Ştiri   Buletin economic nr.4/2017

Buletin economic nr.4/2017

1.    Climatul de cooperare dintre executiv și Președintele Republicii

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa sprijină ferm Guvernul minoritar socialist, susținut în Parlament de partidele de extremă stângă, declarându-se în favoarea stabilității politice și economice pe întreg mandatul executivului.

De asemenea, acesta a respins ideea că viața politică din PT ar putea intra într-o "fază de impas" în urma respingerii în Parlament a reducerii contribuțiilor la asigurările sociale ale angajatorilor. Referindu-se la anul 2016, președintele și-a exprimat satisfacția privind modul în care Guvernul a gestionat problemele economice economice, subliniind că deși creșterea economică a fost sub așteptări, reducerea deficitului sub 2,5% din PIB a fost o mare realizare.

În ceea ce privește sectorul bancar, a lăudat demersurile făcute în sensul recapitalizării băncii Caixa Geral de Depósitios (CGD) și și-a delarat susținerea pentru strategia Guvernului de gestionare a privatizării a băncii Novo Banco (NB), care poate fi sumarizată în patru puncte: i) păstrarea băncii ca unică entitate, ii) neacordarea de garanții publice, pentru a nu pune în pericol ieșirea PT în 2017 de sub inidența procedurii de deficit excesiv; iii) obținerea acordului Băncii Centrale Europene (BCE); și iv) limitarea la maximum a pierderilor suportate de la alte bănci care dețin acțiuni la Novo Banco.

2.    Seminarul euro

La data de 24 ianuarie a.c., guvernul portughez a organizat seminarul la nivel înalt „Euro pentru creștere și convergență”, la care au participat aproximativ 40 de factori de decizie și experți, fiind avută în vedere o participare echilibrată între Nord și Sud, Est și Vest, zona euro și non-euro.

Scopul seminarului a fost dezbaterea unor chestiuni politice, economice și legislative esențiale, precum modalitățile de reducere a dezechilibrelor în zona euro, relansarea unui cerc virtuos și a unei situații care să aducă beneficii politice tuturor statelor Euro-zonei, identificarea celui mai important și urgent instrument pentru a îmbunătăți reducerea și patajarea riscurilor în zona euro, condiționalitățile aplicabile capacității fiscale a UE și integrarea Tratatului fiscal în cadrul comunitar.

Concluziile seminarului vor fi discutate în cadrul celui de-al doilea Summit al statelor membre din Sud – MED 7, care va avea loc la Lisabona la 28 ianuarie a.c. și unde sunt așteptați șefi de stat / guvern din FR, EL, ES, IT, MT, CY, și vor fi prezentate în cadrul reuniunii informală a șefilor de stat și / sau guvern ai UE din 25 martie a.c., marcand 60 de ani de aniversare a Tratatului de la Roma (Ambasada a informat separat privind acest subiect).

3.    Execuția bugetară

Guvernul a atins țintele bugetare pentru 2016 prin programul de redresare fiscală, câșțigurile excepționale din accizele la combustibili, limitarea cheltuielilor cu investițiile și a importurilor de bunuri și servicii. Astfel, creșterea de 2,7% a veniturilor, în contextul unei creșteri de doar 1,9% a cheltuielilor, a determinat ca în 2016 deficitul public general (pe bază de numerar) să scadă cu 497 milioane de €, comparativ cu 2015, ajungând la 425,6 milioane de €. Programul de recuperare a arieratelor fiscale (cunoscut și ca programul Peres) a contribuit la creșterea cu 2,4% a veniturilor fiscale în 2016 (512,7 milioane de €, 0,3% din PIB), în ciuda creșterii semnificative a rambursărilor fiscale. Contribuțiile la asigurările sociale au crescut cu 5,2%, reflectând în mare măsură creșterea puternică a ocupării forței de muncă.

Ca răspuns la acuzațiile opoziției, care susține că deficitul real ar fi de 3,4% din PIB în 2016 excluzând măsurile extraordinare și de reducere a investițiilor publice implementate de către Guvern, Ministrul Finanțelor, Mario Centeno, neagă existența vreunei măsuri extraordinare în planul de execuție bugetară.

4.    Piața muncii. Creșterea salariului minim

Parlamentul a aprobat proiectul de lege care prevede acordarea unor reduceri de la plata impozitelor pentru angajatori (Pagamento Especial por Conta - PEC) de 100 de euro din componenta fixă și de 12,5% din componenta variabilă, ca o măsură alternativă la reducerea contribuțiilor la asigurările sociale ale angajatorilor (respinsă recent în legislativ).

PEC va fi în vigoare până în 2019 și este de așteptat să coste aproximativ 40 de milioane €.

5.    Portugalia și UE

În contextul rezultatelor favorabile privind execuția bugetară în 2016 și a proiecțiilor optimiste pentru 2017, Ministrul Finanțelor, Mario Centeno, s-a întâlnit cu comisarul Moscovici în marja reuniunii ECOFIN din 26 ianuarie a.c. și a pledat pentru abrogarea PDE pentru PT. Surse publice sugerează că ieșire PT de sub incidența EDP în 2017 ar putea fi condiționată de modul în care va înregistra Eurostat operațiunile bancare importante preconizate pentru 2017 (privind CGD și NB).

La aceeași dată, Eurogrupul a fost informat cu privire la principalele rezultate ale celui de-al cincilea raport al misiunii de supraveghere post-program de asistență (PPS) a PT, efectuat între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie 2016, care radă că PT a reușit să ramburseze la timp creditele le-a primit în cadrul programului. În timp ce ministrul Centeno subliniază necesitatea îmbunătățirii comunicării în vederea evitării creării unei percepții negative pe piețele financiare, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, consideră că este important ca PT să rămână angajată în implementarea agendei de reforme structurale și consolidarea setorului bancar.

*

Directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (MES), Klaus Regling, a declarat că piețele financiare au resentimente în ceea ce privește Portugalia, din cauza gradului ridicat de îndatorare a țării, situația sectorului bancar și competitivitatea economiei (afectate negativ de reversarea măsurilor de reduceri salariale). Aeleași probleme au fost invocate și de agenție de rating Fitch, care a soliitat implementarea de noi reforme structurale ca și condiție să ia în calcul acordarea rating-ul de investiții Portugaliei.

*

Portugalia a primit în 2016 de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) împrumuturi în valoare de 1,78 miliarde €, dintr-un total de 75,4 miliarde € alocate SM (reprezentând o cotă de 2,4% din total împrumuturi pentru investiții acordate de BEI).

(red. Adela Condurache – Fedorca, secretar economic)

Data publicării: 05/02/2017
BPCE Lisabona

Taguri: Portugalia, buletin economic.Bookmark and Share