Ştiri   Buletin economic - Irlanda

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 18 - 23 ianuarie 2016

1.     Guvernul irlandez va aloca fonduri de 30 milioane Euro pentru cercetarea științifică

Conform unui anunț făcut de secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, Richard Bruton TD, și cel pentru competențe, cercetare și inovare, Damien English TD, din cadrul Ministerului pentru Locuri de Muncă, Întreprinderi și Inovare (DJEI), guvernul irlandez va disponibiliza, în acest an, aproximativ 30 de milioane de Euro, pentru echipamente și facilități de cercetare științifică. Banii vor fi alocați pentru 21 de proiecte de cercetare, prin intermediul Fundației pentru Știință a Irlandei (SFI), pentru susținerea unor sectoare științifice ca: știință aplicată, fabricarea produselor farmaceutice, bănci de țesuturi (bio-banking), energie marină regenerabilă, Internetul Obiectelor (IoT - Internet of Things), astronomie, volume mari de date structurate și nestructurate (big data) și fabricarea aditivilor folosind nano-materiale.

Proiectele câștigătoare au fost alese pe baze competitive, în urma unei selecții internaționale riguroase. Finanțarea a fost acordată grupurilor de cercetare care, cu ajutorul echipamentelor de cercetare și facilităților, pot aborda oportunități și provocări majore de cercetare; inclusiv parteneriate cu industria și/sau finanțatorii internaționali. Noua infrastructură va trebui să asigure și să mențină competitivitatea pe plan internațional a cercetătorilor irlandezi, accesul la echipamente și facilități moderne care să le permită succesul în asigurarea de viitoare finanțări de la companii de top din Europa și de pe plan mondial, inclusiv Orizont 2020.

Printre cele 21 de proiecte care vor primi fonduri de la SFI sunt:

-          un nou radio telescop în localitatea Birr, comitatul Offaly, ca parte a unei rețele de joasă frecvență Array de radio telescoape din Europa, de 150 milioane Euro, cu un grant de 1,4 milioane Euro;

-          1,8 milioane Euro se vor acorda centrului CONNECT pentru o nouă rețea wireless de bandă largă în Irlanda, pentru a sprijini cercetarea în așa numitul Internet al Obiectelor (dispozitive și mașini conectate între ele prin intermediul Internetului).

-          Centrul de știința materialelor AMBER, cu sediul la Trinity College Dublin, urmează să primească 3,3 milioane Euro pentru dotarea cu echipamente în vederea fabricării de prototipuri și produse personalizate;

-          Centrul MAREI, cu sediul în cadrul Colegiului Universitar din Cork va primi finanțare pentru a construi cea mai avansată capacitate de testare din lume a modelelor la scară mică pentru sistemele marine de energie regenerabilă de generație viitoare;

-          Fabricarea aditivilor cu ajutorul nano-materialelor pentru dezvoltarea de materiale printabile inovatoare, cum ar fi implanturile 3D de șold și genunchi; facilități ultramoderne de analiză avansată, care să permită observarea directă în timp real a reacțiilor proceselor farmaceutice pe măsura producerii lor;

-          Sisteme de detectare/avertizare timpurie a cutremurelor și furtunilor în larg (offshore), inclusiv cuantificarea resurselor naturale offshore;

-          Microscop electronic pentru determinarea compoziției microscopice a rocilor pentru identificarea mineralelor valoroase; Scanner de ultimă generație cu raze X, care să permită analizarea resurselor naturale, botanice și geofizice; Cameră atmosferică pentru studii inovatoare privind poluarea aerului și schimbările climatice.

Conform declarațiilor secretarului de stat pentru ocuparea forței de muncă, Richard Bruton TD, crearea noii infrastructuri a avut ca scop creșterea numărului de locuri de muncă în fiecare regiune a țării. Cele 21 de proiecte finanțate vor asigura creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în 7 din cele 8 regiuni ale țării și au demonstrat necesitatea accelerării procesului de dezvoltare a infrastructurii de cercetare și inovare, pentru asigurarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă.

În opinia Prof. Mark Ferguson, director general al SFI, Irlanda este pe cale să devină destinatia preferată a companiilor multinaționale pentru dezvoltarea și testarea tehnologiilor de mâine, iar investițiile aprobate de guvern demonstrează angajamentul și dorința sa de colaborare la toate nivelurile. SFI este încântată să sprijine și să coordoneze strategia Irlandei în domeniul științei, Inovarea 2020, și să propulseze proiecte importante de cercetare în domenii strategice cu ajutorul cercetătorilor irlandezi.

 

2.     Comisia Europeană este îngrijorată de creșterea cheltuielilor guvernamentale din Irlanda

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de recentele măsuri fiscale luate de guvernul irlandez, prevăzute în bugetul pe anul 2016. Există anumite rezerve privind estimările suplimentare bazate pe încasările bugetare ”foarte puternice, dar în general volatile” ale impozitului pe profit.

În raportul Comisiei se menționează că bugetul pe anul 2016 a fost elaborat "în mare măsură în conformitate cu regulile fiscale", adăugându-se că Dublin se menține pe direcția bună în ceea ce privește corectarea deficitului bugetar excesiv în 2015. Comisia Europeană și-a exprimat anxietatea privind deciziile Guvernului în ajunul aprobării bugetului pe 2016, în octombrie anul trecut, și creșterea cheltuielilor la sfârșitul lui 2015, cu până la 1,5 miliarde Euro.

Executivul UE a declarat, într-un raport emis recent, că în Irlanda revenirea economică a fost "deosebit de puternica", dar a constatat că ritmul de ajustare fiscală a fost în scădere. Concluziile Comisiei sunt menționate în raportul său oficial, urmare unei inspecții post-bailout efectuată în luna noiembrie 2015.

Experți ai Comisiei Europene fac două vizite pe an la Dublin, până ce 75% din împrumutul de salvare, de 45 miliarde Euro, acordat de UE este rambursat.

Autoritățile irlandeze au fost atenționate de executivul UE, cu ocazia a două vizite anterioare, să folosească măsuri excepționale de creștere pentru a accelera reducerea datoriei. Cele mai recente recomandări de politică fiscală au fost emise în luna mai 2015. ”O reducere mai rapidă a datoriei publice ar face Irlanda mai puțin vulnerabilă la șocurile economice viitoare prin crearea spațiului fiscal necesar.”

Măsurile de reducere a bazei de impozitare, prevăzute în bugetul pe 2016, nu au fost agreate de Comisie care a menționat că ele vor avea influențe negative asupra sustenabilității veniturilor pe termen mediu. Mențiuni speciale au fost făcute privind creșterea pragului pentru taxa socială universală și amânarea reevaluării valorilor proprietăților care au fost auto-evaluate.

Pe partea de cheltuieli, se consideră că măsurile de creștere a salariilor din sectorul public și a unei game largi de plăți de protecție socială ar fi putut fi mai bine direcționate.

Cheltuielile publice de investiții, care au fost reduse semnificativ în timpul procesului de consolidare de după 2007, continuă să fie scăzute conform standardelor istorice, în comparație cu media din zona euro. În același timp, Comisia a declarat că evaluarea sa privind bugetul pe 2016 indică riscul ”unei devieri" de la traiectoria adecvată de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu al Irlandei. Ca urmare, Executivul UE a invitat autoritățile irlandeze să ia măsurile necesare pentru a se asigura că bugetul pe 2016 va fi în conformitate cu Pactul de creștere și stabilitate.

Comisia apreciază că după ce Irlanda a înregistrat, în 2014 și 2015, cea mai rapidă rată de creștere economică din zona euro și în 2016 ritmul de creștere va continua să depășească pe cel al multor membri ai zonei respective. Pe termen mediu, însă, creșterea economică va deveni mai moderată. Constrângerile datorate lipsei de locuințe și infrastructurii ar putea deveni mai accentuate pe măsură ce țara se va confrunta cu o rată netă pozitivă a imigrației, iar cheltuielile guvernamentale pentru investiții nu își vor reveni decât gradual.

 

3. Exporturile de lapte praf au prevenit o cădere dramatică a sectorului de produse lactate în Irlanda

Exporturile irlandeze de produse alimentare și băuturi au crescut în 2015 cu mai mult de 3%, atingând un nivel record de 10,8 miliarde euro, potrivit celor mai recente date statistice furnizate de Autoritatea pentru Produse Alimentare a Irlandei (Bord Bia), organismul responsabil pentru promovarea produselor alimentare și băuturilor irlandeze în străinătate

Acest lucru marchează cel de-al șaselea an consecutiv de creștere a exportului de produse alimentare, datorat în principal creșterii producției în sectoarele-cheie, evoluției favorabile a cursului de schimb și încasărilor mai bune pentru carnea de vită, fructele de mare și băuturile alcoolice, care au compensat, într-o oarecare măsură, diminuarea prețurilor produselor lactate la nivel mondial.

Astfel, exporturile de băuturi au crescut cu 10% anul trecut, impulsionate de vânzările de whiskey irlandez care au înregistrat o creștere de 18%. Exporturile de carne de vită și fructe de mare au crescut cu 6%, respectiv 4%, în timp ce exporturile de produse lactate au crescut cu 4%, o cifră impresionantă având în vedere mediul comercial negativ la nivel global. Exporturile de produse lactate au fost impulsionate de o creștere puternică a laptelui praf pentru sugari, ele înregistrând creșteri cu 25% la nivel global și cu 40% pe piața Chinei.

Exporturile de lapte au fost cu peste 11% mai mari în primele 10 luni ale anului, în timp ce volumul exporturilor de carne de porc a crescut cu 6%, iar cele de carne de oaie și de pasăre au crescut și ele cu câte 3%. Exporturile de produse alimentare preparate au crescut cu 7%, atingând valoarea de 2,5 miliarde euro, reprezentând a doua mare categorie de export după produsele lactate.

Exporturile către Statele Unite, a doua cea mai mare piață pentru exporturile irlandeze de produse alimentare și băuturi, după Marea Britanie, au crescut cu 40%, anul trecut, atingând  755 milioane euro, în timp ce exporturile către China, a cincea cea mai importantă piață și a doua ca mărime pentru produsele lactate și carnea de porc, au fost în creștere cu 16%. Exporturile către Orientul Mijlociu au crescut cu 12%, dar au fost slabe în Rusia și regiunea Africii.

Conform celor declarate de Aidan Cotter, directorul executiv al Bord Bia, exportatorii irlandezi de produse alimentare au înregistrat o creștere record, de 355 milioane euro, într-o perioadă în care prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au scăzut cu aproximativ 19%, piața rusă a fost efectiv închisă pentru exporturile de produse alimentare din UE, iar consumul în întreaga zonă euro s-a încetinit. În opinia șefului Bord Bia, anul 2016 va prezenta oportunități de creștere în majoritatea sectoarelor în ciuda presiunilor create de prețul produselor lactate la nivel mondial, încă din primele luni ale anului.

Federația Irlandeză a Produselor Alimentare și Băuturilor (FDII) a salutat creșterile la export obținute de producătorii irlandezi și a solicitat măsuri suplimentare din partea guvernului pentru susținerea creșterii exporturilor. Și Federația Băuturilor Alcoolice a Irlandei a apreciat contribuția la export a producătorilor irlandezi de whiskey, menționând, totodată, și aportul  sectorului de fabricare a berii care a avut, de asemenea, rezultate bune în ultimii ani.

(Red. Dumitru Anca, consilier economic)

Data publicării: 23/01/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share