Ştiri   Conferinţa ONU Rio+20

Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă, Rio+20, Rio de Janeiro, 13-22 iunie 2012

Conferinta ONU pentru Dezvoltare Durabila, Rio+20, este o noua etapa a procesului complex, initat in anul 1972, la Stockholm, care vizeaza adoptarea de masuri la nivel global in vederea protejarii mediului inconjurator, fiind o continuare a initiativei din anul 1992, intitulata Conferinta ONU asupra Mediului Inconjurator si Dezvoltarii, realizata la Rio de Janeiro; titlul de Rio+20 a fost adoptat tocmai pentru a oferi o o imagine de continutate si consens pentru demersurile vizand protectia mediului.

 

Obiectivul de baza al Conferintei Rio+20 este reafirmarea angajamentului politic al tarilor participante de a actiona in favoarea dezvoltarii durabile, de a corecta lacunele si blocajele manifestate in implementarea deciziilor deja adoptate la alte reuniuni ONU la nivel inalt si de a promova teme noi de dezbatere.

In acest context, Conferinta ONU de la Rio de Janeiro va fi axata pe dezbaterea a doua teme prioritare:

-       Economia verde in contextul dezvoltarii durabile si al combaterii saraciei;

-       Crearea unei structuri institutionale pentru promovarea dezvoltarii durabile.

 

Spre deosebire de Rio 1992, Rio+20 nu este o conferinta axata prioritar pe mediu, ci pe dezvoltare durabila, concept mult mai amplu care include si protectia mediului inconjurator. Brazilia si tarile emergente au insistat pe acest aspect, mediul fiind o componenta a dezvoltarii durabile, alaturi de cresterea economica si progresul social, ceea ce impune o abordare integratoare si interdependenta a celor trei domenii.

In pofida numeroaselor reuniuni internationale si a negocierilor intense care au avut loc, continua sa se manifeste divergente intre tarile dezvoltate, care prefera o tratare prioritara a aspectelor legate de protectia mediului si modificarile climatice, si tarile emergente care nu accepta abordarea separata a dezvoltarii economice de cea a protectiei mediului.

Ca urmare, se asteapta ca documentul final al Conferintei Rio+20 sa reflecte aceste divergente si sa nu impuna angajamente concrete, ferme, de reducere a emisiilor sau de protectie a mediului (asa cum cere Uniunea Europeana), urmand sa mentioneze doar prioritatile de actiune ale comunitatii internationale in vederea asigurarii unei dezvotari durabile, cu protectia mediului si eliminarea decalajelor si a saraciei. In actul final care va fi semnat de participanti se vor stabili principalele prioritati de actiune, se vor defini clar conceptele legate de dezvoltarea durabila si se va fixa ca orizont de timp anul 2015, pentru stabilirea unor obiective obligatorii si angajante in ceea ce priveste protectia mediului, in corelatie cu cresterea economica, reducerea saraciei si progresul social.

 

Conferinta ONU de la Rio de Janeiro, va fi organizata pe mai multe paliere, cu o puternica prezenta din partea societatii civile si a mediilor de afaceri. Se asteapta participarea a 193 de tari, dintre care 115 la nivel de sef de stat sau de guvern.

 

La nivel oficial Conferinta se structureaza pe trei module.

Primul va avea loc in perioada 13-15 iunie si va insemna reuniunea Comitetului pregatitor, la care se vor realiza ultimele negocieri in vederea definitivarii formei finale a documentelor ce urmeaza a fi adoptate.

Intre 16 si 19 iunie se va desfasura cea de-a doua etapa, constand din actiuni realizate de reprezentanti ai societatii civile, care sub titulatura de „Dilaoguri despre Sustenabilitate”, vor organiza dezbateri, seminarii, expuneri pe opt teme de interes major: crestere economica cu combaterea saraciei, transferul de tehnologie si informatii, securitate energetica, securitate alimentara, consum, agricultura, noi surse de energie, protectia oceanelor si a apelor, in general.

Ultimul modul va fi constituit de reuniunea sefilor de stat si de guvern, 20-22 iunie, la care se vor analiza documentele pregatite pentru a fi semnate, se vor reformula in conformitate cu unele solicitari rezultate din dezbaterile organizate de societatea civila si se va trece la semnarea declaratiei finale a Conferintei.

 

Este de mentionat ca Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala - ONUDI va realiza mai multe evenimente pe parcursul Conferintei Rio+20.

In contextul Conferintei Rio+20 este de semnalat si pozitia adoptata de organisme specializate ale ONU, precum ONUDI, care a contribuit la elaborarea documentelor finale prin promovarea de concepte si principii proprii - precum Initiativa Industriei Verzi, ca o componenta de baza a dezvoltarii durabile si a reducerii saraciei.

ONUDI se angajeaza sa participe direct la implementarea deciziilor adoptate de catre Rio+20, cu scopul de a facilita evolutia spre economia verde, prin intermediul promovarii industriei verzi si a constructiilor verzi, in principal in tarile in curs de dezvoltare si in cele in tranzitie.

In vederea pregatirii Conferintei ONU de la Rio de Janeiro, ONUDI a organizat mai multe forumuri, seminarii si dezbateri avand ca tema concepte bazice ale dezvoltarii durabile, vizand indeosebi implicarea guvernelor, a societatii civile si a mediilor de afaceri in promovarea si sustinerea  „industrializarii verzi” si a „energiei verzi”, ca domenii strategice care sa permita trecerea la „economia verde”, in conditiile dezvoltarii durabile si reducerii saraciei.

In cadrul Conferintei ONU, Rio+20, ONUDI va organiza doua evenimente: la 17 iunie dezbaterea cu tema: Dezvoltarea sustenibila: Avem nevoie de o politica industriala verde? si la 21 iunie, seminarul Energia pentru Toti.

La dezbaterea cu tema: Dezvoltarea sustenabila: Avem nevoie de o politica industriala verde? se va pune accent pe necesitatea ca in contextul modificarilor climatice orice politica de dezvoltare industriala sa aiba in vedere si criterii de protectie a mediului, prin promovarea de principii, reglementari, facilitati si stimulente care sa favorizeze o crestere industriala si economica fara afectarea mediului inconjurator.

 

Analizand modul in care s-au desfasurat negocierile pregatitoare si pozitia principalilor actori prezenti la Conferinta ONU Rio+20 se poate anticipa ca principalele realizari ale acesteia vor fi confirmarea unei abordari complexe a politicilor de protectie a mediului, in cadrul unei strategii integrate care sa aiba in vedere si cresterea economica si progresul social, fara adoptarea de angajamente concrete pe termen scurt si mediu.

Un alt rezultat al Rio+20 va fi lansarea dezbaterii cu privire la crearea unei agentii specializate a ONU care sa gestioneze initiativele legate de promovarea dezvoltarii durabile. Se asteapta ca, intr-o prima faza, actualul Program ONU pentru Mediu Inconjurator sa se transforme intr-un forum permanent de dezbatere a principiilor dezvoltarii durabile, pentru ca in cea de-a doua etapa, dupa 2015, Forumul sa devina Agentia specializata a ONU pentru Dezvoltare Durabila.

Data publicării: 08/06/2012
BPCE Sao Paulo

Taguri: Brazilia, ştiri, macroeconomie.Bookmark and Share