Ştiri   Buletin economic - Irlanda

Actualitatea economica din Irlanda, in perioada 04 - 09 ianuarie 2016

1. De la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie în Irlanda a crescut la 9,15 Euro/oră

 Începând cu 1 ianuarie 2016, guvernul irlandez a majorat salariul minim pe economie la 9,15 Euro/oră, o creștere cu 50 de cenți față de nivelul avut anterior. Secretarul de stat pentru afaceri și ocuparea forței de muncă, Ged Nash TD, și cel pentru competențe, cercetare și inovare, Damien English TD, din cadrul Ministerului pentru Locuri de Muncă, Întreprinderi și Inovare (DJEI) au salutat introducerea noii rate a salariului minim pe economie, precizând că circa 124.000 de angajați, în principal femei și tineri, vor beneficia de majorarea acestuia.

Măsura respectivă reprezintă a doua majorare a salariului minim pe economie introdusă de Guvernul actual de la preluarea mandatului în 2011. Prima decizie de acest gen a fost luată imediat după preluarea guvernării, când a fost anulată tăierea salariului minim de 1 €/oră introdusă de guvernul anterior.

Secretarul de stat, Ged Nash, a precizat că majorarea respectivă reprezintă a creștere cu aproape 20% a salariului minim pe durata de viață a actualului guvern. Luând în considerare și reducerile fiscale prevăzute în bugetul pe 2016: creșterea pragului de impozitare (USC - Universal Social Charge) la 13.000 Euro/an, micșorarea cotei de impozitare pentru salariile mici la 1% și plafonarea contribuțiilor plătite de angajați la asigurările sociale (PRSI – Pay Related Social Insurance) la 12 Euro/săptămână, noua majorare va duce la o creștere a veniturilor unei persoane angajate cu normă întreagă, pe salariul minim, cu 708 Euro/an sau 14 Euro/săptămână. Pentru un cuplu căsătorit, cu un singur venit, majorarea va însemna o creștere a veniturilor cu 911 Euro/an, sau cu 18 Euro/ săptămână.

Pentru ca noua majorare să nu afecteze, de la 1 ianuarie 2016, în mod disproporționat pe angajatorii mici și implicit activitatea IMM-urilor, aflate într-o competiție permanentă cu firmele mari, guvernul a introdus, în tandem cu creșterea salarială, o scădere a contribuțiilor la asigurările sociale (PRSI) plătite de angajatori pentru salariile mici. Astfel, rata cea mai mică de 8,75% se va aplica tuturor angajaților cu un salariu mai mic de 376 Euro/săptămână, în loc de 356 Euro/săptămână cât era înainte.

Conform declarațiilor secretarului de stat pentru competențe, cercetare și inovare, Damien English TD, noua rată de creștere a salariului minim pe economie are la bază un studiu realizat de Comisia pentru Salarii Mici (Low Pay Commission), un organism independent, alcătuit din muncitori, reprezentanți ai sectorului industrial și mediului academic. Conform rezultatelor studiului respectiv, Irlanda are în prezent o poziție economică bună care îi permite să susțină creșterea salariului minim la nivel național. Totodată, studiul a relevat faptul că măsura nu ar trebui să afecteze crearea de noi locuri de muncă.

 

2. Ryanair prima companie aeriană care a transportat peste 100 milioane pasageri/an

Conform datelor publicate la 7 ianuarie 2016, Ryanair a devenit prima companie aeriană care a transportat peste 100 de milioane de pasageri la nivel internațional într-un an. Numai în luna decembrie 2015, traficul de pasageri a fost de 7,5 milioane de clienți, cu 25% mai mult față de aceeași lună a anului trecut. Factorul de încărcare - o măsură care arată capacitatea de ocupare a aeronavelor - a crescut cu 3%, atingând 91% față de 88% cât a reprezentat în luna decembrie 2014.

Compania aeriană a atribuit creșterea numărului de pasageri la tarife mai mici evenimentelor teroriste din Paris.

Conform declarațiilor lui Kenny Jacobs, director de marketing al Ryanair, ”creșterea traficului în ultimii doi ani a fost remarcabilă, cu 50% peste cifra noastră de trafic de 5 milioane din decembrie 2013".

Compania aeriană a anunțat, de asemenea, că va suplimenta zborurile Dublin - Londra în cursul acestui an și va opera zboruri Belfast - Londra, ca urmare a deciziei de a deschide o nouă bază în Irlanda de Nord. Astfel, începând din martie a.c., vor fi operate 7 zboruri/zi Dublin – Gatwick și 4 zboruri/zi Belfast – Gatwick.

Aeroportul Internațional Belfast a declarat că se așteaptă ca deschiderea noii baze operaționale a Ryanair la Belfast să creeze 750 noi locuri de muncă și să ofere suplimentar peste 1 milion de locuri prin cele trei aeronave cu care compania aeriană va opera din aeroportul din Irlanda de Nord .

 

3. Cerere mare pentru obligațiunile emise de guvernul irlandez la începutul acestui an

În prima afacere majoră de pe piața obligațiunilor irlandeze din 2016, investitorii s-au oferit să împrumute guvernul cu 9,6 miliarde Euro, suma care ar fi acoperit aproape întreaga nevoie de finanțare pentru acest an. Cu toate acestea, au fost emise doar obligațiuni în valoare de 3 miliarde Euro.

Agenția Națională de Management a Trezoreriei (NTMA) a anunțat, pe 7 ianuarie a.c., că a reușit să alinieze un grup de bănci importante pentru a gestiona așa-numita afacere sindicalizată de obligațiuni pe 10 ani.

Surse din piață au declarat că acordul a fost perfectat pentru o valoare de 3 miliarde de Euro, considerată ca dimensiune de referință, la o rată a dobânzii de doar 1,156%. Emisiunea de obligațiuni a atras o cerere puternică, în ciuda volatilității actuale de pe piețele internaționale cauzată de recentele distorsiuni de pe piața chineză.

NTMA a mandatat Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Davy, Morgan Stanley, RBS și Societe Generale în calitate de manageri comuni ai afacerii. În cadrul structurii de obligațiuni sindicalizate managerii acționează ca agenți de brokeraj care vând pachete de obligațiuni altor investitori.

Tranzacția de obligatiuni a fost prevăzută, deși au existat unele temeri că ar putea fi amânată din cauza volatilității de pe piețele financiare globale din această săptămână. Guvernul indicase anterior că împrumuturile totale de pe piețele financiare, în acest an, vor oscila între 6 și 10 miliarde de Euro, o mare parte din acestea urmând a fi folosite pentru plata a 8 miliarde Euro, obligațiuni scadente, ce trebuie să fie rambursați în luna aprilie 2016. Chiar și așa, noile obiective ar putea însemna împrumuturi pentru mai puțin de jumătate din cele 13 miliarde Euro, datoria de anul trecut, datorită unei combinații de venituri fiscale mai mari și alte venituri, provenite inclusiv din vânzarea unei părți din acțiunile Allied Irish Bank (AIB) care vor fi folosite pentru plata datoriilor.

Este de așteptat ca datoria brută a Irlandei ca procent din PIB să scadă la 92,8%, în acest an, și la 90,3%, în 2017. Cu toate acestea, se prognozează că datoria externă va crește până la 207,1 miliarde Euro.

 

4. Grupul irlandez CRH din domeniul materialelor de construcții a cheltuit anul trecut 8 miliarde Euro pentru achiziții

Conform strategiei de dezvoltare a grupul irlandez CRH din domeniul materialelor de construcții, făcută publică la 08 ianuarie 2016, compania a cheltuit, în 2015, 8 miliarde Euro pentru achiziții și a disponibilizat active în valoare de 1 miliard Euro. Câștigurile grupului au provenit, în principal, din vânzarea operațiunilor sale de exploatare a argilei din Marea Britanie și SUA și a celor de fabricare a produselor din beton deținute în Marea Britanie (430 milioane Euro) și din mai multe cesiuni suplimentare din Europa și America (530 milioane Euro), care au inclus vânzarea participației de 45% pe care o deținea la compania franceză de construcții DORAS și de 25% din acțiunile producătorului de ciment israelian MASHAV.

CRH s-a confruntat cu reacții negative din partea unor acționari pentru menținerea participației de capital în compania MASHAV, implicată în construcția zidului de securitate care desparte Palestina de Israel, acțiune condamnată pe scară largă.

În anul 2015, compania a finalizat foarte rapid 20 de tranzacțiile de achiziții și investiții, care împreună cu achiziționarea activelor din România ale Lafarge și Holcim, achiziționarea CR Laurence și efectuarea unor plățile nete amânate, a făcut ca cheltuielile totale să se ridice la aproximativ 8 miliarde Euro.

"Suntem mulțumiți de progresele noastre în 2015, care au adus venituri cumulate, prin programul nostru de cesiune multi-anual, la aproape 1,4 miliarde Euro. Investițiile planificate au consolidat afacerile existente și au completat activitatea majoră de achiziție care a făcut ca cheltuielile de achiziție să atingă aproximativ 8 miliarde Euro în 2015", a declarat directorul executiv al CRH, Albert Manifold.

Cu o capitalizare de piață de aproximativ 21 miliarde Euro, CRH este cea mai mare companie de materiale de construcții din America de Nord și a treilea ca mărime la nivel mondial.

Data publicării: 08/01/2016
BPCE Dublin

Taguri: Irlanda, stiri, macroeconomie.Bookmark and Share