Ştiri   Buletin economic - Irlanda

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 25 - 29 ianuarie 2016

1. Irlanda speră să se mențină în topul țărilor UE cu cea mai mare creștere economică

Conform celor mai recente date publicate de Ministerul de Finanțe irlandez, este de așteptat ca, cel puțin pe termen scurt, tendința de creștere puternică a economiei să continue și-n acest an, iar Irlanda să se mențină în topul țărilor din UE cu cea mai rapidă expansiune economică. Acest lucru a fost posibil datorită creșterii gradului de ocupare a forței de muncă, a limitării investițiilor și cererii de consum. Oferta abundentă de muncă a facilitat, de asemenea, o creștere fără presiuni inflaționiste (ca la începutul anilor 1990), dar blocajele au devenit problematice într-o serie de domenii, inclusiv construcțiile, care se confruntă cu o pierdere importantă de forță de muncă calificată, în ultimii ani.

Anul electoral 2016 a fost reflectat în bugetul expansionist anunțat în octombrie 2015, ceea ce era de așteptat după anii de austeritate prin care a trecut țara, dar criticat, printre altele, de Comisia Europeană. Totuși, trendul puternic descendent al ratei datoriei în PIB și menținerea randamentelor scăzute la datoria publică irlandeză sunt semne de bun augur ale progreselor realizate.

 

 

2015

Estimat (%)

2016

Prognozat (%)

2017

Prognozat (%)

PNB

5,2

5,3

3,2

PIB

6,7

4,8

3,5

Consumul privat

3,6

3,4

2,0

Cheltuielile publice

1,3

1,0

1,0

Investiții

27,2

19,2

8,9

Exporturi

13,1

7,6

4,9

Importuri

15,7

10,1

5,4

Rata șomajului

9,3

7,9

7,7

Rata inflației

0,1

1,2

1,5

Rata datorie/PIB

97,0

92,8

90,0

                        Sursa: Department of Finance Ireland

 

Zona Dublin City confirmă în plus puterea de dezvoltare a economiei. Astfel, datele statistice emise de Ministerul Finanțelor, arată o scădere a ratei șomajului sub 8%, pentru prima dată din 2008, cu mult sub media națională, care a cunoscut și ea o îmbunătățire, menținându-se totuși peste 9%. În același timp, gradul de ocupare în sfera serviciilor în regiunea adiacentă Dublinului a atins un nivel record.

Problema cea mai acută cu care se confruntă această zonă este cea a locuințelor, în care nu s-a înregistrat nici un semn de relaxare. Chiriile continuă să crească, pe măsură ce numărul locuințelor nou construite în ultima perioadă este în scădere de la 3.200 în 2014, la sub 2.900 în 2015, aceasta constituind o sursă majoră de îngrijorare pentru durabilitatea creșterii în această zonă. Deși în luna decembrie 2015, au fost introduse noi reglementări care caută să atenueze presiunea în sens ascendent asupra chiriilor, eficiența acestora va deveni vizibilă doar după ceva timp. Prețurile caselor au scăzut de fapt, în ultimele luni, în mare parte ca urmare a reglementărilor Băncii Centrale privind creditele ipotecare. Acestea vor fi revizuite la jumătatea anului, ceea ce poate conduce la o abordare a participanților pe piață, în acest timp, de tipul "așteaptă și vezi".

Creșterea puternică a gradului de ocupare și, eventual, lipsa de locuințe din zona Dublinului are puternice influențe asupra sistemul de transport public din oraș care trebuie să preia un număr tot mai mare de navetiști, iar creșterea nivelului de trafic exercită o presiune asupra infrastructurii rutiere. Totodată, continuă presiunea asupra spațiilor destinate birourilor, nivelul chiriilor fiind în creștere, deși rata de neocupare a acestora este în scădere, iar un număr semnificativ de spații noi sunt în curs de amenajare, în special în centrul orașului.

Rata șomajului în Dublin a continuat să se înscrie pe un trend descendent în trim.III 2015, ajungând la un minim al ultimilor 6 ani de 7,8%. Această rată a fost cu 2% mai mică decât cea înregistrată în trimestrul corespunzător din 2014 și semnificativ mai mică decât rata șomajului la nivel național de 9,1% din trim.III 2015. Creșterea puternică a locurilor de muncă, cu 16.000 în trim.III 2015, față de trimestrul anterior și cu aproape 30.000, față de trim.III 2014, a condus la această îmbunătățire.

 

2. Prețurile locuințelor din Irlanda au crescut cu circa 6,6%

Potrivit statisticilor oficiale irlandeze, prețurile locuințelor din afara Dublinului au crescut cu 1,2 %, în luna decembrie 2015.

Conform Indicelui Prețurilor Locuințelor, publicat de Oficiul Central de Statistică irlandez (CSO), prețurile sunt cu 10,2 % mai mari decât cele din decembrie 2014.

Prețurile locuințelor la nivelul întregii țări au crescut cu 6,6% pe parcursul anului trecut, după ce în 2014 ele înregistraseră o creștere de 16,3%.

Pe ansamblu, prețurile locuințelor au crescut cu 0,5% în luna decembrie, comparativ cu o scădere de 0,5% înregistrată în luna noiembrie 2015 și o creștere de 0,4% înregistrată în luna decembrie a anului 2014.

În Dublin, prețurilor locuințelor (case + apartamente) au scăzut cu 0,5% în luna decembrie 2015, fiind totuși cu 2,6% mai mari decât în urmă cu un an. Prețurile caselor au scăzut și ele cu 0,5% , fiind cu 2,1% mai mari comparativ cu aceeași lună din 2014. Prețurile apartamentelor din Dublin, în schimb, au avut o evoluție ascendentă fiind cu 7,8% mai mari decât în luna decembrie 2014.

În general, prețurile caselor din Dublin sunt în prezent cu 34,2% mai mici decât nivelurile maxime atinse la începutul anului 2007, iar apartamentele sunt cu 40,6% mai ieftine decât în ​​februarie 2007. Acest lucru face ca, pe ansamblu, prețurilor locuințelor din Dublin să fie cu 36,1% mai mici decât cele mai înalte niveluri de preț din februarie 2007. Prețurile locuințelor din restul Irlandei, exceptând Dublinul, sunt cu 35,4% mai mici decât nivelul maxim din septembrie 2007.

În general, indicele național este cu 33,5% mai mic decât cel mai ridicat nivel din 2007.

 

3. Vânzările în supermarket-urile irlandeze a crescut cu o rată nemaiîntâlnită din perioada boom-ului economic

Conform unui studiu al companiei Kantar Worldpanel, lider mondial în evaluarea preferințelor consumatorilor și elaborarea unor sondaje bazate pe panele de consum, piața irlandeză de retail a crescut cu 3,5% în trimestrul IV 2015, un procentaj foarte ridicat, nemaiîntâlnit pe piața alimentară globală irlandeză din ianuarie 2009.

Noile cifre arată că doar puțin peste 1% separă cota de piață a celui mai popular retailer de cel de pe poziția a treia.

Lanțul de magazine SuperValu a păstrat poziția de retailer-ul numărul unu din Irlanda, cu o creștere accelerată a vânzărilor de 4,3%, în ultimele 3 luni, ceea ce i-a crescut cota de piață la  25,1%.

Tesco a avut o creștere marginală a vânzărilor care i-a crescut cota de piață la 24,6%.

DUNNES a înregistrat performanțe notabile ale vânzărilor, care au crescut cu 5,6%, determinând mărirea cotei de piață cu 0,5%  la 24%.

Lidl s-a bucurat de cea mai mare creștere de pe piața produselor alimentare, cu vânzări mai mari cu 11,6% față de perioada de dinaintea Crăciunului 2014 și o suplimentare a numărului de cumpărători cu 44.000 de oameni. Cota lui de piață este acum de 8%, în comparație cu 7,9% deținută de Aldi.

Directorul Kantar Worldpanel, David Berry, a descris Crăciunul ca cel mai important moment al anului pentru comercianții cu amănuntul de produse alimentare.

"Ultimele 12 săptămâni au reprezentat, pentru prima dată din martie 2013, perioada în care toate cele cinci mari supermarket-uri din Irlanda și-au crescut vânzările", a spus el. "Cumpărătorii au cheltuit în plus circa 77 milioane Euro pe alimente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, produsele de patiserie, cipsurile și alte gustări fiind cele mai solicitate. "

Domnul Berry a subliniat că nu doar produsele alimentare deosebite, servite pentru petrecerile de Crăciun și de Anul Nou, au impulsionat vânzările ci și cele comune, cum ar fi fructele, legumele și ouăle. "Acesta este un semn clar de creștere a încrederii consumatorilor, cumpărătorii făcându-și mai puține griji pentru ceea ce cheltuiesc", a sugerat el.

 

4. Aeroportul din Dublin a stabilit un nou record de pasageri

Aeroportul din Dublin a avut în 2015 cel mai aglomerat an, stabilind un nou record de pasageri. În cele 12 luni ale anului au utilizat aeroportul Dublin ca loc de îmbarcare sau destinaţie 25 de milioane de călători.

Numărul de pasageri a crescut cu 15%, în 2015, 3,3 milioane de oameni în plus utilizând aeroportul din Dublin. Creșterea a fost determinată de introducerea a 22 rute noi și capacități sporite pentru circa 40 de servicii existente. Traficul de cursă lungă, care cuprinde pasagerii care zboară spre America de Nord, Orientul Mijlociu și Africa, a crescut cu 19%, în timp ce traficul scurt-curier a crescut cu 15%.

Pentru a face față numărului de pasageri în creștere, Autoritatea Aeroportuară Dublin (DAA) este deja în curs de suplimentare a personalului cu aproximativ 350 persoane, în domenii ca: securitate, servicii pentru clienți și gestionarea activelor.

Creșterea numărului de pasageri este de așteptat să continue în 2016, fiind deja anunțate încă 11 noi zboruri programate pentru acest an, inclusiv curse transatlantice directe la Hartford Connecticut, Los Angeles, Newark și Vancouver. Sunt prevăzute, de asemenea, noi zboruri charter de cursă lungă la Cancun, în Mexic, și Montego Bay, în Jamaica.

Ministrul Transporturilor, Turismului și Sportului, Pascal Donohoe TD, a apreciat numărul record de pasageri înregistrat pe aeroportul din Dublin și noile locuri de muncă create ca urmare a creșterii numărului de călători.

Aeroportul din Dublin, de asemenea, continuă să investească în modernizarea facilităților sale. Îmbunătățiri sunt făcute în zonele de plecări și sosiri și în cele de securitate/screening din cadrul Terminalului1. Vor fi finalizate, înainte de începutul verii, încă zece standuri noi de parcare aeronave și o extindere a parcării supraetajate aferente Terminalului 2, pentru a satisface cererea crescută a clienților.

(Red. Dumitru Anca, consilier economic)

Data publicării: 29/01/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share