Ştiri   Buletin economic Danemarca - februarie 2017

Stiri economice

BULETIN ECONOMIC – DANEMARCA
Februarie 2017

1. Evoluții economice

Pesimism privind evoluția economiei daneze
Economiștii danezi sunt rezervați cu privire la condițiile creșterii economice sustenabile din DK. În ciuda creșterii PIB-ului DK în 2016 față de 2015, experții danezi avertizează asupra persistenței unor factori care pot deraia economia daneză de la tendința sa de creștere pe termen scurt și mediu. Acești factori amintesc de necesitatea unor reforme structurale, majoritatea economiștilor indicând că doar mărirea productivității (și mai puțin flexibilizarea pieței muncii) ar putea asigura creșteri pe termen lung. Chiar și la nivelul economiilor consolidate, cu creșteri modeste, DK se va afla în categoria celor cu performanțe dintre cele mai slabe, de cel mult 1,5% pe termen mediu.

Coroana daneză se depreciază

Coroana daneză s-a depreciat în raport cu moneda europeană la nivelul de 7.433 DKK pentru un euro, cel mai redus din ultima lună. Situația se explică prin intervenția Băncii Centrale a DK de menținere a indexării DKK la euro (de +/-2,25%) în baza mecanismului ERM-II, prin achiziția de valută de pe piață în valoare de 15 mld. USD.


Încrederea consumatorilor danezi este în creștere

Încrederea consumatorilor danezi în economia națională a crescut pentru a doua lună consecutiv în februarie, ajungând la 4,8.


Exporturile daneze – afectate de evoluțiile la nivelul transporturilor navale

Datele oficiale arată o activitate cu 17.6% mai redusă a transporturilor navale daneze în 2016 față de 2015. Transporturile navale daneze reprezintă 40% din exporturile de servicii ale DK și 15% din totalul exporturilor daneze. Scăderea acestora a reprezentat o pierdere de 20.5 mld. DKK/2.75 mld. euro din surplusul comercial al DK, în prezent la valoarea de 165 mld.DKK/22 mld. euro. Specialiștii afirmă că situația actuală reprezintă cea mai puternică criză din această industrie, redresarea anticipându-se îndelungată.


Guvernul danez intenționează să reducă impozitul pe profit

Guvernul de dreapta de la Copenhaga are în vedere reducerea taxei corporative (în prezent de 22%, generând venituri de 57 mld. DKK/ 7.66 mld. euro anual), într-un efort de a atrage investitori străini. Inițiativa guvernamentală întâmpină opoziția Partidului Poporului Danez și Partidului Social-Democrat, tradițional reticente față de relaxările fiscale.


Vânzările de mașini noi sunt în creștere

Achizițiile de mașini noi au crescut cu 19% în ianuarie 2017, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 9% în 2016 față de 2015. Economiștii susțin că aceste date arată o îmbunătățire a economiei și o performanță din punct de vedere al cheltuielilor private (încurajate de dobânzile negative și reducerile fiscale).


Creșteri salariale în sectorul privat

Salariile din sectorul privat danez au crescut cu 1.9% în 2016, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Economiștii susțin că această evoluție este un impuls pentru consumul privat, având în vedere dobânzile scăzute.

2. Energie

Audit al vânzării acțiunilor DONG Energy băncii Goldman Sachs

Oficiul Național de Audit din DK verifică dosarul vânzării în 2014 a participației de 18% a statului la compania DONG Energy băncii americane de investiții Goldman Sachs. Demersul este oportun în condițiile reluării solicitărilor de informații din partea unor parlamentari (cu precădere ai extremei stânge) cu privire la condițiile realizării tranzacției. Subiectul a reintrat în atenția publicului după ce unele aprecieri ale experților indică faptul că DK ar fi putut obține măcar 18,5 mld. DKK (2.67 mld. USD), față de suma agreată în 2014 (8 mld. DKK/1.15 mld.USD), și în contextul vânzării unui nou pachet de acțiuni ale statului la compania daneză, de 6% (pentru 6,5 mld. DKK/940 mil. USD), în condiții similare tranzacției derulate anterior. Deși admit rolul achiziției pachetului de acțiuni de stat la DONG Energy în revitalizarea companiei, politicieni de dreapta din Partidul Poporului Danez și Partidul Liberal (inclusiv ministrul finanțelor, Kristian Jensen) apreciază că auditul este un exercițiu necesar. Social-democratul Bjarne Corydon, fostul ministru al finanțelor și artizanul tranzacției din 2014, a precizat că doar Goldman Sachs a fost dispusă să cumpere acțiunile DONG Energy, aflată în dificultate la acea dată, și să accepte condițiile impuse de guvern. Între timp, DONG Energy a înregistrat o evoluție pozitivă cu profituri în creștere în 2016.


Guvernul danez nu renunță la acțiunile DONG

Banca de investiții americană Goldman Sachs a anunțat că intenționează să pună la vânzare cele 22.7 mil. de acțiuni deținute la compania energetică daneză DONG. În ciuda declarațiilor membrilor executivului favorabile privatizărilor, ministrul de finanțe, Kristian Jensen, a anunțat că Guvernul nu intenționeză să pună la vânzare acțiunile pe care statul danez le are în această companie (50,1% din capital). Goldman Sachs a intrat în posesia a 19% din acțiunile DONG în 2014 în urma unei afaceri controversate.


Energia eoliană a asigurat întregul consum național într-o zi din februarie

Pe 22 februarie 2017, DK a generat o putere de 27 GWh prin turbinele eoliene offshore și de 70 GWh prin cele onshore, suficient să satisfacă toate nevoile energetice ale țării timp de 24 de ore. Datorită vitezei reduse a vântului în 2016, în ansamblul anului trecut, DK a produs prin turbinele eoliene doar 37,6% din energia consumată.


Danemarca – lider în energie verde

DK se află pe primul loc în clasamentul World Bank’s RISE care analizează politicile a 111 țări cu privire la producția și consumul sustenabil de energie electrică. Ministrul pentru energie și climă, Lars Christian Lilleholt, a declarat că Guvernul pregătește o nouă politică ambițioasă cu referire la energia alternativă  iar intențiile DK sunt de a menține poziția fruntașă în acest clasament.


3. Servicii financiare. B
ănci

Danske Bank refuză noua tehnologie oferită de NETS

După o lungă perioadă de negocieri între Danske Bank și NETS, banca a refuzat noua aplicație pentru tranzacțiile bancare oferită de companie pe telefonul mobil, argumentând că este prea greu de folosit de către clienții băncii. NETS a declarat că va oferi propria sa aplicație companiei Dankort, care va fi în competiție cu Danske Bank. NETS estimează că, în următorii trei ani, mai mult de jumătate din transferurile bancare Dankort se vor realiza prin intermediul aplicației pe telefonul mobil.


Ipotecile cu dobânzi negative cresc piața imobiliară dar adîncesc inegalitatea socială

Pentru al cincilea an la rând, principalii creditori de ipoteci oferă credite cu dobânzi sub 0% (Realkredit: -0,07%, Nykredit -0,08%). Nivelul accesibil al creditelor, mai ales după referendumul britanic, îngrijorează economiștii  danezi. Astfel, efectele creditării în aceste condiții vizează accentuarea inegalității la nivelul societății daneze, Creșterea prețurilor pe piața imobiliară (între 40% și 60% în Copenhaga) contribuie la îmbogățirea celor care au proprietăți și care profită de cerere prin creșterea prețurilor, obligând astfel clienții băncilor să ia credite mult mai mari. Efectele sunt resimțite în rândul deținătorilor de credite ipotecare dar și al chiriașilor. Datele arată că deși venitul pe cap de locuitor a crescut începând din 2008, prețurile chiriilor au crescut aproximativ la fel de mult. Specialiștii avertizează asupra pericolului unei scăderi a prețurilor pe piața imobiliară ceea ce ar afecta grav toți detinătorii de ipoteci.


Profit în creștere pentru Jyske Bank

Jyske Bank, a treia ca mărime de pe piața daneză, a înregistrat profituri de 402 milioane euro în 2016, cu 20% mai mult decât în anul precedent. Președintele băncii a declarat că aceste profituri se datorează numărului în creștere al creditelor ipotecare emise și îmbunătățirii activităților bancare.


Bănci daneze confruntate cu riscul scăderii rating-ului de credit

Opt dintre cele mai mari bănci comerciale daneze, dintre care Danske Bank, Jyske Bank, Nordea și Nykredit, sunt vizate de scăderea rating-ului pentru credite de către agenția Moody’s. Motivul vizează impactul nefast al crizei datoriilor din Zona Euro asupra operațiunilor băncilor daneze.


4. Companii daneze. Investiții


Profiturile Carlsberg – amenințate de politicile prohibitive din Rusia

Carlsberg anticipează scăderi de 5% ale profiturilor sale pe 2017 urmare unor politici prohibitive adoptate în Rusia. Interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în ambalaje de 1.5L, taxele ridicate pentru alcool și alți factori de factură politică (sancțiuni etc.) sunt principalele cauze ale scăderii profiturilor companiei. Carlsberg a declarat că printre măsurile pe care le va lua se numără creșterea prețurilor în raport cu nivelul inflației și inițierea unor negocieri cu Guvernul rus. Rusia este una dintre principalele piețe de desfacere pentru produsele Carlsberg, contribuind cu 1/6 din profiturile din vânzările globale ale companiei în 2016.


Norwegian Air – principalul operator aerian din Scandinavia

Norwegian Air, compania de transport aerian norvegiană, a reușit, prin investiții masive, a devening principalul operator de profil din Scandinavia, devansând Scandinavian Airlines/SAS, care a fost dominantă pe piața scandinavă timp de 60 de ani. În ultimele 12 luni, Norwegian Air a avut 29,66 mil. de clienți cu puțin peste SAS (29,54 mil). Acest succes se datorează extinderii rutelor în Europa, America de Nord și Thailanda și reducerilor oferite clienților. În constrast, SAS întâmpină dificultăți din cauza forței de muncă scumpe și aeronavelor învechite.


DSB pierde milioane de euro din cauza controalelor la frontiera suedeză

Compania daneză de transport public feroviar DSB a înregistrat pierderi de 10.1 mil. USD în 2016 ca urmare a controalelor temporare la granița DK cu SE, impuse de autoritățile suedeze, la care se adaugă 8 mil. USD pe fondul alegerii unor mijloace de transport alternative de către pasageri. Ministrul danez al transporturilor, liberalul Ole Birk Olesen, a declarat că intenționează să obțină compensații financiare din partea statului suedez.


Siemens taie 430 locuri de muncă

Siemens, companie producătoare de piese pentru turbinele eoliene, a anunțat închiderea unei fabrici, implicit desființarea a 430 de locuri de muncă. Urmare disponibilizărilor, Siemens va avea 6.500 de locuri de muncă în DK.

(
red. E. Lupescu, A. Popa, D. Șomotecan)

Data publicării: 07/03/2017
BPCE Copenhaga

Taguri: Danemarca, buletin economic, stiri.Bookmark and Share