Ştiri   ARGENTINA - Buletin economic saptamanal 1 - 5.02.2016

Operațiuni și proceduri de import. Evaluări după eliminarea DJAI.

După ce noul guvern a optat pentru o politică de șoc în ceea ce privește eliminarea convenită cu OMC a Declarațiilor pe proprie răspundere anticipate de import (DJAI), convenită inițial pentru data limită de 31.12.2015, dar aplicată cu câteva zile mai devreme, începând cu 23.12.2015, la mai mult de o lună de la acest moment, se pot face anumite evaluări ale efectelor eliminării acestei proceduri și înlocuirii sale cu Sistemul Integral de Monitorizare a Importurilor (SIMI).

Notă: Reamintim că Sistemul Integral de Monitorizare a Importurilor (SIMI) constă în introducerea unor Licențe Neautomate de Import (LNA) pentru 1390 de poziții tarifare, precum și a Licențelor Automate de Import (LA) pentru aproximativ celelalte 12.000 de poziții tarifare.

            După aplicarea măsurii, toate DJAI în așteptare au fost aprobate (se ajunsese la 90-120 de zile de așteptare pentru obținerea aprobării), dar în jur de jumătate au fost ulterior anulate de solicitanți, eliminându-se temerile unei presiuni enorme pe curs printr-o cerere crescută de dolari. Acest efect este justificat de faptul că se ajunsese ca un exportator să depună succesiv mai multe DJAI pentru unul și același import aflat în intenție, pentru maximizarea șanselor de a fi aprobat, de o scădere drastică a cererii, în special datorită situației economice din Brazilia, principalul partener comercial al Argentinei, precum și de creșterea bruscă, într-o singură zi (18.12.2015), a cursului dolarului cu aproximativ 40%, noul curs făcând necompetitive, cel puțin pe termen scurt, multe produse din import. Se pare că unii importatori au reușit să își facă stocuri de mărfuri, la prețul convenabil al dolarului de 9,6 pesos/USD și nu au mai fost interesați, pentru o perioadă, să mai importe produse cu noul curs de 13,5 pesos/USD.

            În prezent se parcurge o perioadă de implementare a sistemului informatic SIMI și de instruire a importatorilor și comisionarilor în vamă de utilizare a acestui nou sistem.

 

Inflația

            Odată cu liberalizarea cursului dolarului care a avut loc la 18 decembrie 2015, fără a exista neapărat o legătură directă, prețul alimentelor a crescut considerabil în Argentina. Cel mai relevant este prețul cărnii de vită, care a înregistrat creșteri în jur de 15-20% în numai o lună și jumătate. Evaluările media pentru creșterea prețurilor produselor alimentare s-au situat în jurul valorilor de 6-7% pentru decembrie și 4-5% pentru ianuarie 2016.

Începând de luni, 1 februarie 2016, prețurile la electricitate, mult subvenționate până cum, au crescut în aria metropolitană a capitalei cu procente medii situate între 200 și 300%, dar creșterile pot ajunge până la 700%. Prin rezoluția 6/2016, Ministerul Energiei stabilește o schemă de tarifare care continuă să protejeze păturile populației vulnerabile social și cei care se mențin în limitele unui consum rațional (150 kW/lună).

Conform evaluărilor unor specialiști, inflația în decembrie a atins 4%, iar în ianuarie 3,2%, iar inflația anuală ar fi atins în 2015 28% (Elypsis), respectiv 27% (Fundația pentru Cercetări Economice Latinoamericane (FIEL)).

Pentru 2016 estimările guvernului sunt între 20-25%, dar cele ale mediului de afaceri și bancar sunt de peste 30% (chiar 35% în cazul băncilor Deutsche Bank, Citi Bank, HSBC).

 

Indexul Libertății Economice 2016

Indexul Libertății Economice 2016, realizat de Heritage Foundation, plasează Argentina pe locul 169 în lume, dintr-un total de 178 de țări evaluate, cu un punctaj de 43,8 puncte, în scădere cu 0,3 puncte față de clasamentul anului 2015 (http://www.heritage.org/index/country/argentina#). Cu acest punctaj Argentina se situează în rândul statelor cu o economie reprimată și cu dificultăți mari în derularea afacerilor.

Argentina ocupă astfel locul al 27 în America Latină, fiind urmată doar de Venezuela (33,7 p) și Cuba (29,8 p), în ultimii 4 ani pierzând constant din punctaj (-4,2 p în total).

 

Lichidarea datoriei către creditorii holdouts

În cursul săptămânii au continuat negocierile la New York între reprezentanții guvernului - secretarul de Finanțe, Luis Caputo, și vice-șeful Cabinetului de Miniștri, Mario Quintana - și mediatorul stabilit de tribunalul american, Daniel A. Pollack. Acesta din urmă a primit vineri 5 februarie o ofertă din partea argentiniană, pe care a calificat-o ”un avans istoric”, iar negocierile care au avut loc de-a lungul întregii săptămâni au fost caracterizate ”intense, dar civilizate și au dus la un progres enorm”.

Oferta argentiniană pentru hold-outs, prezentată oficial mediatorului, este de a plăti datoria pe care o are față de aceștia – 9 miliarde USD, cu o reducere de 25%, fiind dispusă să plătească în jur de 6,5 miliarde USD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data publicării: 09/02/2016
BPCE Buenos Aires

Taguri: Argentina, stiri.Bookmark and Share