Asistenţă de reguli de acces pe pieţele non-ue   Comitetul Consultativ pentru Accesul pe Piete (MAAC)

Comitetul Consultativ pentru Accessul pe Piete (MAAC) este un parteneriat format din Statele Membre (SM), Comisia Europeana (COM) si Mediul de Afaceri prin structurile asociative la nivel european.

In cadrul acestui Comitet, care se reuneste lunar la Bruxelles, SM au posibilitatea sa puna in discutie barierele in calea comertului identificate de catre exportatorii comunitari pe pietele non-UE si sa-si coordoneze actiunile pentru inlaturarea lor. Un rol major in cadrul acestui Comitet il au Asociatiile de profil la nivel european care ajuta la identificarea barierelor in calea comertului specifice fiecarui sector sau tari tinta si colaboreaza cu SM si COM si negociaza cu Asociatile de profil din tarile non-UE pentru solutionarea problematicilor aparute.

COM prin instrumentele care le are la dispozitie (grupe de lucru, echipe de acces pe piata locala, etc) incearca solutionarea problemelor semnalate de SM si transmite un feedback constant acestora privind masurile intreprinse si stadiul de rezolvare al barierelor identificate pe pietele diferitor tari non-UE.

Membrii comitetului pot sa comunice Comisiei Europene barierele netarifare cu care se confrunta un exportator  sau un grup de exportatori europeni  privind accesul pe o anumita piata trimitand, pentru fiecare caz, o fisa,  conform modelului  anexat.  Este recomandabil ca aceasta sa fie  completata cu cat mai multe informatii specifice, putand avea anexate orice documente sau analize care pot contribui la efectuarea unor  demersuri  de catre Comisa Europeana  la autoritatile locale in vederea eliminarii barierelor netarifare semnalate. 

Companiile romanesti si asociatiile profesionale pot sa trimita fisele respective si documentatia aferenta  la Ministerul Economiei-DDE pe adresele de mail: alexandru.coseru@dce.gov.ro si costin.lianu@dce.gov.ro . 

01/07/2010
DCE

Deschide document : Semnalare bariere acces pieţe non UE

Bookmark and Share