Ştiri   Constituirea unei firme sub auspiciile Centrului Financiar Qatarez

-

Constituirea unei firme sub auspiciile Centrului Financiar Qatarez

 

Centrul Financiar Qatarez (Qatar Financial Centre -“QFC”) a fost creat de guvernul Qatarului, avand sediul in Doha.

QFC a fost inițial destinat pentru a oferi un mediu propice atragerii instituțiilor de servicii financiare internaționale și interne și furnizorii de servicii în sprijinul acestor instituții pentru a încuraja participarea la piața în creștere pentru servicii financiare din Qatar și din alte parti, în regiune.

In prezent QFC este disponibil pentru a accepta cereri de înregistrare afaceri din partea altor tipuri de furnizori de servicii, care nu sunt asociate cu sectorul serviciilor financiare, de exemplu, în domenii precum consultanța în management, recrutare, sport și divertisment, inginerie și servicii creanțe . Totusi, in functie de sector, anumite cerințe de licențiere, care se aplică în Qatar, pot fi necesar în continuare a fi respectate.

QFC își propune să funcționeze la standarde internaționale și oferă o infrastructură juridică și de afaceri pentru cei care desfășoară o activitate în cadrul sau.

QFC este operat de Qatar Financial Centre Authority ("QFCA"), care este responsabila de strategia comercială și de dezvoltare de afaceri a Centrului și-I asigura funcțiile sale administrative. Autoritatea de Reglementare în QFC ("QFCRA") este organismul de reglementare independent care are competența de a autoriza, supraveghea și disciplina firmele și persoane fizice care opereaza in cadrul QFC. Mai există un Birou de Inregistrare a Firmelor “Companies Registration Office – CRO”, care poate înregistra societățile cu răspundere limitată și parteneriatele cu răspundere limitată, în cadrul QFC, și sucursalele societăților străine care operează în cadrul QFC.

 

Modalitati de a se inregistra la QFC

 

O firmă care solicita isi poate stabili prezenta in QFC pentru a putea desfasura asa-numitele “activitati permise”.

Activitățile permise sunt împărțite în activități nereglementate și activitati reglementate (în esență, servicii financiare de tip activități). Procesul de reglementare diferă în funcție de scopul activităților pe care societatea solicitanta dorește să le întreprindă.

 

Activități nereglementate

 

Activitățile nereglementate sunt acele activități care nu necesită supraveghere extinsa. Ca și alte activități care pot fi specificate de către QFCA din timp în timp, următoarele sunt considerate activități nereglementate:

- Activitatea agenților de brokeraj nave și de transport;

- Activitatea de prestare de servicii de clasificare și gradare a investițiilor și a altor servicii de clasificare;

- Activitățile de afaceri ale administratiei firmelor, ale birourilor de management și operațiunilor de trezorerie și altor funcții conexe pentru toate tipurile de afaceri, precum și administrarea societăților în general;

- Activitatea de prestare de servicii profesionale, inclusiv, dar fără a se limita la servicii de audit, contabilitate, fiscale, de consultanță și  juridice;

- Activități ale holdingurilor, precum și furnizarea, formarea, funcționarea și administrarea de trusturi și aranjamente similare de toate tipurile;

- Activitatea de furnizare, formarea, funcționarea și administrarea companiilor.

 

- În plus, QFC a indicat faptul că următoarele tipuri de activități vor fi, de asemenea, luate în considerare pentru înregistrare în calitate de activități non-reglementate:

 

- Activitati de consultanta pentru Tehnologia Informatiei

- Agentii de publicitate

- Activitati de arhitectura

- Activități de proiectare tehnica pentru procese și producție industriale

- Activități de consultanță științifică și tehnică legate de inginerie

- Activități de consultanță de mediu

- Servicii de reprezentare media

- Activități de traducere și interpretare

- Planificare urbană și activități de arhitectură peisagistică

- acreditare

- Planificare logistică și consultanță

- Management de proiect

- Marketing și Brand Management

- Activități de proiectare specializate

- Servicii de organizare de evenimente

- Planificare imobiliare

- Activități ale agenților de brevete și drepturi de autor; alte activități juridice.

"" În cazul în care o firmă solicitanta dorește să efectueze una sau mai multe activități non-reglementate, acesta trebuie să fie (1) înregistrată la CRO și (2), autorizata de către QFCA.

 

Activități reglementate

 

Activități reglementate sunt acele servicii financiare (cum ar fi bancare, de asigurari sau de valori mobiliare), întreprinderile care au nevoie de un control atent și continu pentru a asigura soliditatea prudențială și desfășurarea corespunzătoare a acestor întreprinderi. Următoarele reprezinta activități reglementate:

- Atragerea depozitelor;

- Acordarea de facilități de credit;

- Furnizarea de servicii de custodie;

- activitati de investiții;

- Gestionare investiții;

- Consiliere privind investițiile;

- Aranjarea de afaceri de investiții;

- Aranjarea asigurarii de facilitati de credit;

- Aranjarea prestarii de servicii de custodie;

- Operarea unui fond de investiții colectiv;

- Realizarea unui contract de asigurare;

- Efectuarea de asigurari.

In cazul în care un solicitant dorește să efectueze una sau mai multe activități reglementate, acesta trebuie să fie (1) înregistrat la CRO; (2) autorizat de către QFCA; și (3), cel mai important, autorizat de QFCRA. O societate solicitanta poate efectua numai anumite activități reglementate în cazul în care a fost acordată o autorizație specifică de catre QFCRA.

 

 

Consilier economic Neagu GHEORGHITA

Data publicării: 13/09/2015
BPCE Doha

Taguri: Qatar - info acces pe piata.Bookmark and Share