Ştiri   Decretul Federal privind introducerea TVA in Emiratele Arabe Unite

Seicul Khalifa Bin Zaied Al Nahyan, presedintele Emiratelor Arabe Unite, a emis la data de 28 august 2017, „Decretul Federal 8/2017” privind taxa pe valoare adougata, considerat un pas preliminar de implementare a TVA in Emiratele Arabe Unite, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Buletin Economic

 

Referitor: Decretul Federal 08/2017 privind taxa pe valoare adougata TVA in Emiratele Arabe Unite

 

Seicul Khalifa Bin Zaied Al Nahyan, presedintele  Emiratelor Arabe Unite, a emis la data de 28 august 2017, „Decretul Federal 8/2017” privind taxa pe valoare adougata, considerat un pas preliminar de implementare a TVA in Emiratele Arabe Unite, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Nota: TVA va fi introdus de toate tarile membre ale CCG, strans legate prin "Acordul economic intre statele CCG" și "Uniunea vamal comuna a tarilor membre CCG". Primele care au anuntat introducerea TVA, incepand cu 1 ianuarie 2018, sunt Emiratele Arabe Unite si Regatul Arabiei Saudite.
Decretul federal 8/2017, prevede ca toate livrarile de bunuri si servicii sunt supuse la plata TVA-ului la o rata standard de 5%, cu exceptia unor livrari specifice supuse cotei zero si a celor scutite in conformitate cu prevederile decretului. Conform Decretului, o livrare de bunuri include transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, sau de folosinta ca proprietar de la o persoana la alta, un contract intre doua parti, care declanseaza un transfer de bunuri ulterior timp. O prestare de servicii este definita ca orice furnizare care nu este considerata o livrare de bunuri.

Inregistrarea Fiscala

-inregistrare  obligatorie pentru firmele cu cifra de afaceri de peste 375.000 AED/an
-inregistrare voluntara pentru firmele cu cifra de afaceri de peste 187.000 AED/an

-orice persoana (juridica) rezidenta in EAU, trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA conform Decretului 8/2017, daca la sfarsitul oricarei luni, livrarile sale de bunuri sau servicii impozabile pentru ultimele 12 luni depasesc pragul obligatoriu de inregistrare sau se asteapta sa depaseasca pragul obligatoriu de inregistrare in urmatoarele 30 de zile.

- decretul prevede ca doua sau mai multe persoane care desfasoara afaceri, pot solicita inregistrarea fiscala ca si grup fiscal daca sunt indeplinite urmatoare conditii:  fiecare persoana are un sediu sau o unitate fixa in EAU, persoanele sunt sunt parti afiliate, una sau mai multe persoane din grup desfasoara activitati de business intr-un parteneriat prin care controleza celelalte persoane afiliate.
            Limita de integistrare pentru TVA
- pentru a determina dacă o persoana a depasit pragul obligatoriu pentru inregistrare sau pragul de inregistrare voluntara, se calculează suma totala a urmatoarelor: valoarea bunurilor impozabile furnizare de o persoana; valoarea bunurilor si serviciilor taxabile achizitionate de catre o persoana; valoarea bunurilor si serviciilor furnizate impozabile realizate de intreaga activitate sau de o parte a activitatii dobandite, daca persoana achizitioneaza intreaga activitate sau doar o parte din aceasta; valoarea livrarilor impozabile efectuate de partile afiliate.
- o peroana taxabila poate solicita Autoritatii Federale Fiscale, scutirea paltii de TVA (incetarea taxarii) daca nu mai furnizeaza bunuri si servicii taxabile; sau daca valoarea bunurilor furnizate impozabile efectuate pe o perioada de 12 luni consecutive este mai mica decat pragul de inregistrare voluntara (187.000 AED). Se poate solicta scutirea de la plata TVA-ului daca valoarea livrarilor impozabile in ultimele 12 luni a fost mai mica decat pragul obligatoriu de inregistrare (375.000AED).
            Scutiri de la plata TVA si de TVA 0%:
- pentru bunurile si serviciile exportate in afara unui stat membru al Consiliului de Cooperare Al Golfului;
- la transportul international de pasageri sau marfuri, inclusiv in cazul unui un transfer care incepe sau se incheie in EAU sau care trece pe teritoriul sau. Transferul aerian de pasageri in EAU, are rate zero de taxare daca este considerat "transport international" conform articolului 1 din „Conventia Internationala de la Varsovia”.
- TVA de 0% se aplica de asemenea furnizarii de mijloace de transport aerian, maritim si terestru, utilizate pentru transportul de pasageri sau marfuri, precum si pentru mijloacele de transport destinate operarii, repararii sau intretinerii mijloacelor de trannsport anterior mentionate. Se aplica scutiri de TVA pentru: furnizarea de aeronave si nave desemnate pentru operatiuni de  asistenta si de salvare pe calea aerului sau pe mare, furnizarea de bunuri si servicii utilizate  pentru transferul de marfuri si pasageri la bordul mijloacelor de transport terestre, aeriene si maritime si pentru orice instalatii sau accesorii pentru acestea.
- furnizarea si importul de metale pretioase, investitiile in prelucrarea acestora.
- pentru vanzarea de constructii rezidentiale in termen de 3 ani de la finalizare. Pentru prima furnizare de caldiri proictate a fi folosite de organizatii de caritate.
- TVA de 0% pentru importul si exportul de titei si gaze naturale.
- pentru furnizarea de servicii educationale si de bunuri si servicii conexe pentru gradinite, scoli, precum si institutii de invatamant superior detinute sau finantate de guvernul federal sau local, asa cum se specifica in regulamentul executiv.
- pentru furnizarea de servicii medicale si de bunuri si servicii conexe, asa cum se specifica in regulamentul executiv.
- furnizarea anumitor servicii financiare, astfel cum se prevede in regulamentul executiv.
 

Cu stima,

      Titus Tintean

  Secretar economic

       BPCE - Dubai

 

Data publicării: 04/09/2017
BPCE Dubai

Taguri: EAU - Decretul Federal privind TVA.Bookmark and Share