Ştiri   Egipt - Efectuarea controlului de calitate la graul exportat in Egipt

Efectuarea controlului de calitate la grâul exportat în Egipt

Ministerul agriculturii din Egipt a declarat prin purtătorul său de cuvânt că grupul SGS din Elveţia, lider mondial în domeniul inspecţiei, testării şi certificării, va efectua controlul si va certifica din punct de vedere al calităţii, grâul care urmează să fie export de firmele internaţionale în Egipt.

Acesta decizie ar urma să fie luată după ce, la sfârşitul lunii august şi în prima parte a lunii septembrie a.c., Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a respins în mod oficial mai mult transporturi de grâu din Rusia, Ucraina şi România, din cauza identificării unor urme de ergot (ciuperca  cornul secarei). Respingerea încărcăturilor de grâu a fost urmată de decizia Ministerului Agriculturii de a interzice importuril care conţin orice urmă de ergot (toleranţa zero). 

Politica de toleranČ›ă zero a dus la întârzierea livrării către Egipt a unei cantităţi de 540.000 de tone de grâu, în condiţiile în care traderii internaţionali au boicotat ultimile licitaţii organizate de GASC - General Authority for Supply Commodities, iar Rusia ar fi urmat să interzică importul de produse agricole din Egipt, începând cu 20 septembrie 2016.

Ca urmare a tensiunilor create în procesul de import al grâului, la 22 septembrie a.c., conform declaraţiilor Ministerului Agriculturii, s-a renunţă la nivelul de toleranţă zero a conţinutului de ergot al grâului importat, acceptându-se un nivel de maxim 0,05 la sută.

În prezent, se poartă discuţii cu grupul SGS în vederea convenirii condiţiilor în care se va examina şi testa grâul destinat exportului în Egipt, pentru a se asigura calitatea acestuia în conformitate cu standardele egiptene. SGS va înlocui autoritatil egiptene de carantină care efectuau inspecţia grâului în porturile de încărcare.

Inspecţia şi certificarea încărcăturilor de grâu ar urma să se efectueze de SGS, în continuare, în ţara de origine, iar la sosirea în portul de descărcare, autorităţile egiptene de carantină vor efectua un nou control al calităţii.

Conform declaraţiilor Ministerului Agriculturii, încă nu este clar cine va suporta costul serviciilor de inspecţie şi certificare efectuate de SGS Group.

 

Data publicării: 29/09/2016
BPCE Cairo

Taguri: Egipt - stiri.Bookmark and Share