugerate de catre India si anume cooperarea vamală in vederea combaterii spălării de bani, returnarea bunurilor respinse la vama, informarea comerciantilor atunci când bunurile lor sunt retinute etc. Pentru indeplinirea angajamantelor in urma aprobarii de catre Cabinet a Acordului, vor trebui schimbate o multime de prevederi in cadrul Legii vamale indiene, astfel incat introducerea, transferul, tranzitul si eliberarea din vama a bunurilor sa fie cat mai facile.

 (Redactat Ionut Viziru, Secretar economic I)

Data publicării: 24/02/2016
BPCE New Delhi

Taguri: India, informatii economice.Bookmark and Share