Ştiri   BULETIN ECONOMIC – DANEMARCA Ianuarie 2017

Stiri economice

BULETIN ECONOMIC – DANEMARCA

Ianuarie 2017


  1.          Evoluții economice

Danemarca are cele mai mari prețuri la alimente din UE

Un recentstudiu Eurostat arătă că Danemarca are prețuri cu 45% peste media europeană pentru produsele de consum curent. Conform analiștilor economici, prețurileridicate sunt date nu doar de nivelul ridicat al TVA-ului și al salariilor, ci și de lipsa concurenței pe piața de distribuție. Comentând rezultatele studiului, reprezentanții camerei de comerț daneze subliniază faptul că daneziibeneficiază de o multitudine de reduceri periodice, care nu au fost luate încalcul. Conform aceluiași studiu, Irlanda apare ca având cele mai ridicateprețuri pentru alcool, cu 75% peste media europeană, în constrast cu Bulgariaunde prețurile sunt cu 36% sub medie. Prețurile pentru țigări sunt cu 119%peste media europeană în Marea Britanie, iar cele mai mici prețuri sunt în Bulgaria,cu 50% sub medie.

Copenhaga ocupă prima poziție în Global City Talent Competitive Index2017

Global City Talent Competitive Index2017 plasează Copenhaga pe prima poziție sub aspectul capacității orașelorlumii de a atrage, menține și dezvolta interesul pentru afaceri, În acelașiclasament, Zurich, Dublin și Goteborg dețin locuri fruntașe. La nivelulstatelor clasificate, Danemarca ocupă locul opt la nivel mondial.

Danemarca este în topul dezvoltării economice

Clasamentul Forumului Economic Mondialal țărilor cu nivelul cel mai ridicat de dezvoltare economică, care ia înconsiderare indicatori cum ar fi inegalitatea, nivelul sărăciei și aldatoriilor publice, plasează Danemarca pe locul 5 la nivel global, în timp ceNorvegia, Luxemburg, Elveția și Islanda ocupă locurile fruntașe. Unele dintrecaracteristicile care determină prezența Danemarcei în top sunt nivelul scăzutal corupției și al birocrației, calitatea superioară a sistemului educaționalși stimulentele financiare pentru sprijinirea investițiilor.

Noi reglementări pentru băncile daneze

Majoritatea parlamentară din Folketing (Parlamentul danez) a adoptat o serie de noi reguli cu privire lamodificările pe care băncile le pot face în legătură cu costurile ipotecilor.Astfel, băncile vor fi nevoite să anunțe consumatorii cu 6 luni în avansreferitor la orice modificare în costul ipotecilor. Mai mult decât atât, taxelepe care clienții le plătesc când vor să schimbe banca cu care cooperează vor fireduse la jumătate. În prima jumatate a lui 2016 veniturile băncilor din astfelde taxe au fost în valoare de 10,4 mld. DKK/ 1,4 mld. euro.

2.          Energie

 Cooperare Vestas-Mitsubishi

Cooperarea Vestas-Mitsubishi a dus la ocrearea uneia dintre cele mai puternice turbine eoliene de pe piață. Noul modelare o capacitate mărită, de la 8MW la 9MW, și a stabilit deja un nou recordpentru producția de energie eoliană într-un interval de 24 de ore.

Țările europene continuă investițiile înenergia eoliană

Danemarca face parte dintr-ungrup de țări care urmează să instaleze turbine eoliene offshore cu o capacitatetotală de 4,9 GW în 2017. Germania și Marea Britnie vor instala turbine cu ocapacitate de peste 1,6 GW fiecare în timp ce Belgia va contribui cu ocapacitate de 165 MW. Cu toate acestea, investițiile în acest sector în 2017 lanivel european nu vor depăși recordul de 18,2 mld. euro înregistrat în 2016.

Guvernul danez investește în turbine eoliene performante

Ministrulafacerilor, Brian Mikkelsen, a prezentat propunerea guvernului de a îmbunătățicele două centre naționale pentru testarea turbinelor eoliene de dimensiunimari, astfel încât ele vor putea testa turbine realizate cu cele mai noitehnologii și de dimensiuni mari (înălțime de 330m). Astfel, guvernul doreștepăstrarea locului fruntaș al DK în industria energiei eoliene, care aduce anualvenituri de 108 mld. DKK/ 14.5 mld. EURO și oferă 31.000 de locuri de muncă.

Ministrul Energiei va face lobby pentru tehnologiile verzi în SUA

Urmare arecentelor declarații negative ale președintelui Trump, ministrul Energiei dinDanemarca, Lars Christian Lilleholt, va efectua o vizită oficială în SUA,pentru a susține interesele industriei eoliene daneze. Oficialul danez își va concentraeforturile către statele care au politici puternice în domeniul energiilorverzi, care au suficientă independență față de administrația federală.Necesitatea explorării de noi oportunități vine și ca urmare a planuluiguvernului danez de a elimina subvențiile care au sprijinit industria daneză deprofil încă din anii '70.

3.          Companii daneze. Investiții

  Novo Nordisk continuă să investească în MareaBritanie

Cea mai mare companie producătoare de insulină,Novo Nordisk, a anunțat că în următorii 10 ani va investi 1 mld. DKK/ 135 mil.euro în activitatea de cercetare a unui centru de excelență afiliatUniversității Oxford din UK. Centrul de cercetare din cadrul universității vaangaja 100 de oameni de știință pentru a descoperi noi medicamente pentrutratarea diabetului de tip 2. Compania a declarat că în ciuda incertitudiniicreate de Brexit, aceasta a vizat excelența academică oferită de cătreuniversitate și speră că parteneriatul dintre industrie și mediul academic săducă la o nouă generație de tratamente pentru diabet.

Novo dată în judecată în SUA

Novo Nordisk este una dintre cele treicomapanii producătoare de insulină, alături de Eli Lilly și Sanofi, care aufost recent date în judecată în SUA pe motiv că au convenit asupra unorcreșteri masive de prețuri (150% în ultimii 5 ani) și ar fi înființat șigestionat un cartel. În timpul campaniei pentru scrutinul prezidențialanterior, democratul Bernie Sanders a declarat că aceste companii au crescutprețurile cu 450% peste rata inflației și le-a acuzat că ignoră nevoiapacienților de a beneficia de medicamente la prețuri accesibile în favoareaprofiturilor uriașe. Novo Nordisk nu a comentat aceste acuzații.

NovoNordisk - în topul contributorilor la bugetul statului

Conform Fiscului danez, gigantulfarmaceutic Novo Nordisk este cel mai mare contributor la bugetul statului în2016 (plăți de 5.4 mld. DKK/726 mil. euro). Novo Nordisk este urmată de Lego, cutaxe plătite în valoare de 3.2 mld. DKK/430mil. euro. Datele Fiscului mai arată că aceste contribuții ale companiilorprivate la stat au crescut în 2015 față de 2014, de la 33,3 mld. DKK/4,7mld. euro la 57 mld. DKK/7,8 mld. euro.

Lego își consolidează operațiunile înCity-ul londonez

După Novo Nordisk, și Lego a anunțat căintenționează să-și extindă operațiunile din districtul financiar al Londrei.Londra găzduiește una dintre cele mai importante filiale Lego din afaraDanemarcei, iar compania va crește numărul angajaților cu 50% în următorii ani.De asemenea, firma daneză a anunțat creșteri ale prețurilor pentru produseleLego, cu 5% în UK, în contextul deprecierii lirei sterline, ca urmare adeciziei Marii Britanii de a părăsi UE.

Lego este cel mai puternic brand lanivel global

Brand Finance Global 500 a numit Legocompania cu cel mai puternic brand, plasând pe locul doi gigantul americanDisney. Companie daneză a înregistrat un scor de 92,7 din 100, spre deosebirede Disney care a avut un scor de 91,3. Acest succes se datorează lansăriirecente a filmului Lego Batman și a personajelor Lego Star Wars și Harry Potter.

Facebook inaugureaz ă un centru de date în Odense

După trei ani de negocieri confidențialecu autoritățile daneze, gigantul IT american, Facebook, a decis deschiderea unuicentru de date care se întinde pe o suprafață de 55.000 mp, lângă orașul Odense(insula Fyn). Decizia vine după investiția de un miliard coroane daneze (135milioane euro) a companiei Apple, care a inaugurat un centru de date în Viborg(peninsula Jylland), și întărește poziția Danemarcei ca o locație atractivăpentru centre de date globale. Oficialii danezi au salutat noua investiție,apreciind că aceasta va susține eforturile Guvernului de a implementa nouastrategie pentru digitalizare.

McDonalds a vândut restaurantele din DK

Firma britanică Terra Firma a cumpăratoperațiunile McDonalds din Scandivania și a devenit principalul deținător defranciză din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda. Cele aproximativ435 de restaurante vor păstra numele și produsele McDonalds.

SAS vizează relocarea unei părți dinoperațiuni în afara Scandinaviei

Compania aeriană SAS, deținută de guverneleSuediei (17%), Danemarcei (14%) și Norvegiei (11%), a anunțat posibilitatea dea deschide o filială în Irlanda, cu operațiuni în Marea Britanie și Spania.Compania oferă zboruri cu până la 25% mai scumpe față de competitorii de pepiața regională a zborurilor low-cost (Norwegian Air și Rynair) iar relocareaunor operațiuni în state cu forță de muncă mai ieftină cu până la 72% decâtScandinavia este una din puținele soluții care ar asigura supraviețuirea SAS.

Compania aeriană SAS vinde Cimber

Scandinavian Airlines/SAS intenționează să vândă Cimber, operator alzborurilor naționale, companiei irlandeze CityJet. V ânzarea va include și 11 avioaneBombardier CRJ900.  Demersul se înscrie în planurileSAS de reducere a costurilor de operare.

Netcompany – compania cu cei mai mulțiangajați din DK

Companiade consultanță IT Netcompany a angajat a 1000-a persoană, devenind prima companiedin DK care a reușit această performanță în ultimii 20 de ani. Ministrul pentrumediul de afaceri, Brian Mikkelsen, a participat la celebrarea acestei reușitea companiei și a oferit asigurări că va lua măsuri cu privire la nivelulridicat al taxelor, care împiedică companiile să se dezvolte.

( red. E. Lupescu, D. Șomotecan)

Data publicării: 06/02/2017
BPCE Copenhaga

Taguri: Danemarca, buletin economic.Bookmark and Share